Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.12

Kuulohermokasvaimen leikkaus

Sinulle on tehty leikkaus kuulotasapainohermon kasvaimen vuoksi (schwannoma nervi vestibuli, entiseltä nimeltään akustikusneurinooma). Leikkauksen jälkeen seuranta on teho-osastolla seuraavaan aamuun. Vuodeosastolla toivutaan yleensä 3 – 7 vuorokautta. Leikkausta edeltävänä iltana aloitetaan kortisonikuuri (deksametasoni) noin viikon ajaksi. Saman ajan annetaan mahahaavaa estämään suojalääkettä, esimerkiksi omepratsolia.

Liikkuminen

Fysioterapeutit ja sairaanhoitajat auttavat sinut jalkeille ensimmäisillä kerroilla sen jälkeen, kun sinut on siirretty takaisin neurokirurgian vuodeosastolle. Voinnin mukaan kannattaa olla liikkeellä niin paljon kuin mahdollista.

Fysioterapeutit antavat kasvolihasten harjoitusohjeita, jos sinulla on kasvohermon halvaus (facialispareesi).

Ruokailu

Leikkauksen jälkeisenä aamuna saat aamupalan teho-osastolla. Jos sinulla on pahoinvointia tai sen tunnetta, saat nesteitä suoneen. Nieleminen saattaa olla vaikeaa ja siksi kannattaa ensin juoda vettä kokeeksi. Tavoite on, että syöt ja juot normaalisti, ja siksi saat pahoinvointilääkkeitä ennaltaehkäisevästi.

Pahoinvointi on tavallista leikkauksen jälkeen. Sitä pyritään estämään skopolamiinilaastarilla (Scopoderm®) ja ondatseronilla (Zofran©) suonensisäisesti tai tabletteina.

Haavan hoito

Haava tarkistetaan sairaalassa päivittäin. Pään kierresidosta pidetään yleensä vuorokauden ajan. Hiukset voi pestä kahden päivän kuluttua leikkauksesta. Ompeleet tai haavahakaset poistetaan seitsemän päivän kuluttua leikkauksesta joko osastolla tai terveyskeskuksessa, jos olet jo kotiutunut.

Vältä haava-alueen raapimista. Haavassa olevat ruvet irtoavat itsestään ja suihkussa. Ilma on hyväksi haavan paranemiselle. Vältä sen vuoksi jatkuvaa päähineen tai peruukin käyttöä. Kun hiukset alkavat kasvaa, voit harjata päänahkaa hiusharjalla karstan poistamiseksi.

Haavan seudussa voi esiintyä puolen vuoden ajan tunnottomuutta. Tunnon aleneman vuoksi on haavan seutua hyvä suojella kylmältä ja kuumalta.

Kotiutuminen

Kotiin pääset 3.–7. päivänä leikkauksesta. Jos tarvitset tätä pidempään sairaalahoitoa, sinut siirretään terveyskeskukseen tai keskussairaalaan.

Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.

Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta. Sairauskertomukseen tehty loppulausunto eli epikriisistä postitetaan sinulle noin kahden viikon kuluessa kotiutumisesta. Loppulausunnon voi lukea myös verkko-osoitteessa www.omakanta.fi.

Sairausloma ja toipilasaika

Sairauslomaa kirjoitetaan vähintään neljä viikkoa. Jos et ole työssä, niin sama aika voidaan arvioida toipilasajaksesi.

Toipumisen kannalta on eduksi, että ulkoilet ja teet kotitöitä vointisi mukaan. Voit myös kumarrella ja nostella normaalisti. Autolla voit ajaa, kun siltä tuntuu.

Saunaan voi mennä päivä sen jälkeen, kun ompeleet tai haavahakaset on poistettu. Kuumat löylyt ja porealtaat voivat aiheuttaa epämukavaa oloa ja pahoinvointia. Voi olla hyvä aloittaa ne toisen henkilön valvonnassa. Suihkussa voi käydä tavalliseen tapaan.

Toipilasaikana alkoholi saattaa aiheuttaa odottamattomia ongelmia, kuten tasapainovaikeuksia ja pahoinvointia. Kohtuullisuus on paikallaan.

Leikkaus ei rajoita sukupuolielämää.

Vaikeasta sairaudesta toipuminen voi aiheuttaa mielialojen vaihtelua, ärtyneisyyttä ja itkuisuutta. Kuulohermokasvainpotilailla on usein todettu leikkauksen jälkeistä masennusta, johon on mahdollista saada apua esimerkiksi terveyskeskuksesta. Sairaudesta keskusteleminen läheisten ja hoitohenkilökunnan kanssa voi auttaa sinua ahdistavien kokemusten käsittelyssä.

Kotilääkkeet

Sairaalassa aloitetut lääkekuurit (deksametasoni ja mahansuojalääke) tulee syödä loppuun ohjeiden mukaisesti.

Päänsärkyä voi olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeenia (esim. Burana®), joita saa myös ilman reseptiä.

Kasvohermohalvaukseen (jos sinulla sellainen on) liittyy silmän sulkemisen heikkous (avoluomi). Mikäli sinun tarvitsee käyttää silmätippoja tai silmävoiteita, saat niistä erillisen ohjeen.

Jälkitarkastus

Polikliininen jälkitarkastus on yleensä neljän viikon kuluttua joko Taysissa neurokirurgian poliklinikalla tai oman keskussairaalan neurologian poliklinikalla. Jälkitarkastusajan saat joko lähtiessäsi kotiin tai kirjeitse myöhemmin.

Ota yhteyttä, jos

  • haava alkaa punoittaa tai se kipeytyy,
  • haavasta alkaa vuotaa kirkasta nestettä (aivonestettä eli likvoria), tai
  • päänsärky pahenee ja särkylääkkeet eivät poista kipua.

Yhteydenotot

  • Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639 kello 9–10
  • Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306
  • Vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346

Palaute

Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi antaa:

  • asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
  • postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
  • internetissä: www.pshp.fi > Palaute

Kiitos, että valitsit hoitopaikaksesi Taysin neurokirurgian vastuuyksikön.