Tays/neurokirurgia
Potilasohje 25.00.16
Kaularankaleikkaus
Sinulle on tehty kaularankaleikkaus joko etukautta kaulalta (anteriorinen dekompressio) tai takakautta niskan puolelta. Etukautta avataan nikamaväli, jonka jälkeen poistetaan välilevytyrä ja/tai luureunat, jotka puristavat kaulahermojen juuria ja/tai selkäydintä. Sen jälkeen nikamaväliin asetetaan keinomateriaalista valmistettu luudutuskehikko. Takakautta voidaan poistaa luuta, joka puristaa kaulahermon juurta juurikanavassa (juurikanavan avaus, foraminotomia) tai selkäydintä (nikamakaaren tai sen osan poisto, laminectomia / laminotomia). Etu- tai takakautta voidaan myös tarvittaessa tehdä nikamajäykistys titaanisin keinomateriaalein, mikäli nikamien välillä on todettu yliliikkuvuutta.
Liikkuminen
Leikkauksen jälkeen heräämössä on hyvä aloittaa käsien ja jalkojen verenkiertoa vilkastuttavat liikkeet koukistelemalla nilkkoja ja nyrkistelemällä sormia. Hengitä muutaman kerran syvään sisään rauhallisesti ja tehokkaasti. Se helpottaa nukutuksen jälkeistä pahoinvointia, lievittää kipua ja rentouttaa lihaksia.
Osastolla vuoteesta istumaan nousu tapahtuu kyljen kautta, kädellä työntäen, leikkausalueen kivun ja kuormituksen vähentymiseksi. Ensimmäinen ylösnousu vuoteesta tapahtuu hoitajan avustuksella. Kaularankaleikkauksen jälkeen päätä saa kääntää puolelta toiselle rauhallisesti, kivun sallimissa rajoissa. Kylmäpakkausta voidaan käyttää lievittämään kipua haavalla ja lihaksissa.
Kaikkien kaularankaleikkausten jälkeen pyritään mahdollisimman pikaisesti jalkeille eli joko leikkauspäivän iltana tai seuraavana aamuna. Ensimmäisen leikkauksen jälkeisen kuukauden aikana raskaita nostoja ja työtehtäviä on syytä välttää.
Useimmiten ei kauluria tarvita lainkaan, ja päätä saa silloin kääntää vapaasti. Joskus kauluri on tarpeen jopa kolmen kuukauden ajan, ja silloin lääkäri antaa erikseen ohjeen kaulurin käytöstä ja pään kääntämisestä.
Jatkoa ajatellen tehty leikkaus ei ole este matkustamiselle, eivätkä mahdollisesti asetetut keinomateriaalit aiheuta hälytystä lentokenttien turvatarkastuksessa.
Haavan hoito
Sinulla on haava kaulalla tai niskassa. Haavasidokset poistetaan seuraavana päivänä leikkauksesta. Haavan saa silloin suihkuttaa ja sitä myös suositellaan. Ensimmäisellä suihkukerralla hoitaja voi olla apuna.
Iho-ompeleet tai haavahakaset (jos niitä on) voi poistaa kaulalta viidentenä päivänä ja niskasta seitsemäntenä päivänä leikkauksesta. Jos kotiudut ompeleiden kanssa, saat erikseen ohjeet niiden poistattamisesta. Saunominen on sallittua seuraavana päivänä ompeleiden poistosta. Sulavia ompeleita ei poisteta. Jos haavalla on haavateippi, se poistetaan viikon kuluttua, ellei se ole irronnut aiemmin. Saunaan tai uimaan voit mennä viikon kuluttua leikkauksesta.
Kotiutuminen
Potilas kotiutuu pääsääntöisesti ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairauspoissaolo, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.
Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta. Fysioterapeutit antavat sinulle lisää ohjeita leikkauksen jälkeen. Loppulausunto eli epikriisi postitetaan sinulle noin kahden viikon kuluessa kotiutumisesta. Loppulausunnon voit lukea myös omakanta.fi-palvelusta.
Työikäisen sairauspoissaolo ja työhön paluu
Toimintakyvyn palautumiseksi sairaalalääkäri kirjoittaa Sinulle neljän viikon sairauspoissaolon. Kun Sinulla on työterveyshuollon palvelut käytössäsi, sairaalasta tehdään lähete työterveyshuoltoon, joka kutsuu Sinut työkyvyn arvioon. Työterveyshuollossa varmistetaan oikea-aikainen työhön paluu ja kirjoitetaan tarvittaessa jatkoa sairauspoissaolollesi. Leikkaukseen liittyvä hoitovastuu säilyy erikoissairaanhoidossa noin kuusi kuukautta.
Jos olet:
-
yrittäjä/ammatinharjoittaja ja et kuulu työterveyshuollon palveluiden piiriin, voit tarvittaessa olla sairauspoissaoloasioissa yhteydessä oman alueesi terveysasemaan
-
työtön, voit tarvittaessa olla yhteydessä oman alueesi terveysasemaan sairauspoissaolon jatkotarpeen arvioimiseksi
-
opiskelija voit tarvittaessa olla yhteydessä opiskelijaterveydenhuoltoon sairauspoissaolon jatkotarpeen arvioimiseksi
Kotilääkkeet
Kipua voi olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeenia (esim. Burana ®), joita saa myös ilman reseptiä.
Jälkitarkastus
Polikliininen jälkitarkastus on yleensä neljän viikon kuluttua Taysissa neurokirurgian poliklinikalla. Jälkitarkastusajan saat joko lähtiessäsi kotiin tai kirjeitse myöhemmin. Useimmiten sovitaan soittoaika.
Ota yhteyttä, jos
Saatamme ohjata sinut terveyskeskukseen, ottaa katsottavaksi neurokirurgian poliklinikalle tai antaa hoito-ohjeita kotiin.
Yhteydenotot
-
Akuutissa tapauksessa ota yhteys Acutaan/ensiapuun
-
Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306
-
Vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346
-
Työterveysasema/ oman alueen terveysasema
Palautteet
Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää:
-
asiakaspalautelomakkeella Tays Keskussairaalan vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
-
postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
-
verkossa: www.pirha.fi/palaute