Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje JJ2AT

Ohje vatsan alueen koepalaan tulevalle potilaalle

Tulosta ohje tästä

Millainen toimenpide on kyseessä

Vatsan elimestä, yleisimmin maksasta, otetaan koepalaneulalla pieni näyte. Ennen toimenpidettä sinulta otetaan laboratorionäytteitä veren vuotoarvojen selvittämiseksi. Näytteen ottamispaikka varmistetaan ihon päältä tehtävällä ultraäänitutkimuksella. Sen jälkeen alue puudutetaan hyvin. Koepalan ottamisen jälkeen vointiasi seurataan poliklinikalla tai osastolla useamman tunnin ajan.

Valmistautuminen

Jos lääkitykseesi kuuluu veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä, niin hoitava lääkärisi suunnittelee toimenpidettä edeltävien päivien hoidon ja mahdollisen tauon lääkityksessä. Ole syömättä edellisestä illasta lähtien. Voit juoda kohtuullisesti vettä ja ottaa sinulle määrätyt lääkkeet aamulla.

Toimenpide

Radiologi puuduttaa pistokohdan ja ottaa kohde-elimestä näytteitä, jotka lähetetään laboratorioon tutkittaviksi.

Tutkimuksen jälkeen

Koepalan ottamisen jälkeen vointiasi seurataan vuodelevossa vähintään 4–6 tunnin ajan. Ainakin osan tästä ajasta joudut olemaan myös ravinnotta.

Tämän jälkeen voit päästä kotiin oman saattajasi kanssa. Kotona jonkun tulee olla kanssasi seuraavan yön yli. Jos sinulle tulee vatsakipuja tai muuta huonovointisuutta, ota puhelimitse yhteys lähettävään yksikköön.

Arkisin kello 7.30–15, puh. ______________________.

Tai muina aikoina Acutan puhelinneuvonnan numeroon 03 311 69831.