Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.02

Aivovammapotilaan läheiselle

Tulosta tästä ohje:

suomeksi  ♦  på svenska

Aivovamma on tapaturman aiheuttama vaurio tai toiminnan häiriö aivoissa. Aivovammoja on monentasoisia, hyvin lievistä erittäin vaikeisiin.

Aivovamman oireet

Aivovamma voi aiheuttaa tajunnan häiriön, tajuttomuuden sekä halvauksia ja kouristuksia. Oireina saattaa olla myös muistin huononemista, puhevaikeuksia, näköhäiriöitä, hitautta, levottomuutta ja persoonallisuuden muuttumista.

Toipuminen on yksilöllistä

Toipuminen riippuu vamman laajuudesta, tajuttomuuden kestosta ja oirekuvasta. Suurin osa aivovamman saaneista toipuu hyvin.

Voit tukea läheisesi toipumista

Hoitohenkilökunta antaa ohjeita liikkumisesta, raajojen asentohoidoista ja ohjaa päivittäisissä toiminnoissa. Voit olla mukana liike- ja kävelyharjoituksissa. Hoitoon ja kuntoutukseen osallistuvat myös fysioterapeutti ja neuropsykologi.

Keskustelut vanhoista ja uusista asioista, yhdessä lukeminen ja television katsominen palauttavat aivojen toimintaa. Voit tuoda läheisellesi esimerkiksi lehtiä, kirjoja, äänikasetteja, videoita, soittimia, pelejä, ristikoita, kännykän, tietokoneen, sen mukaan mitä hän toipumisensa eri vaiheissa pystyy käyttämään.

Oma jaksaminen

Läheisen vakava sairaus tai onnettomuus aiheuttaa äkillisen kriisin koko perheessä. Myös läheiset kokevat voimakkaita tunteita, kuten pelkoa, avuttomuutta, häpeää, syyllisyyttä, vihaa, kaipausta ja surua. Alkuvaiheen turtumisen jälkeen voi tulla univaikeuksia, ärtyneisyyttä, keskittymisvaikeuksia ja säikkymistä.

Tunteista kertominen auttaa käsittelemään omia kokemuksia. Muista syödä, nukkua ja ulkoilla riittävästi. Varaa myös itsellesi toipumisaikaa. Älä unohda muuta perhettä ja muita läheisiä. Alkoholi ei poista huonoa oloa. Puhu asiasta myös henkilökunnalle.

Mikäli tarvitset sairauslomaa, lääkitystä tai henkilökohtaista tukea, hakeudu ensisijaisesti terveyskeskukseen, työterveyslääkäriin tai yksityislääkärin hoitoon. Kriisiterapiaa voidaan joskus järjestää psykiatrian poliklinikalle. Sairaalapastorin tapaaminen järjestyy ottamalla yhteyttä omahoitajaan.

Potilaan sosiaaliturva ja vakuutuskorvaukset

Samaan aikaan, kun potilas vasta toipuu, pitää alkaa hoitaa hänen sosiaaliturvaansa ja mahdollisia vakuutusasioitaan. Usein tarvitaan tietoja ja lausuntoja työnantajalle ja vakuutusyhtiöille. Sosiaalityöntekijä, lääkärit ja hoitajat voivat ottaa sinuun yhteyttä potilaan asioiden järjestämiseksi. Voit myös itse ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijään, puhelin 03 311 66207.

Kuntoutus

Aivovammojen akuutti hoito, tutkimukset ja leikkaukset hoidetaan neurokirurgian vastuuyksikössä. Näiden ohella kuntoutus alkaa heti potilaan kunnon ja tarpeiden mukaan. Kun toimenpiteet ja leikkaukset on tehty, potilas siirretään jatkokuntoutukseen, jos hän ei ole kotikuntoinen. Kuntoutumispaikkoja ovat terveyskeskukset, keskussairaaloiden neurologiset osastot ja kuntoutusosastot.

Monet potilaat ohjataan Taysin aivovammapoliklinikalle, joka sijaitsee Taysin kuntoutustutkimuspoliklinikalla. Voit ottaa yhteyttä kuntoutusohjaajaan, puhelin 03 311 65238.

Potilasyhdistykset

Aivovammapotilaita ja heidän omaisiaan varten on keskusjärjestö, Aivovammaliitto ry. Paikallisjärjestö on Pirkanmaan Aivovammayhdistys ry, puhelin.. 03 344 6049.

Yhteydenotot

  • Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639 (kello 9–10)
  • Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306
  • Vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346

Palautteet

  • Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere.
  • Vuodeosaston ovensuussa on laatikko, johon voi jättää asiakaspalautelomakkeella kielteistä ja myönteistä palautetta joko nimellä tai nimettömänä.
  • Palautetta voi antaa internetissä osoitteessa www.pshp.fi > Palaute.