Rinnan korjausleikkauksen jälkeinen kotihoito-ohje (LD-kieleke)

Sinulle on tehty rinnan korjausleikkaus selkäkielekkeen (Latissimus dorsi-lihas) avulla.

Haavanhoito

Haavoilla on haavateipit, jotka pidetään minimissään neljä viikkoa mutta suositeltu haavojen teippausaika on kolme kuukautta, jotta vältytään arpimuodostukselta. Teipit vaihdetaan kahden viikon välein uusiin, puhtaisiin haavateippeihin. Jos haavat erittävät ja teipit likaantuvat, kannattaa teippi poistaa varovasti, suihkuttaa haava-alue ja vaihtaa puhdas teippi. Jos eritys on runsaampaa, uutta teippiä ei kannata laittaa, vaan peittää tämä erittävä haavakohta kuivalla sidetaitoksella.

Leikkaushaavoilla on joko sulavat tai poistettavat ompeleet. Ompeleiden poistosta annetaan sinulle erilliset ohjeet. Jos sulavia ompeleita työntyy ihon pinnalle vielä yli yhden kuukauden kuluttua leikkauksen jälkeen, kannattaa ne poistattaa sairaanhoitajan vastaanotolla omassa terveyskeskuksessa.

Vuorokauden kuluttua leikkauksesta voit käydä suihkussa vointisi mukaan. Haavat saa suihkuttaa vartalopesun yhteydessä. Saunominen on sallittua, kun haavat ovat parantuneet. Kuumia löylyjä on hyvä välttää neljän viikon ajan.

Haavadreenit

Leikkauksessa asetetut laskuputket eli dreenit poistetaan noin 3–10 päivän kuluttua leikkauksesta haavaerityksen määrästä riippuen. Kudosnestettä saattaa kertyä edelleen lihaksen ottokohtaan selän puolelle dreenin poiston jälkeen.

Nestekertymä ilmenee turvotuksena, kiristyksen tunteena tai kipuna leikatun alueen hartian ja kainalon seudussa. Jos tunnet nesteen kertymistä, ota ensisijaisesti yhteyttä omaan terveyskeskukseen nesteen punktoimista varten. Mikäli punktio ei onnistu terveyskeskuksessa ota yhteyttä tuki- ja liikuntaelinkeskuksen hoitohuoneelle.

Rintaliivit

Leikkauksen jälkeen käytetään tukirintaliivejä, jotka tukevat leikattua rintaa. Tukirintaliivejä suositellaan pidettäväksi neljä viikkoa yötä päivää leikkauksen jälkeen. Voit myös vaihtoehtoisesti käyttää kaarituettomia urheilurintaliivejä tai rintaliivejä.

Liikkuminen

Normaali liikkuminen (kävely, pikkuaskareet) on sallittua, mutta liiallista rasittumista (sauvakävely, aerobic, juokseminen, voimailu, pallopelit, hiihtäminen) olisi vältettävä 4 – 6 viikon ajan. Voit tehdä kevyitä kotitöitä normaalisti, mutta vältä kantamista ja nostamista leikatun yläraajan puolella. Yläraajan normaalin toiminnan ja liikelaajuuden turvaamiseksi on tärkeää, että noudatat saamiasi ohjeita. Uinti on suositeltava liikuntalaji käden liikelaajuuden harjoittamiseksi sen jälkeen, kun haavat ovat täysin parantuneet.

Kotona suositellaan nukkumista selällään tai leikkaamattoman kyljen puolella vielä neljän viikon ajan.

Haavainfektio

Jos leikkausalueella esiintyy lisääntyvää kipua, kuumotusta, punoitusta, turvotusta tai haava alkaa erittää pahanhajuista eritettä, kyseessä voi olla haavatulehdus.

Tarvittaessa ota yhteyttä:

Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen hoitohuone, 03 311 69452 (arkisin klo 8-14)

Tuki- ja liikuntakeskuksen osasto 03 311 66307

Tuki- ja liikuntaelinkeskus, poliklinikka 03 311 66668 (arkisin klo 9.30-11.30)

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi vastaajan ohjeen mukaisesti, soitamme sinulle takaisin.