Tays / plastiikkakirurgia
Potilasohje 20.27.06
Ihonsiirtopotilaan kotihoito-ohje
Ihonsiirteen hoito
Ihonsiirrealue paranee ihonsiirtoleikkauksen jälkeen noin kahdessa–kolmessa viikossa. Ihonsiirteen päällä on hyvä käyttää alkuvaiheessa hankauksen ja iskujen suojana haavasidoksia, sillä uusi iho menee helposti rikki.
Haavasidokset vaihdetaan ihonsiirrealueelle yhden–kahden päivän välein. Ennen haavahoitoa pese kädet huolellisesti. Poista ihonsiirteen päällä olevat sidokset varovasti. Jos alimmaiset sidokset ovat tarttuneet haavapintaan kiinni, suihkuta ne varovasti vedellä irti. Ihonsiirrealuetta suihkutetaan noin minuutin ajan, ja samalla voi kuivunutta karstaa pehmentää ja irrottaa. Pesun jälkeen kuivaa ihonsiirrealue kevyesti taputtelemalla puhtaalla pyyhkeellä.
Jos ihonsiirrealueella on avonaisia ja erittäviä haavapintoja, haavat suojataan tarttumattomalla sidoksella, esimerkiksi rasvalapulla. Rasvalappu pitää ihonsiirrealueen pehmeänä ja sidokset lähtevät yleensä helposti irti ihonsiirteen päältä.
Haavaerityksen loputtua pesun jälkeen hoidoksi riittää rasvaus kevyellä, kosteuttavalla perusvoiteella. Ihonsiirtokohta on hyvä rasvata alkuun kaksi kertaa päivässä, jotta ihonsiirrealue pysyy pehmeänä ja joustavana, ja rasvaus myös lievittää kutinaa. Säännöllinen rasvaus kevyesti voi jatkua jopa vuoden ajan toimenpiteestä.
Liikkuminen
Noin viikon kuluttua leikkauksesta lähes kaikki rauhalliset liikkeet ovat sallittuja. Rauhallinen kävely on hyvä liikuntamuoto. Rajuja urheilulajeja on vältettävä yleensä kuukauden ajan tai potilaskohtaisesti lääkärin ohjeiden mukaan.
Jos ihonsiirto on tehty alaraajaan, ennen liikkeelle lähtemistä on sidottava tukisidokset varpaista polvitaipeeseen saakka. Tukisidosta on tarvittaessa pidettävä päivisin kahden viikon ajan tai niin kauan, kun raaja turpoaa eikä ole täysin parantunut. Vuoteessa ollessa ja istuessa pidä raaja koholla niin kauan kuin raajassa on turvotusta.
Saunominen ja uiminen
Saunomista on vältettävä, kunnes ihoalueet ovat täysin umpeutuneet. Kuumia löylyjä on aluksi vältettävä, koska ihonsiirre ei hikoile samalla tavalla kuin terve iho. Uimaan voi mennä, kun haava on täysin parantunut.
Ihon ulkonäkö sekä auringonvalolta suojautuminen
Parantuessaan ihonsiirre ja ihonottokohta ovat aluksi tummanpunaisia, mutta muuttuvat muutamien kuukausien aikana vaaleiksi, lähes normaalin ihon värisiksi. Tuore ihonsiirre on herkkä lämpötilan vaihtelulle; kylmälle, kuumalle ja auringonvalolle. Iho on suojattava suoralta auringonvalolta noin vuoden ajan leikkauksen jälkeen vaatteilla tai aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on 50.
Ihonottokohdan kotihoito-ohje
Ihonottokohdan päälle on laitettu haavakalvo. Kalvo suojaa ihonottokohtaa, kunnes siihen on kasvanut uusi iho. Kalvo on suihkun kestävä. Jos sidoksen alle vuotaa eritettä, voi hoitaja punktoida kalvon alta kerääntyneen eritteen neulan ja ruiskun avulla pois.
Haavakalvo poistetaan noin 10–14 vuorokauden kuluttua leikkauksesta, joko kotiin lähtiessä osastolla tai myöhemmin terveyskeskuksessa. Voit myös itse poistaa kalvon kotona hoitajan antamien ohjeiden mukaan. Kalvo on hyvä poistaa suihkun yhteydessä. Kalvo irtoaa kivuttomammin, kun sitä kevyesti venytetään poistettaessa.
Ihonottokohdan hoito
Kalvon poistamisen jälkeen aloitetaan ihonottokohdan rasvaus perusvoiteella. Samoin kuin ihonsiirrekohta, myös ihonottokohta on hyvä rasvata alkuun kaksi kertaa päivässä kuukauden ajan. Jos ottokohdassa on erittäviä haava-alueita, ne suihkutetaan kevyesti yhden–kahden päivän välein ja suojataan tarttumattomalla sidoksella, kunnes eritys loppuu ja haavat ovat parantuneet. Sidokset voi jättää pois, kun iho on ehjä.
Kahden viikon kuluessa leikkauksesta ottokohta on yleensä parantunut. Ihonottokohta on aluksi punaisempi kuin ympäröivä iho, mutta väriero tasoittuu ajan myötä. Ihonottokohta on arka lämpötilan vaihtelulle ja auringonvalolle, varsinkin ensimmäisen vuoden ajan toimenpiteestä. Sitä pitää suojata samoin kuin ihonsiirrekohtaa. Liikkumisrajoituksia ei ole, mutta alueelle kohdistuvaa hankausta tulee välttää parin ensimmäisen kuukauden ajan.
Haavainfektio
Infektion merkkejä ovat ihonsiirrealueella tai sen ympäristössä esiintyvä punoitus, kuumotus, turvotus, kipu tai pahanhajuinen eritys ja lämmön nousu yli 38 asteen.
Yhteystiedot
Tays Keskussairaala
- Tuki- ja liikuntaelinkeskus, poliklinikka 03 311 66668 (arkisin 9.30-11.30)
- Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen osasto 03 311 66307
- Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen hoitohuone 03 311 69452 (arkisin klo 8-14)
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi vastaajan ohjeen mukaisesti, soitamme sinulle takaisin.