Ohjeita lastenkirurgian osastolle tulijalle

Varatun ajan muuttaminen tai peruminen
Lapsen valmistaminen sairaalaan tuloon
Tulo osastolle
Osastolla
Lääkehoito
Kotiin lähtö


Varatun ajan muuttaminen tai peruminen

Varatun ajan voi muuttaa tai perua arkisin kello 8-14 soittamalla numeroon 03 311 65826 (käytössämme on takaisinsoittopalvelu), iltaisin ja viikonloppuisin osaston toimistoon, puhelin 03 311 66349. Infektiot ovat esteenä useimmille toimenpiteille. Ilmoitattehan asiasta ajoissa osastolle.

Lapsen valmistaminen sairaalaan tuloon

Ennen sairaalaan tuloa lapsen kanssa voi pelata Laki-Leijona peliä. Se on lasten kirurgiselle osastolle tehty peli, jonka avulla lasta voi valmistaa sairaalaan tuloon ja kirurgian osastolla tapahtuviin asioihin. Peli löytyy AppStoresta ja GooglePlaysta ja on ilmainen.

Sairaalaan ja leikkaukseen joutuminen voivat olla pelottavia kokemuksia. Vanhemmat voivat lievittää lapsen pelkoja kertomalla asioista etukäteen yksinkertaisesti ja totuudenmukaisesti. Sana "leikkaus" voi aiheuttaa lapselle väärinkäsityksiä hänen mielikuvituksensa takia, joten leikkauksen sijaan kannattaa puhua vian korjaamisesta. Lapsen on hyvä ymmärtää sairaalaan menon myönteiset puolet.

Lapselle täytyy aina kertoa, kun vanhemmat lähtevät, ja koska he palaavat. Lapsen luota ei pidä koskaan lähteä salaa. Parasta lapsen kannalta on, jos vanhempi tai joku läheinen voi olla hänen luonaan sairaalassa mahdollisimman paljon. Tieto sairaalaan joutumisesta saattaa muuttaa lapsen käyttäytymistä, ja tätä voi tapahtua myös sairaalassaolon jälkeen. Tämä on ohimenevä vaihe, jonka vanhempien tulisi hyväksyä. Lapselle osoitettu hellyys ja hyväksyntä sekä vanhempien rauhallinen käyttäytyminen luovat lapselle turvallisuutta.

Tulo osastolle

Lastenkirurgian yksikkö sijaitsee Tampereen yliopistollisen sairaalan L-rakennuksen 2. kerroksessa. Tarkista kulkuohjeet lastenkirurgian osaston nettisivulta. Saapuessanne ilmoittautukaa toimistoon, jossa hoitaja ottaa teidät vastaan. Vastaanottava hoitaja ohjaa teidät huoneeseen ja tekee tulohaastattelun. Suunnitellusti osastolle tulevalle potilaalle on jo etukäteen varattu tarvittavat toimenpiteet ja tutkimukset, joiden mukaan päivä etenee. Päivystyksenä osastolle tulevan potilaan hoito etenee tarpeen mukaan.

Osastolla

Lastenkirurgian osastolla työskentelee lastenkirurgeja ja hoitajia. Tarpeen mukaan eri alojen lääkärit käyvät osastolla hoitamassa oman erikoisalansa potilaita (käsi- ja plastiikkakirurgia, korva-, nenä-, kurkku- ja silmätaudit, lastentaudit ja aikuisortopedia). Hoitoon ja kuntoutukseen osallistuvat tarvittaessa myös fysioterapeutti, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä ja ravitsemusterapeutti. Osaston omat lääkärit kiertävät pääsääntöisesti potilaansa aamupäivän aikana. Muiden erikoisalojen lääkärit kiertävät potilaansa oman päiväohjelmansa mukaisesti. Päivystysajalla lääkäri käy potilaiden luona tarvittaessa.

Mieleisten asioiden tekeminen on olennainen osa kaikenikäisten lasten toipumista. Osastolla lasten ja nuorten viihtyvyyttä lisää arkisin seurakunnan lastenohjaaja. Lastenohjaaja järjestää arkisin klo 9–11.30 ja 13–15 lapsille ja nuorille erilasia aktiviteetteja (askartelu, värittely, pelit yms.) leikkitilassa ja potilashuoneissa.

Sairaalaklovnit käyvät tervehtimässä potilaita osastolla kerran viikossa.

Sairaalaopettaja käy tarpeen mukaan opettamassa pitkään osastolla hoidossa olevia peruskouluikäisiä potilaita. Kouluopetukseen lapsi tai nuori voi osallistua vointinsa mukaan.

Aamulla hoitajat tuovat aamiaisen, kun lapsi on herännyt. Sen jälkeen ovat vuorossa aamutoimet, hoidot ja valmistautuminen toimenpiteisiin. Lounas ja päivällinen tulevat valmiina kärryssä sairaalan keskuskeittiöltä. Sairaalahuoltaja jakaa lounaan potilaille noin kello 12 ja päivällisen noin kello 16. Välipaloja saa aina halutessaan hoitajalta. Illalla hoitajat tuovat iltapalan lapsen päivärytmin mukaisesti.

Osastolla ei ole vierailuaikoja, ja vanhempien toivotaan osallistuvan lapsensa hoitoon mahdollisuuksien mukaan. Yksi lapsen läheinen aikuinen voi jäädä lapsen vierelle yöksi. Potilashuoneissa on seinästä taittuvat vuoteet läheisten yöpymistä varten. Varaa omat hygieniatarvikkeet mukaan. Kännykkää voi käyttää vapaasti osastolla. Muista ottaa oma laturi mukaan!

Sairaalan lähellä on yöpymispaikkoja, joista voi varata huoneen lapsen sairaalassa olon ajaksi, muun muassa potilashotelli.

Lääkehoito

Osastolle tulevan lapsen perussairaudet ja allergiat on tärkeä tietää oikean ja asianmukaisen lääkityksen varmistamiseksi hoitojakson ajaksi. Toimenpiteen jälkeen lapselle annetaan perussairauden vaatima lääkitys, lääkärin suunnittelema kipulääkitys ja tarpeen mukaan toimenpiteen vuoksi määrätty lääkitys (esimerkiksi antibiootti).

Yleensä nukutuksen jälkeen lapsi saa nesteytystä kanyylin kautta, joka voi olla lapsen koosta ja tehdystä toimenpiteestä riippuen kädessä, jalassa tai pienellä vauvalla päässä. Tarvittaessa myös lääkkeitä annetaan kanyylinkautta. Yleisimmin osastolla käytetään suun kautta annettavia lääkkeitä.

Kotiin lähtö

Lapsen toipuminen on usein hämmästyttävän nopeaa. Kotiin lähtiessänne saatte jatkohoito-ohjeet ja tarvittavat todistukset. Osastolla on palautelaatikko, johon toivomme palautteita ja mielipiteitä osastomme hoitotyön ja muun toiminnan kehittämiseksi.