Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.08

Neurokirurgian osastolla hoidettavan potilaan läheisille

Tulosta ohje tästä

Läheisesi on hoidettavana neurokirurgian vuodeosastolla, Tays Keskussairaalan 6. kerroksessa. Osasto on erikoistunut hoitamaan potilaita, joilla on keskushermoston (aivot ja selkäydin) leikkausta tai muuta toimenpidettä vaativa sairaus tai vamma. Hoitoon liittyy tutkimuksia, lääkityksiä, kuntoutusta ja seurantaa.

Leikkaushoito

Leikkaukset tehdään neurokirurgian leikkausyksikössä, joka sijaitsee osaston läheisyydessä.

Useimpien leikkausten (mm. selkäranka ja suntit) jälkeen potilaat ovat heräämössä, tavallisesti 2–3 tuntia. Tilanahtauden vuoksi vierailut siellä eivät ole mahdollisia. Tiedusteluihin vastaamme vuodeosastolta, kun potilas on herännyt.

Suurten kallonsisäisten leikkausten jälkeen potilaat viedään leikkaussalista seurantaan teho-osastolle (5. kerros). Siellä seuranta jatkuu yleensä yön yli seuraavaan aamupäivään asti. Teho-osaston sairaanhoitajalta voit tiedustella läheisesi vointia ja sopia vierailusta puhelinnumerosta 03 311 66428.

Vierailut

Vuodeosastolla voi vierailla päiväaikaan vapaasti. Toivomme sinun ottavan huomioon, että läheisesi ja huoneen muut potilaat tarvitsevat myös lepoa. Lääkärikierron aikana voit olla paikalla läheisesi asioita käsiteltäessä.

Sairaalan vieressä on potilashotelli.

Voit avustaa potilasta päivittäisissä toiminnoissa (ruokailut, kuntouttaminen, pesut, liikkuminen, ulkoilu) henkilökunnalta saamiesi ohjeiden mukaan. Voit tuoda hänelle myös henkilökohtaisia hygieniatarvikkeita. Potilaan toipumista voi edistää virkistämällä muistia valokuvilla, lehdillä ja kirjoilla tai tuoda korvalappustereot tms. Kukkia voi tuoda, ellei huoneen ovessa ole muuta ilmoitusta.

Silloin kun potilas ei sairautensa vuoksi itse kykene hoitamaan asioitaan, toivomme läheisiltä tietoja lääkityksistä, pitkäaikaissairauksista, allergioista ja mahdollisesti tarvittavista todistuksista (sairauslomat, vakuutukset, matkojen peruuntumiset).

Muut yhteydenotot

Lääkäriin saat yhteyden hoitajien välityksellä. Potilaan on annettava lupa, kenelle hänen tietojaan saa kertoa. Toivomme, että yksi läheisistä toimii yhteydenpitäjänä henkilökuntaan kaikkien läheisten puolesta. Näin henkilökunnalle jää aikaa potilaan välittömään hoitoon.

Voit keskustella sosiaalityöntekijän kanssa (puhelin 03 311 66207) erityisesti todistus- ja vakuutusasioiden selvittelyissä tapaturmatilanteissa. Myös sairaalapastori ja potilasasiamies ovat tavattavissa.

Oma jaksaminen

Läheisen vakava sairaus tai onnettomuus aiheuttaa äkillisen kriisin koko perheessä. Myös läheinen kokee voimakkaita tunteita, kuten pelkoa, avuttomuutta, häpeää, syyllisyyttä, vihaa, kaipausta ja surua. Alkuvaiheen turtumisen jälkeen voi tulla univaikeuksia, ärtyneisyyttä, huonoa keskittymiskykyä ja säikkymistä.

Tunteista kertominen auttaa käsittelemään omia kokemuksia. Muista syödä, nukkua ja ulkoilla riittävästi. Varaa myös itsellesi toipumisaikaa. Älä unohda muuta perhettä ja muita läheisiä. Alkoholi ei poista huonoa oloa. Puhu asioista myös henkilökunnalle.

Mikäli tarvitset sairauslomaa, lääkitystä tai henkilökohtaista tukea, hakeudu terveyskeskuksen, työterveyslääkärin tai yksityislääkärin hoitoon.

Yhteydenotot

  • Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639 kello 9–10
  • Vuodeosasto 6a, puhelin 03 311 66306
  • Vuodeosasto 6b, puhelin 03 311 66346

Palaute

Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää

  • asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
  • postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
  • internetissä: www.pshp.fi/Palaute