Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.29

Baklofeenipumppu

Tulosta ohje tästä

Tämä ohje koskee spastisuuden hoitoa antamalla baklofeenia suoraan selkäydinnestetilaan (intratekaalisesti).

Arviokäynti neurokirurgian poliklinikalla

Lähetteen saapumisen jälkeen sinut kutsutaan erikoislääkärin vastaanotolle. Käynnillä arvioidaan, olisiko baklofeenipumpusta sinulle hyötyä. Vastaanotolla käydään läpi spastisuuden aiheuttama haitta. Spastisuuslääkkeet, näistä saatava hyöty ja mahdolliset haittavaikutukset käydään läpi. Mikäli päädyt neurokirurgin kanssa lääketestaukseen, tulet erikseen sovittuna aikana vuodeosastolle testiä varten.

Testijakso vuodeosastolla

Selkäydinnesteeseen annosteltavan baklofeenin vaikutus testataan vuodeosastolla. Lääkäri asettaa paikallispuudutuksessa lannepiston kautta selkäydinkanavaan ohuen katetrin, jonka kautta nestemäinen baklofeenilääke annostellaan suoraan selkäydinnestetilaan. Vaikutus on yleensä suurimmillaan 2 – 4 tunnin kuluttua lääkkeen annosta. Testin aikana seurataan verenpainetta, hengitystä ja mahdollisia spastisuuden muutoksia.

Joskus spastisuus lievittyy jo yhden annoksen jälkeen. Toisinaan on tarpeen antaa toistuvia ja suurenevia annoksia ennen kuin vaste näkyy. Joskus vastetta ei tule. Testiannoksen jälkeen on mahdollista myös väliaikainen liiallinen rentous, mutta lääkkeen vaikutus on ohimenevä ja spastisuus palaa noin vuorokaudessa lähtötilanteeseen. Kaikki omat spastisuuslääkkeet jatkuvat testin aikana. Varaudu 2 – 5 päivän osastojaksoon.

Pysyvä lääkepumppu asetetaan, jos spastisuus testijakson aikana lievittyy ja olet samaa mieltä neurokirurgin kanssa pumpulla annosteltavan baklofeenin hyödystä. Pumpun asetusta varten sinut kutsutaan uudelleen vuodeosastolle.

Pumpun asetus

Tulet osastolle yleensä leikkausta edeltävänä päivänä. Peseydy huolellisesti ennen operaatiota. Tarvittaessa saat peseytymisapua.

Pumppu asetetaan ihon alle vatsan alueelle. Selkäydinnestetilaan viedään lannepiston kautta katetri, joka tunneloidaan ihon alla kyljen kautta ja yhdistetään pumppuun. Leikkaushaavat ovat selässä, vatsassa ja kyljessä. Leikkaus kestää noin kaksi tuntia ja se tehdään nukutuksessa. Pumppu täytetään baklofeenilla ja käynnistetään. Heräämöseurannasta sinut siirretään noin neljän tunnin kuluttua takaisin vuodeosastolle.

Sairaalahoito jatkuu 2 – 7 päivää leikkauksen jälkeen. Lääkeannosta säädetään tänä aikana yleensä päivittäin. Sopivan annoksen löytyminen vie yksilöllisesti aikaa. Annossäätö jatkuu kotiutumisen jälkeen poliklinikalla.

Haavan hoito

Haavasidokset poistetaan ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Haavat saa silloin suihkuttaa ja sitä myös suositellaan päivittäin. Jos haavat eivät eritä, ei ole välttämätöntä pitää haavalappuja. Vältä haavojen koskettelua. Ommellangat voivat takertua vaatteisiin ja voi tuntua miellyttävältä pitää haavalappuja suojana kunnes ompeleet on poistettu. Haavalappuja pitää vaihtaa, mikäli sellaisia käyttää.

Ompeleet poistetaan 7 – 10 päivän kuluttua leikkauksesta omassa terveyskeskuksessa tai neurokirurgian poliklinikalla annossäädön yhteydessä. Saunominen on sallittua ompeleiden poiston jälkeisenä päivänä.

Mikäli kotiutumisen jälkeen tulee tulehdusoireita (haavan punoitusta, kuumotusta, eritystä, kuumetta), ota heti yhteyttä.

Kotilääkkeet

Leikkauksen jälkeen pumpun kohta voi tuntua kiristävältä ja haavoilla voi olla kipua vielä kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä. Kipulääkkeistä parasetamolia (esim. Panadol®) ja ibuprofeenia (esim. Burana ®) saa myös ilman reseptiä.

Spastisuuslääkkeet puretaan asteittain pois kun lääkepumpun kautta saadaan vaste. Spastisuuden palatessa voit aloittaa suun kautta otettavia tabletteja uudelleen pumpun säätöaikaa odottaessasi.

Pumpun kanssa eläminen

Sopivan lääkeannoksen löytyminen vie aikaa ja tämä vaatii kärsivällisyyttä. Vakaa annos saavutetaan yleensä kahdessa vuodessa, minkä jälkeen annosnostoja tarvitaan harvoin. Annossäätöjä tekee poliklinikalla neuromodulaatiohoitaja tai neurokirurgi. Annosta voi muuttaa 1 – 2 kertaa viikossa tarpeen mukaan. Myös pumpun täyttö tapahtuu neurokirurgian poliklinikalla. Ihon läpi pistetään neulalla pumpun silikoniporttiin, imetään lääkejäännös pois ja täytetään uudella baklofeenilla. Pumpun täyttöväli on yksilöllinen ja määräytyy annoksen mukaan. Poliklinikka huolehtii täyttöajan varaamisesta ja annossäätöaikoja saa varata puhelimitse.

Pumpun elinikä on noin 7 vuotta. Pumppu vaihdetaan leikkauksessa uuteen. Pumpun asetuksen yhteydessä saat potilasohjeen ja -kortin, jolla voit esim. lentokenttien turvatarkastuksessa osoittaa olevasi pumpun käyttäjä. Tietokonetomografia (TT) ja röntgenkuvaus on pumppupotilaalle turvallinen, samoin magneettikuvaus. Magneettikuvauksen jälkeen pumppuhoidostasi vastaava lääkäri tai neuromodulaatiohoitaja tarkistaa pumpun asetukset.

Yhteystiedot

  • Neuromodulaatiohoitaja, puh. 03 311 64647 (ti, ke ja pe klo 8–15)
  • Neurokirurgian poliklinikka, sairaanhoitaja, puh. 03 311 64639 (ma – pe klo 9–10)
  • Neurokirurgian jonohoitaja / osastovaraukset puh. 03 311 66873 (ma – to klo 9–11)
  • Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306 (aina 24/7)
  • Vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346 (ma klo 8.00 – pe klo 18)

Palautteet

Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää

  • asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
  • postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
  • internetissä: www.pshp.fi > Palaute