Tays / lastentaudit
Potilasohje PLA.40.20

Kapselitähystys lapselle

Kapselitähystyksessä kuvataan ohutsuolen seinämiä suolistossa suolen liikkeiden mukana kulkevalla kapselikameralla.

Valmistautuminen

Kerro lääkärille, jos sinulla on nielemisvaikeuksia tai suoliston tukosoireita.

Lopeta rautalääkkeen käyttö kolme päivää ennen tutkimusta. Älä myöskään syö siemeniä, pähkinöitä, marjoja tai moniviljavalmisteita tutkimusta edeltävän neljän päivän aikana.

Syö tutkimusta edeltävänä päivänä ainoastaan nestemäistä ruokaa, esimerkiksi löysää puuroa, velliä, viiliä, kiisseliä, mehukeittoa tai sosekeittoa ja juotavaa. Ravinnotta tulee olla kello 22 alkaen edellisestä illasta. Tämän jälkeen voit vielä juoda kirkkaita juotavia (vesi, omenamehu, päärynämehu, tee tai kahvi ilman maitoa) sekä ottaa mahdolliset käytössäsi olevat lääkkeet.

Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Tutkimuspäivän aamuna

Älä syö tutkimuspäivän aamuna mitään.

Voit juoda yllä mainittuja kirkkaita juotavia. Aamulääkkeesi voit ottaa vielä kaksi tuntia
ennen tutkimusta.

Pukeudu löysiin, kaksiosaisiin vaatteisiin jotta seurantalaitteet saadaan kiinnitettyä vatsalle. Useimmiten käytössä on laitevyö, joka kiinnitetään ihoa vasten.

Tutkimuksen kulku

Sairaanhoitaja kiinnittää vatsalle seurantalaitevyön, joka yhdistetään tallentimeen. Tallennin on pieni tietokone olkalaukussa, jonka saat kannettavaksesi.

Sinulle annetaan nieltäväksi kapseli. Kapselin nielaisemisen jälkeen on suotavaa nauttia yllä mainittuja kirkkaita juotavia noin lasillinen puolen tunnin välein. Neljän tunnin kuluttua saat syödä ja ottaa tarvittavat lääkkeesi.

Seurantalaitteita pidetään noin kahdeksan tuntia. Tutkimuksen aikana on varottava taivutuksia ja kumartelua sekä rasitusta, joka aiheuttaa hikoilua. Tutkimuksen ajan voit oleskella sairaalan alueella tai lähteä esimerkiksi kaupungille tai kyläilemään. Seurantalaitteet poistetaan, kun hoitaja on todennut kapselin olevan paksusuolessa. Tarvittaessa kuvausta voidaan jatkaa noin kello 17 asti.

Kun kapselikuvaus on saatettu alkuun, voi kuvauspäivän viettää myös kotona ja palauttaa laitteet poliklinikalle illalla tai seuraavana aamuna, jos tilanne tutkimuslaitteiden suhteen sen sallii.

Tutkimuksen jälkeen

Kapselin nielaisun jälkeen saat syödä normaalisti noin neljän tunnin päästä.

Kapseli on kertakäyttöinen ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana. Ennen kapselin poistumista on varottava menemästä voimakkaan sähkömagneettikentän lähelle (magneettikuvauslaitteet, amatööriradiot), koska kapselikamerassa on metalliosia ja magneettikentässä sen kulku suolessa voi häiriintyä.

Mahdolliset haittavaikutukset

Tutkimukseen liittyy pieni suolitukoksen vaara. Jos et pysty varmasti sanomaan, että kapseli on poistunut elimistöstäsi, ja sinulla esiintyy tutkimuksen jälkeen selittämätöntä pahoinvointia, vatsakipua tai oksentelua, ota yhteys hoitavaan yksikköön.

Tiedustelut ja peruutukset

Voit olla yhteydessä lasten suolistopoliklinikan sairaanhoitajaan soittamalla numeroon 03 311 67629, maanantaista perjantaihin kello 8−14. Puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun, josta saat ilmoituksen takaisinsoittoajasta.

Kiireettömissä asioissa voit lähettää myös tekstiviestin numeroon 045 7397 9008.

Ajanvarauksen peruutuksen voit jättää ääniviestillä tai tekstiviestillä vuorokauden ympäri.

Ilmoita äkilliset ajan peruutukset numeroon 03 311 66319 arkisin kello 9−10.