Tays / teho-osasto
Potilasohje 40.20.05

Lapsipotilaan hoito leikkauksen jälkeen teho-osastolla

Täytä tarvittaessa teho-osaston esitietolomake, joka täytettynä liitetään potilaspapereihin.

Leikkauksen jälkeen lapsi siirretään teho-osastolle. Hoidosta huolehtii omahoitaja yhteistyössä lääkäreiden kanssa. Teho-osastolla hoitaja on koko ajan läsnä potilashuoneessa. Samassa huoneessa on myös muita potilaita. Hoidossa käytettävistä seurantalaitteista aiheutuu erilaisia merkkiääniä, joista ei tarvitse huolestua.

Hengityksen hoito

Lapsi herätetään joko leikkaussalissa tai teho-osastolla. Leikkauksessa käytetty hengitysputki poistetaan yleensä heti kun mahdollista. Hengitysputken vuoksi ääni saattaa kuitenkin olla käheä ja kurkku karhean tuntuinen. Hengitysputken poiston jälkeen lapselle annetaan lisähappea maskin tai happiviiksien kautta tarvittaessa.

Kivun hoito

Lapselle annetaan kipulääkettä säännöllisesti ja tarvittaessa lisää. Skolioosileikatuille lapsille asennetaan kipupumppu, jonka avulla hän voi myös itse annostella kipulääkettä hereillä ollessaan.

Lepo ja liikkuminen

Nukutuksesta herättyään lapsi voi vuoteessa liikutella käsiä ja jalkoja voinnin mukaan. Hoitaja ohjaa ja auttaa lasta liikkumisessa. Lapsi on vuodelevossa, kunnes lääkäri antaa luvan nousta jalkeille, hoitajan avustuksella. Toipumisen kannalta myös riittävä lepo on tärkeää.

Syöminen ja juominen leikkauksen jälkeen

Leikkauspäivänä lapsen suu voi tuntua kuivalta. Mahdollisen leikkauksen jälkeisen pahoinvoinnin ehkäisemiseksi lapsi saa aluksi vain pieniä määriä vettä. Leikkauksen jälkeisenä päivänä lapsi saa aamupalan, jos pahoinvointia ei ole.

Virtsaaminen

Virtsaaminen tapahtuu leikkauksen yhteydessä lapselle asetetun tilapäisen virtsakatetrin kautta.

Vanhempien yhteydenpito

Halutessasi voit tulla tutustumaan lapsen kanssa teho-osastoon leikkausta edeltävänä päivänä, jolloin vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin toipumisajasta teho-osastolla. Lastenosaston hoitaja voi tarvittaessa ottaa yhteyttä teho-osaston organisoijaan, joka sopii tapaamisesta teho-osastolla.

Lapsen leikannut kirurgi soittaa sinulle leikkauksen jälkeen ja kertoo leikkauksen kulusta. Teho-osaston toimiston puhelinnumero on 03 311 66428. Kun lapsen tehohoitohuone on varmistunut, saat tiedusteluja varten suoran numeron tehohoitohuoneeseen. Voit tulla vierailulle jo leikkauspäivänä lapsen voinnin mukaan. Voit tiedustella lapsen vointia koska tahansa.