Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.23

Spinaalituumorileikkaus

Sinulle on tehty kasvainleikkaus selkärangan, selkärankakanavan tai selkäytimen alueelle. Leikkaus tehdään takakautta niskan, rintarangan tai lannerangan alueelle. Tavoitteena on poistaa kasvain kokonaan. Selkäytimen kasvaimissa joudutaan monesti tyytymään vain kudosnäytteen ottamiseen tai osittaiseen kasvaimen poistoon.

Liikkuminen

Kaikkien selkäleikkausten jälkeen pyritään mahdollisimman pikaisesti saamaan potilas jalkeille, eli joko leikkauspäivän iltana tai seuraavana aamuna. Nostoille, ponnistuksille tai rasituksille ei ole esteitä, ellei lääkäri ole teille erikseen niitä asettanut. Ennen kotiutumista fysioterapeutti antaa ohjeet liikkumiseen.

Haavan hoito

Sinulla on haava kaulan tai niskan, rintarangan tai lanneselänselän alueella. Haavasidokset poistetaan seuraavana päivänä leikkauksesta. Haavat saa silloin suihkuttaa ja sitä myös suositellaan. Ensimmäisellä suihkukerralla hoitaja voi olla apuna.

Ompeleet tai haavahakaset poistetaan noin viikon päästä leikkauksesta lääkärin ohjeen mukaan. Saunoa ja uida voi seuraavana päivänä ompeleiden tai haavahakasten poiston jälkeen.

Kotiutuminen

Kotiin pääsee yleensä 2.–4. päivänä leikkauksesta.

Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.

Ennen kotiutusta tapaat osastolla myös kasvainhoitajan.

Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä, omahoitajalta ja fysioterapeutilta. Loppulausunnon voit lukea Kanta-palvelussa www.omakanta.fi. Mikäli haluat loppulausunnon postitse kotiin, on sinun pyydettävä sitä erikseen.

Sairausloma ja toipilasaika

Sairauslomaa kirjoitetaan vähintään neljä viikkoa. Jos et ole työssä, niin sama aika voidaan arvioida toipilasajaksesi. Toipumisen kannalta on eduksi, että ulkoilet ja teet kotitöitä vointisi mukaan.

Kotilääkkeet

Kipua voi olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeenia (esim. Burana ®), joita saa myös ilman reseptiä.

Jälkitarkastus

Polikliininen jälkitarkastus on yleensä neljän viikon kuluttua. Jälkitarkastusajan saat joko lähtiessäsi kotiin tai kirjeitse myöhemmin.

Kasvainhoitaja soittaa sinulle kotiin 2–4 viikkoa kotiutumisen jälkeen

Ota yhteyttä, jos

  • haava alkaa punoittaa, särkeä, erittää tai sinulle nousee kuumetta yli 38 astetta.

Saatamme ohjata sinut terveyskeskukseen, ottaa katsottavaksi neurokirurgian poliklinikalle tai antaa hoito-ohjeita kotiin.

Yhteydenotot

  • Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639, käytössä on takaisinsoittopalvelu

  • Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306

  • Kasvainhoitaja, puhelin 044 472 9594 ma-pe klo 9–14.

Käytössämme on myös hoitokeskustelu Omatays.fi palvelun kautta. Palvelua varten tarvitset PIN-koodin, joka on 4483.

Vastaamme palvelun kautta lähetettyihin viesteihin kahden arkipäivän kuluessa.

Palaute

Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää

  • asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon

  • postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere

  • internetissä: https://asiakaspalaute.pirha.fi

Kiitos, että valitsit hoitopaikaksesi Taysin neurokirurgian vastuuyksikön.