Rinnan korjausleikkauksen jälkeinen kotihoito-ohje (LD-kieleke)

Haavanhoito

Vuorokauden kuluttua leikkauksesta voit käydä suihkussa vointisi mukaan. Haavat saa suihkuttaa vartalopesun yhteydessä. Saunominen on sallittua, kun haavat ovat parantuneet. Kuumia löylyjä on hyvä välttää neljän viikon ajan.

Haavoilla on yleensä ihoystävälliset teipit, jotka pidetään vähintään 4 viikkoa. Teipit taputellaan kuivaksi pyyhkeellä suihkun jälkeen. Jos haavat erittävät ja teipit likaantuvat, kannattaa teippi poistaa varovasti, suihkuttaa haava-alue ja vaihtaa puhdas teippi. Jos eritys on runsaampaa, uutta teippiä ei kannata laittaa, vaan peittää tämä erittävä haavakohta kuivalla sidetaitoksella.

Leikkaushaavoilla on joko sulavat tai poistettavat ompeleet. Ompeleiden poistosta annetaan erilliset ohjeet. Jos sulavia ompeleita työntyy ihon pinnalle vielä yli yhden kuukauden aikana leikkauksen jälkeen, kannattaa ne poistattaa sairaanhoitajalla omassa terveyskeskuksessa.

Haavadreenit

Leikkauksessa asetetut laskuputket eli dreenit poistetaan noin 3–10 päivän kuluttua leikkauksesta haavaerityksen määrästä riippuen. Kudosnestettä saattaa kertyä edelleen lihaksen ottokohtaan selän puolelle dreenin poiston jälkeen.

Nestekertymä ilmenee turvotuksena, kiristyksen tunteena tai kipuna leikatun alueen hartian ja kainalon seudussa. Jos tunnet nesteen kertymistä, ota yhteys omaan terveyskeskukseen tai plastiikkakirurgian haavapoliklinikkaan nesteen punktoimista varten.

Rintaliivit

Leikkauksen jälkeen käytetään uutta rintaa tukemassa tukirintaliivejä, joita suositellaan pidettäväksi yötä päivää neljän viikon ajan leikkauksen jälkeen. Niiden sijaan voit käyttää myös kaarituettomia urheilurintaliivejä.

Liikkuminen

Normaali liikkuminen (kävely, pikkuaskareet) on sallittua, mutta liiallista rasittumista (sauvakävely, aerobic, juokseminen, voimailu, pallopelit, hiihtäminen) olisi vältettävä 4–6 viikon ajan. Voit tehdä kevyitä kotitöitä normaalisti, mutta vältä kantamista ja nostamista leikatun yläraajan puolella. Yläraajan normaalin toiminnan ja liikelaajuuden turvaamiseksi on tärkeää, että noudatat saamiasi ohjeita. Uinti on suositeltava liikuntalaji käden liikelaajuuden harjoittamiseksi sen jälkeen, kun haavat ovat täysin parantuneet.

Kotona suositellaan nukkumista selällään tai leikkaamattoman kyljen puolella vielä neljän viikon ajan.

Lisätietoja

Kotiin lähtiessäsi sovitaan jälkinäyttöaika yleensä noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Jos leikkausalueella esiintyy lisääntyvää kipua, kuumotusta, punoitusta, turvotusta tai haava alkaa erittää pahanhajuista eritettä, kyseessä voi olla haavatulehdus.

Tarvittaessa ota yhteyttä:

Tuki- ja liikuntakeskuksen hoitohuone, 03 311 69452 (arkisin 8-14)
Tuki- ja liikuntakeskuksen osasto 03 311 66307
Plastiikkakirurgian poliklinikka 03 31166668.