Tays/neurokirurgia
Potilasohje 25.00.16

Kaularankaleikkaus

Tulosta ohje tästä:

suomeksi   ♦  ruotsiksi

Sinulle on tehty kaularankaleikkaus joko etukautta kaulalta (anteriorinen dekompressio) tai takakautta niskan puolelta. Etukautta avataan nikamaväli, jonka jälkeen poistetaan välilevytyrä ja/tai luureunat, jotka puristavat kaulahermojen juuria ja/tai selkäydintä. Sen jälkeen nikamaväliin asetetaan keinomateriaalista valmistettu luudutuskehikko. Takakautta voidaan poistaa luuta, joka puristaa kaulahermon juurta juurikanavassa (juurikanavan avaus, foraminotomia) tai selkäydintä (nikamakaaren tai sen osan poisto, laminectomia / laminotomia). Etu- tai takakautta voidaan myös tarvittaessa tehdä nikamajäykistys titaanisin keinomateriaalein, mikäli nikamien välillä on todettu yliliikkuvuutta.

Liikkuminen

Kaikkien kaularankaleikkausten jälkeen pyritään mahdollisimman pikaisesti jalkeille eli joko leikkauspäivän iltana tai seuraavana aamuna. Ensimmäisen leikkauksen jälkeisen kuukauden aikana raskaita nostoja ja työtehtäviä on syytä välttää.

Useimmiten ei kauluria tarvita lainkaan, ja päätä saa silloin kääntää vapaasti. Joskus kauluri on tarpeen jopa kolmen kuukauden ajan, ja silloin lääkäri antaa erikseen ohjeen kaulurin käytöstä ja pään kääntämisestä.

Jatkoa ajatellen tehty leikkaus ei ole este matkustamiselle, eivätkä mahdollisesti asetetut keinomateriaalit aiheuta hälytystä lentokenttien turvatarkastuksessa.

Haavan hoito

Sinulla on haava kaulalla tai niskassa. Haavasidokset poistetaan seuraavana päivänä leikkauksesta. Haavan saa silloin suihkuttaa ja sitä myös suositellaan. Ensimmäisellä suihkukerralla hoitaja voi olla apuna.

Iho-ompeleet tai haavahakaset (jos niitä on) voi poistaa kaulalta viidentenä päivänä ja niskasta seitsemäntenä päivänä leikkauksesta. Jos kotiudut ompeleiden kanssa, saat erikseen ohjeet niiden poistattamisesta. Saunominen on sallittua seuraavana päivänä ompeleiden poistosta.

Kotiutuminen

Kotiin pääsee yleensä 1.–3. päivänä leikkauksesta. Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.

Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta. Fysioterapeutit antavat ohjeita ennen ja jälkeen leikkauksen. He sopivat kanssasi jatkokontrollin omaan terveyskeskukseesi. Loppulausunto eli epikriisi postitetaan sinulle noin kahden viikon kuluessa kotiutumisesta. Loppulausunnon voit lukea myös verkko-osoitteessa www.omakanta.fi.

Sairausloma ja toipilasaika

Sairauslomaa kirjoitetaan ainakin yksi kuukausi.

Kotilääkkeet

Kipua voi olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeenia (esim. Burana ®), joita saa myös ilman reseptiä.

Jälkitarkastus

Polikliininen jälkitarkastus on yleensä neljän viikon kuluttua joko Taysissa neurokirurgian poliklinikalla tai oman keskussairaalan neurologian, kirurgian tai fysiatrian poliklinikalla. Jälkitarkastusajan saat joko lähtiessäsi kotiin tai kirjeitse myöhemmin. Joskus sovitaan pelkkä soittoaika tai että soitat vain tarvittaessa.

Ota yhteyttä, jos

  • haava alkaa punoittaa, särkeä, märkiä tai
  • sinulle nousee kuumetta.

Saatamme ohjata sinut terveyskeskukseen, ottaa katsottavaksi neurokirurgian poliklinikalle tai antaa hoito-ohjeita kotiin.

Yhteydenotot

  • Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639 kello 9–10
  • Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306
  • Vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346

Palautteet

Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää

  • asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
  • postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
  • internetissä: www.pshp.fi > Palaute

Leikkausmäärät ja jono

Etukautta tehtyjä kaularankaleikkauksia oli Taysin neurokirurgialla 302 (2018), 309 (2017) ja 305 (2016).

Keskimääräinen hoitoon pääsyaika on noin 2,5 kuukautta. Jono etenee jonoon asettamisen mukaan.

Kiitos, että valitsit hoitopaikaksesi Taysin neurokirurgian vastuuyksikön.