Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.03
Aivolisäkekasvaimen leikkaus
Sinulle on tehty aivolisäkekasvaimen leikkaus. Se tehdään useimmiten nenän ja kitaontelon kautta mikroskooppia tai tähystintä apuna käyttäen eli "alakautta" (transsphenoidaalisesti). Suuret, ylöspäin kasvavat ja näköhermoja painavat kasvaimet leikataan kallonavauksen (craniotomia) kautta, niin sanotusti "yläkautta".
Aivolisäkkeen leikkauksessa pyritään poistamaan aivolisäkkeessä sijainnut kasvain ja luomaan mahdollisuus korjata hormonitasapaino lääkityksellä sekä vapauttamaan näköhermot ja niiden risteyskohta (kiasma) kasvaimen puristuksesta.
Leikkaussalista sinut siirretään teho-osastolle, missä olet seuraavaan aamupäivään asti, koska häiriöt erityisesti nestetasapainossa ovat mahdollisia. Samasta syystä noin 3 vuorokauden ajan otetaan verikokeita, kirjataan listalle nautittujen nesteiden määrä, mitataan virtsamäärät ja sinut punnitaan kerran päivässä. Jos virtsamäärät ovat runsaita, annetaan Minirin-lääkettä.
Lääkitys
Endokrinologi päättää hormonilääkehoidosta. Yksityiskohtaiset ohjeet lääkityksestä saat endokrinologilta ja neurokirurgian osaston lääkäreiltä ja hoitajilta. Hormonilääkkeiden annostelua on noudatettava tarkasti, koska lääkkeet ovat elintärkeitä.
Aivolisäkkeen toimintaa voidaan joutua korvaamaan neljällä eri hormonilla:
-
Hydrokortisoni. Lääkitys alkaa leikkauspäivänä.
-
Tyroksiini. Tabletit korvaavat kilpirauhasen toimintaa.
-
Sukuhormonit. Naisilla estrogeeni + progesteronitabletit. Miehillä testosteroni pistoksena lihakseen kerran kuukaudessa.
-
Vasopressiini (Minirin®). Lisää munuaisten nesteen pidätyskykyä. Se annetaan osastolla suonensisäisesti ja jos tarvitaan niin vielä kotona tabletteina tai nenäsuihkeina.
Liikkuminen
Saat liikkua vapaasti sen jälkeen, kun sinut on siirretty teho-osastolta vuodeosastolle.
Ruokailu
Saat syödä ja juoda vapaasti, ellei toisin ole määrätty. Juotujen nesteiden määrästä pidetään kirjaa.
Haavan hoito
Vältä suuria ponnistuksia, nenän niistämistä ja saunomista kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen, ettei tule nenäverenvuotoa.
Nenän kautta tehdyssä leikkauksessa ei tule näkyvää leikkaushaavaa, eikä poistettavia ompeleita tai hakasia.
Kallonavausleikkauksen (craniotomia) jälkeen haavan päälle laitetaan kierreside. Se vähentää mustelman kehittymistä ja aivoselkäydinnesteen kertymistä ihon alle.
Ompeleet tai haavahakaset poistetaan noin viikon päästä leikkauksesta lääkärin ohjeen mukaan. Saunoa voi seuraavana päivänä ompeleiden tai haavahakasten poiston jälkeen. Hiukset saa pestä normaalisti kahden vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Vältä haava-alueen raapimista. Ruvet irtoavat itsestään. Ilma on hyväksi haavalle.
Vältä haavan hautomista, kuten jatkuvaa päähineen tai peruukin käyttöä. Kun hiukset alkavat kasvaa, päänahkaa voi harjata hiusharjalla. Harjaaminen estää karstan muodostumista. Haavan seutu voi olla tunnoton. Sen vuoksi se on altis palamaan auringossa ja paleltumaan kylmässä.
Kotiutuminen
Jos erityisongelmia ei ole, pääset kotiin 3–5 päivän kuluttua leikkauksesta. Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.
Ennen kotiutusta tapaat osastolla myös aivokasvainhoitajan
Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta. Loppulausunnon voit lukea Kanta-palvelusta www.omakanta.fi. Mikäli haluat loppulausunnon postitse kotiin, on sinun pyydettävä sitä erikseen.
Sairausloma ja toipilasaika
Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä neljä viikkoa, jonka lopulla sinun tulee käydä verikokeissa kotipaikkasi terveyskeskuksessa ja jälkitarkastuksessa sisätautien tai endokrinologian poliklinikalla. Seuranta jatkuu sisätautien tai endokrinologian poliklinikalla myös tämän jälkitarkastuksen jälkeen.
Sukupuolielämän voit aloittaa voinnin mukaan.
Aivokasvainhoitaja soittaa sinulle kotiin 2–4 viikkoa kotiutumisen jälkeen.
Kotilääkkeet
Sairaalassa aloitetut lääkekuurit tulee syödä loppuun. Hormonilääkkeistä (kts. yllä) saat ohjeet endokrinologilta.
Päänsärkyä voi olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeiinia (esim. Burana®), joita saa myös ilman reseptiä.
Ota yhteyttä neurokirurgian vastuuyksikköön, jos
-
haava alkaa punottaa tai erittää tai se kipeytyy,
-
nenästä alkaa tihkutella vedenkirkasta nestettä (aivoselkäydinnestettä) tai sitä valuu nieluun
-
päänsärky pahenee ja särkylääkkeet eivät poista kipua, tai
-
kuumetta on yli 38 °C.
Ota yhteyttä terveyskeskuspäivystykseen, jos
Nenästä vuotaa runsaasti verta (yli 200 ml eli reilu juomalasillinen). Nenäverenvuoto asettuu yleensä niin kuin muutoinkin: puristetaan sormilla sieraimet kiinni ja asetetaan kylmä kääre nenän päälle. Suuhun valunut veri syljetään pois.
Yhteydenotot
-
Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639 (takaisinsoittonumero)
-
Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306
-
Aivokasvainhoitaja, puhelin 044 472 9594 ma-pe klo 9–14.
Käytössämme on myös hoitokeskustelu Omatays.fi palvelun kautta. Palvelua varten tarvitset PIN-koodin, joka on 4483.
Vastaamme palvelun kautta lähetettyihin viesteihin kahden arkipäivän kuluessa.
Palaute
Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää
-
asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
-
postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
-
internetissä: https://pirha.fi/asiakaspalaute
Kiitos, että valitsit hoitopaikaksesi Taysin neurokirurgian vastuuyksikön.