Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 40.20.14

Kotihoito-ohje nuorelle skolioosileikkauksen jälkeen

Liikkuminen

Toimenpiteen jälkeen pyri mahdollisimman normaaliin elämään. Alkuvaiheessa tarvitset kuitenkin lepoa enemmän, sillä lihasten täytyy saada välillä rentoutua. Levätessä on hyvä vaihdella asentoja.  Nouse istumaan vuoteesta kyljen kautta, kuten olet osastolla oppinut. Pyri välttämään voimakkaita kiertoliikkeitä. Kävellessä muista rentouttaa hartiat. Osaston fysioterapeutti antaa liikunnasta erillisen kirjallisen ohjeen.

Haavanhoito

Haavaa saa suihkuttaa, eikä se tarvitse sidettä, jos haavaeritettä ei enää tule. Mikäli haavaeritettä vielä tulee, silloin päivittäinen suihkuttelu ja haavasidoksen käyttö ovat tarpeen. Kuivaa haava kevyesti taputtelemalla, älä hankaa haavaa. Ompeleiden poisto tapahtuu lääkärin ohjeen mukaan noin kahden viikon kuluttua toimenpiteestä esim. terveyskeskuksessa. Saunaan voi mennä vuorokausi ompeleiden poiston jälkeen, mikäli haava ei enää eritä. Jos haavanhoidossa ilmenee ongelmia, ole yhteydessä osastolle.

Kivunhoito

Kipu on luonnollista toimenpiteen jälkeen ja vie aikaa, että keho tottuu uuteen asentoon. Kipulääkitys kuuluu olennaisena osana toipumiseen ja se jatkuu lääkärin ohjeen mukaan aluksi säännöllisenä. Jatkossa kipulääkkeen tarve vähenee. Kipulääkityksen kesto on aina yksilöllistä. Lisäksi voi käyttää myös kylmäpakkausta paikalliseen kivun hoitoon.

Ravitsemus

Kotona on hyvä jatkaa runsasenergistä ruokavaliota, koska toipuminen leikkauksesta vie paljon energiaa. Haavojen paranemisen, vatsantoiminnan ja yleiskunnon kannalta juomiseen ja monipuoliseen ravintoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Muuta

Kouluun paluu tapahtuu yksilöllisen toipumisen mukaan. Ensimmäinen jatkokontrolli poliklinikalla on kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Mikäli sinulle tulee kysyttävää kotihoito-ohjeista, ota yhteyttä lastenkirurgian yksikköön, puhelin 03 311 65826.