Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 20.40.01

Ohjeita toimenpiteeseen tulevalle lapselle ja vanhemmalle

Tulosta ohje tästä (20.40.01)

Tulosta ihotautien ohje tästä (20.40.01b)

Sinulle/lapsellesi on varattu aika lyhytkirurgiseen toimenpiteeseen. Leikkausosaston vastaanottotila sijaitsee D-rakennuksen 7. kerroksessa, kulku pääaulan (liukuportaista vasemmalla) näköalahisseillä 7. kerrokseen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisautomaatit sijaitsevat pääaulassa. Ilmoittautuminen tapahtuu näyttämällä Kela-kortin viivakoodia automaatin valojuovalle.

Sinun/lapsesi toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Lue valmistautumisohjeet hyvissä ajoin ennen sairaalaan tuloa. Ota mukaan ajantasaiset pituus- ja painotiedot.

Mikäli kutsun mukana lähetettiin terveydentilan esitiedot -lomake, täytä se huolellisesti ja palauta kutsukirjeen mukana saamassasi kirjekuoressa, jonka postimaksu on jo maksettu. Esitietokaavakkeen tulee olla Taysissa viimeistään viikkoa ennen toimenpidettä.

Varmistussoitto

Lastenkirurgian yksikön hoitaja soittaa sinulle/lapsellesi toimenpidettä edeltävänä perjantaina. Puhelun aikana sinulta tarkistetaan anestesiatietoihin liittyviä asioita.

Äkillinen sairastuminen ja terveydentilan muutokset

Kuumeinen, yskäinen, nuhainen tai ripuloiva potilas ei ole nukutus- eikä toimenpidekelpoinen. Kunnollisen flunssan jälkeen tarvitaan kahden viikon toipumisvaihe, ennen kuin voi nukuttaa. Jos sinä/lapsesi sairastuu äkillisesti tai toimenpide täytyy muusta syystä peruuttaa, ilmoita siitä mahdollisimman pian, jotta voimme kutsua tilalle toisen potilaan.

Jos toimenpiteeseen tulevan terveydentilassa on tapahtunut muutoksia tai jos on aloitettu pysyvä lääkitys (esimerkiksi astma tai diabetes) leikkausjonoon asettamisen jälkeen, ota yhteys lastenkirurgian yksikköön, puhelin 03 311 65826 arkisin kello 8−14. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi vastaajan ohjeen mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Syöminen ja juominen

Nukutuksen vuoksi on erittäin tärkeää, että vatsa on tyhjä toimenpiteeseen tullessa. Toimenpiteeseen tulijan tulee olla syömättä vähintään kuusi tuntia ennen sairaalaan tuloa. Myös karamellit, suklaa ja purukumi ovat kiellettyjä.

Kaksi tuntia ennen ilmoittautumisaikaa alle 15 kg painava lapsi voi juoda 1 dl:n ja yli 15 kg painava lasillisen vettä tai kirkasta mehua (ei maitoa, ei tuoremehua).

Pukeutuminen ja peseytyminen

Edellisenä iltana ennen toimenpidettä on peseydyttävä huolellisesti. Valitse toimenpidepäivänä helposti pestävät, löysät ja pehmeät vaatteet, ei farkut. Koska olette tulossa leikkaussaliympäristöön, toivomme myös saattajalta siistiä pukeutumista ja sisäjalkineiden käyttöä.

Tietoja saattajalle

Tarkoitus on, että saattaja (yksi aikuinen) osallistuu lapsen hoitoon ennen toimenpidettä ja sen jälkeen. Varaa sen vuoksi koko päivä aikaa. Kotiutuminen onnistuu noin kolmen – neljän tunnin kuluttua toimenpiteestä lastenkirurgian vuodeosastolta. Toipuminen on yksilöllistä, joten varaudu noin vuorokauden vuodeosastohoitoon.

On hyvä varata mukaan lukemista tai muuta viihdykettä. Kotona toipuminen kestää muutaman päivän. Nukutuksen jälkeen lapsen voi kuljettaa kotiin omalla autolla tai taksilla. Jos potilaana on alle kouluikäinen lapsi, toivotaan että saattajan lisäksi toinen henkilö kuljettaa omaa autoa.

Apuvälineet

Jos suunnitteilla on polven tai nilkan tähystys, lainaa itsellesi/lapsellesi kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta muutaman päivän ajaksi toimenpiteen jälkeen.

Lääkitys

Jos sinulla/lapsellasi on joku säännöllinen lääkitys, ota kaikki lääkkeet mukaan sairaalaan, myös tarvittavat astmasuihkeet.

Kuinka kerrot lapselle

Kerro lapselle etukäteen asiasta kaikessa rauhassa. Kouluikäisen on hyvä tietää toimenpiteestä heti päätöksen jälkeen, 2–3 -vuotiaan pari päivää ennen sairaalaan tuloa, ja sitä pienemmän edellisenä päivänä.

Anna lapselle aikaa tottua ajatukseen sairaalaan tulosta ja mahdollisuus kysellä siihen liittyvistä asioista. On tärkeää, että lapsi voi luottaa hänelle kerrottuihin asioihin. Ole rehellinen ja vältä katteettomia lupauksia. Jos et osaa vastata lapsen kysymyksiin, lupaa selvittää asia sitten kun tulette yhdessä sairaalaan.

Lapsilla on vilkas mielikuvitus. Sanat ”leikkaus” ja ”poistaminen” voivat aiheuttaa pelottavia ja epätodellisia mielikuvia. Puhu mieluummin esimerkiksi ”hoitamisesta”, leikkaussali on hoitohuone.

Lapselle on tärkeää, että hän saa rohkaisua ja kiitosta. Pieni palkinto urhoollisuudesta ja reippaudesta voi myös olla hyvä asia.

Yhteydenotot

Mikäli toimenpide täytyy perua tai siirtää, soita arkisin kello 8−14 numeroon 03 311 65826. Omainen tai läheinen voi tiedustella kotiin pääsystä lastenkirurgian osastolta numerosta 03 311 66349.