Tays / lastentaudit
Potilasohje PLA.40.02

Tervetuloa keliakiaryhmäohjaukseen ja lasten suolistopoliklinikalle

Keliakiatutkimus

Aiemmin tehtyjen tutkimusten, joko tähystystutkimuksen tai verikokeiden, perusteella lapsellenne on varmistunut keliakiadiagnoosi. Tämä kirjeen mukana saatte kutsun ryhmäohjaukseen ja sen jälkeen toteutettaviin lisätutkimuksiin lasten suolistopoliklinikalle. Keliakian hoidoksi aloitetaan elinikäinen gluteeniton ruokavaliohoito.

Tietoa keliakiasta

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin gluteeni vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa. Se voi johtaa monenlaisiin vatsaoireisiin, kasvun hidastumiseen ja ravintoaineiden imeytymisen huononemiseen. Ruokavalio ei saa sisältää vehnää, ohraa eikä ruista. Gluteiinitonta kauraa saa käyttää vapaasti. Gluteenittoman ruokavalion voi aloittaa heti. Liitteenä ovat ohjelehtiset ruokavaliosta ja sopivista viljavalmisteista.

Ryhmäohjaus

Perheellenne varataan ryhmäohjauskäynti, jossa ravitsemusterapeutti ohjaa toteuttamaan gluteiinitonta ruokavaliota, sosiaalityöntekijä antaa ohjeet sosiaalietuuksien hakemista varten ja lääkäri pitää luennon. Varatkaa käyntiin aikaa noin 2,5 tuntia. Lapsi voi osallistua vanhempien kanssa ryhmäohjauskäynnille, jos hän ikänsä puolesta hyötyy siitä ja jaksaa seurata ohjausta. Sisarukset ja isovanhemmat ovat myös tervetulleita.