Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.23

Spinaalituumorileikkaus

Sinulle on tehty kasvainleikkaus selkärangan, selkärankakanavan tai selkäytimen alueelle. Leikkaus on tehty joko etukautta kaulan tai takakautta niskan, rintarangan tai lannerangan alueelle. Etukautta tehtävässä kaularankakasvaimen leikkauksessa joudutaan kaularanka usein tukemaan metallisella levyllä ja ruuveilla. Takakautta leikattaessa usein ei tarvita luurakenteiden tuentaa. Tavoitteena on poistaa kasvain kokonaan. Selkäytimen kasvaimissa joudutaan monesti tyytymään vain kudosnäytteen ottamiseen tai osittaiseen kasvaimen poistoon. Kasvaimen sijaitessa selkärankakanavassa haavalle voidaan jättää suunnitellusti väliaikainen aivoselkäydinnesteen avanne haavan sulkeutumisen varmentamiseksi.

Liikkuminen

Kaikkien selkäleikkausten jälkeen pyritään mahdollisimman pikaisesti saamaan potilas jalkeille, eli joko leikkauspäivän iltana tai seuraavana aamuna. Nostoille, ponnistuksille tai rasituksille ei ole esteitä, ellei lääkäri ole sinulle erikseen niitä asettanut.

Haavan hoito

Sinulla on haava kaulan tai niskan, rintarangan tai lanneselänselän alueella. Haavasidokset poistetaan seuraavana päivänä leikkauksesta. Haavat saa silloin suihkuttaa ja sitä myös suositellaan. Ensimmäisellä suihkukerralla hoitaja voi olla apuna.

Ompeleet tai haavahakaset voi yleensä poistaa kaulalta viidentenä päivänä, niskasta seitsemäntenä päivänä, rintarangan yläosasta kymmenentenä päivänä ja lannerangasta seitsemäntenä päivänä leikkauksesta. Jos kotiudut ompeleiden tai haavahakasten kanssa, saat erikseen ohjeet niiden poistattamisesta. Saunominen on sallittua seuraavana päivänä ompeleiden tai haavahakasten poistosta.

Kotiutuminen

Kotiin pääsee yleensä 2.–4. päivänä leikkauksesta.

Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.

Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta. Fysioterapeutit antavat tarvittaessa ohjeita ennen ja jälkeen leikkauksen. He sopivat kanssasi jatkokuntoutuksen omaan terveyskeskukseesi. Mukaan annetaan poliklinikkakortti, jossa on ainakin diagnoosi, toimenpiteen nimi, jälkitarkastusaika ja hoitaneen lääkärin nimi. Sairauskertomukseen tehdystä loppulausunnosta eli epikriisistä tulee kopio kirjeessä kotiin kahden viikon kuluttua kotiutumisesta.

Sairausloma ja toipilasaika

Sairauslomaa kirjoitetaan ainakin yksi kuukausi.

Kotilääkkeet

Kipua voi olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeenia (esim. Burana ®), joita saa myös ilman reseptiä.

Jälkitarkastus

Polikliininen jälkitarkastus on yleensä neljän viikon kuluttua joko Taysissa neurokirurgian poliklinikalla tai oman keskussairaalan neurologian tai kirurgian poliklinikalla. Jälkitarkastusajan saat joko lähtiessäsi kotiin tai kirjeitse myöhemmin.

Ota yhteyttä.jos

  • haava alkaa punoittaa, särkeä, märkiä
  • sinulle nousee kuumetta

Saatamme ohjata sinut terveyskeskukseen, ottaa katsottavaksi neurokirurgian poliklinikalle tai antaa hoito-ohjeita kotiin.