Tays Kuvantamiskeskus / kuvantaminen
Potilasohje JF2AD

Virtuaalikolonoskopia (TT)

Valmistautuminen tutkimukseen                   

 • Varaa tutkimuksessa käyntiin aikaa noin tunti. Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluun.
 • Tutkimuksessa mahdollisesti käytettävän suonensisäisen varjoaineen takia tiedossa on oltava kahden viikon sisällä ennen tutkimusta laboratoriossa otettu veren tulehdusarvo CRP sekä veren kreatiniiniarvo, se kertoo toimivatko munuaiset normaalisti. 
 • Tutkimuksen onnistumisen kannalta suoliston on oltava aivan tyhjä ulosteesta. Suolisto on tyhjennettävä huolellisesti ennen tutkimusta. Hae Moviprep-tyhjennysaine apteekista.
  • Viikkoa ennen tutkimusta:
   • Lopeta siemeniä sisältävien marjojen ja hedelmien käyttö.
   • Lopeta jyviä tai siemeniä sisältävien leipien ja puurojen sekä suolen toimintaa edistävien kuituvalmisteiden käyttö.
  • Kahtena tutkimusta edeltävänä päivänä: Älä syö marjoja, hedelmiä tai vihanneksia.
  • Tutkimusta edeltävänä päivänä: Syö vain liemiruokia, kuten esimerkiksi kasvis- ja lihaliemiä, kiisseliä tai mehukeittoa (marjojen ja hedelmien siemenet ja kuoret on siivilöitävä pois).
  • Tutkimusta edeltävänä iltana:Aloita Moviprep-hoito alla olevan ohjeen mukaan.

Moviprep hoito-ohje

Hoitokerta käsittää kaksi litraa Moviprep-liuosta. Yksi pakkaus sisältää kaksi muoviin pakattua annospakettia. Annospaketissa on annospussit A (isot) ja B (pienet).

 1. Avaa muovipakkaus.
 2. Tyhjennä yksi iso annospussi A ja yksi pieni annospussi B tyhjään kannuun.
 3. Lisää kannuun yksi litra vettä.
 4. Sekoita liuosta, kunnes jauhe on liuennut kokonaan ja neste on kirkasta. Laita juoma jääkaappiin, sitä on miellyttävämpi nauttia viileänä.
 5. Liuos tulee juoda kahden tunnin kuluessa valmistamisesta. Kun ensimmäinen litra on juotu, valmista toinen litra Moviprep-liuosta. Odota vähintään kaksi tuntia ennen kuin aloitat toisen Moviprep-annoksen nauttimisen.
 6. Hoidon aloittamisen jälkeen et saa syödä kiinteää ruokaa ennen kuin tutkimus on tehty.

Kello 16-17 aloita ensimmäisen Moviprep-annoksen juominen (yksi litra)

Kello 19-20 aloita toisen Moviprep-annoksen juominen (yksi litra)

Juo vähintään yksi litra muuta kirkasta nestettä jokaisen Moviprep-kannullisen lisäksi. Voit juoda esimerkiksi vettä, kirkasta keittoa, kirkasta hedelmämehua ilman hedelmälihaa, kahvia tai teetä ilman maitoa.

Nukkumaanmenoaika noin kello 22

Moviprep-annosten juomisen aloitusta voi siirtää aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi nukkumaanmenoajan mukaan, kunhan aikavälit pysyvät suurin piirtein samana.

Tutkimuspäivän aamuna

Voit nauttia vain pienen määrän nestettä, esimerkiksi kupin kahvia tai teetä ilman maitoa tai lasillisen muuta kirkasta nestettä, esimerkiksi omenamehua. Voit ottaa lääkärin sinulle määräämät lääkkeet ohjeen mukaan.

Tutkimuksen kulku

Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi kuvantamisen henkilökunnalle.

Varjoainetta varten laitamme sinulle käteen laskimokanyylin. Varjoaine parantaa verisuonten ja kudosten näkyvyyttä. Se saattaa aiheuttaa ohimenevän lämmön tunteen vartalolla ja metallin maun suussa.

Tutkimuksessa peräaukkoon laitetaan letku, jonka kautta suoleen laitetaan hiilidioksidikaasua, joka aiheuttaa vähemmän kipua ja turvotusta kuin pelkkä ilma.

Lisäksi saat laskimokanyyliin Buscopan-lääkettä rauhoittamaan suolen liikettä.

Kuvaus tapahtuu makuuasennossa sekä selin että vatsalla maaten. Tutkimuksen aikana saat hengitysohjeita. Röntgenhoitajalla on sinuun koko ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Tutkimuksen jälkeen

Juo runsaasti vettä tutkimuspäivänä, jos olet saanut varjoainetta laskimoon. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana. Syöminen on hyvä aloittaa kevyesti suoliston tyhjennyksen jälkeen.

Sairauslomatodistuksen tutkimuspäivästä voit pyytää lähettävästä yksiköstä. Tutkimuksen tuloksen kuulet sinua hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla on kysyttävää tai tiedossasi ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.

Varatun ajan siirtäminen

Tutkimukseen liittyvät ajanvarauksen peruutukset tai siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 311 64300 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7396 5759. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.