Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.17

Aivokasvainleikkaus

Sinulle on tehty aivokasvainleikkaus, jossa kasvainta on poistettu kallonavauksen (craniotomia) kautta. Leikkauksessa voidaan käyttää mikroskooppia, ultraääniaspiraattoria ja leikkaussuunnistinta (neuronavigaattori). Leikkaussalista sinut viedään teho-osastolle, missä olet tarkkailtavana yleensä seuraavaan aamuun, minkä jälkeen hoito jatkuu vuodeosastolla

Liikkuminen

Fysioterapeutit ja hoitajat auttavat sinut jalkeille ensimmäisillä kerroilla vuodeosastolle siirron jälkeen. Voinnin mukaan kannattaa olla liikkeellä niin paljon kuin mahdollista.

Ruokailu

Leikkauksen jälkeisenä päivänä saat aamupalan teho-osastolla. Vuodeosastolla voi syödä ja juoda normaalisti.

Haavan hoito

Haavan päälle laitetaan kierreside. Se vähentää mustelman kehittymistä ja aivoselkäydinnesteen kertymistä ihon alle.

Ompeleet tai haavahakaset poistetaan noin viikon päästä leikkauksesta lääkärin ohjeen mukaan. Saunoa voi seuraavana päivänä ompeleiden tai haavahakasten poiston jälkeen. Hiukset saa pestä normaalisti kahden vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Vältä haava-alueen raapimista. Ruvet irtoavat itsestään. Ilma on hyväksi haavalle.

Vältä haavan hautomista, kuten jatkuvaa päähineen tai peruukin käyttöä. Kun hiukset alkavat kasvaa ja haava on kunnolla parantunut, päänahkaa voi hellästi harjata hiusharjalla. Harjaaminen estää karstan muodostumista.

Haavan seutu voi olla tunnoton. Sen vuoksi se on altis palamaan auringossa ja paleltumaan kylmässä. Jos haava ulottuu korvan eteen, saattaa suun avaaminen olla kivuliasta leukanivelen turvotuksen vuoksi. Leukojen avaaminen ja pureskelu ovat silti suotavia esimerkiksi purukumia syömällä.

Sairaalasta päästyäsi olet vielä toipilas. Hoidon tavoitteena on, että palaat pian normaaliin elämänrytmiin. Kuntoutumista edistää, että ulkoilet ja teet kotitöitä vointisi mukaan.

Kotiutuminen

Kotiin pääset 2–3 päivää leikkauksen jälkeen. Jos tarvitset tätä pidempään sairaalahoitoa, sinut siirretään terveyskeskukseen tai keskussairaalaan. Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.

Ennen kotiutusta tapaat osastolla myös aivokasvainhoitajan.

Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta. Loppulausunnon voit lukea Kanta-palvelusta www.omakanta.fi. Mikäli haluat loppulausunnon postitse kotiin, on sinun pyydettävä sitä erikseen.

Sairausloma ja toipilasaika

Sairauslomaa kirjoitetaan vähintään neljä viikkoa. Jos et ole työssä, niin sama aika voidaan arvioida toipilasajaksesi. Toipumisen kannalta on eduksi, että ulkoilet ja teet kotitöitä vointisi mukaan. Voit myös kumarrella ja nostella normaalisti. Autolla-ajosta lääkäri antaa erilliset ohjeet.

Saunaan voi mennä päivä sen jälkeen, kun ompeleet tai haavahakaset on poistettu. Kuumat löylyt ja porealtaat voivat aiheuttaa epämukavaa oloa ja pahoinvointia. Voi olla hyvä aloittaa ne toisen henkilön valvonnassa. Suihkussa voi käydä tavalliseen tapaan.

Toipilasaikana alkoholi saattaa aiheuttaa odottamattomia ongelmia, kuten tajuttomuus- ja epilepsiakohtauksia. Kohtuullisuus on paikallaan. Leikkaus ei rajoita sukupuolielämää.

Vaikeasta sairaudesta toipuminen voi aiheuttaa mielialojen vaihtelua, ärtyneisyyttä ja itkuisuutta. Sairaudesta keskusteleminen läheisten ja hoitohenkilökunnan kanssa voi auttaa sinua ahdistavien kokemustesi käsittelyssä. Jos mielialaongelmat jatkuvat yli kolme kuukautta, kannattaa viimeistään silloin hakeutua ammattiauttajan hoitoon.

Kotilääkkeet

Sairaalassa aloitetut lääkekuurit (deksametasoni ja mahansuojalääke) tulee syödä loppuun. Päänsärkyä voi vielä aika ajoin olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeiinia (esim. Burana®), joita saa myös ilman reseptiä.

Neuro-onkologinen kokous

Useimmiten aivokasvainten jatkohoito suunnitellaan kerran viikossa pidettävässä neuro-onkologisessa kokouksessa. Siihen osallistuu neuroradiologeja, neuropatologi, onkologeja, neurokirurgeja, aivokasvainhoitaja ja mahdollisesti neurologi. Kokouksen päätöksestä lähetetään potilaalle kopio tiedoksi. Lääkäri soittaa kokouksen jälkeen tai asiasisältö käydään läpi seuraavalla poliklinikkakäynnillä.

Jälkitarkastus

Polikliininen jälkitarkastus on yleensä neljän viikon kuluttua joko Taysissa neurokirurgian poliklinikalla tai oman keskussairaalan neurologian poliklinikalla. Jälkitarkastusajan saat joko lähtiessäsi kotiin tai kirjeitse myöhemmin.

Aivokasvainhoitaja soittaa sinulle kotiin 2–4 viikkoa kotiutumisen jälkeen.

Ota yhteyttä, jos

  • haava alkaa punottaa, erittää tai se kipeytyy,

  • haavasta alkaa vuotaa vedenkirkasta nestettä (aivoselkäydinnestettä), tai

  • päänsärky pahenee ja särkylääkkeet eivät poista kipua.

Yhteydenotot

  • Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639, käytössä on takaisinsoittopalvelu

  • Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306

  • Aivokasvainhoitaja, puhelin 044 472 9594 ma-pe klo 9–14.

Käytössämme on myös hoitokeskustelu Omatays.fi palvelun kautta. Palvelua varten tarvitset PIN-koodin, joka on 4483.

Vastaamme palvelun kautta lähetettyihin viesteihin kahden arkipäivän kuluessa.

Palaute

Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää

  • asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon

  • postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere

  • internetissä: https://asiakaspalaute.pirha.fi

Kiitos, että valitsit hoitopaikaksesi Taysin neurokirurgian vastuuyksikön.