Tays / plastiikkakirurgia
Potilasohje Hasa.20.22

Rintojen pienennysleikkaus

Ennen leikkausta

Ennen leikkausta rinnat tavallisesti kuvannetaan (mammografia ja/tai ultraääni), millä varmistetaan, ettei rinnoissa ole hoitoa vaativia kasvaimia. Tutkimusten tulee olla enintään 12 kuukautta vanhoja.

Verenvuotoa lisäävien lääkkeiden (mm. Aspirin®, Disperin®, Marevan® ja Plavix®) sekä muiden uudempien verenohennuslääkkeiden tauotuksen arvioi lääkärisi vastaanottokäynnillä yksilöllisesti. Verenpainetauti ja sokeritauti tulee olla hoitotasapainossa. Omega-3 ja muut luontaistuotteet tulee tauottaa kaksi viikkoa ennen leikkausta, jolla pyritään ehkäisemään leikkauksen jälkeistä verenvuotoa. Leikkauksen tehnyt lääkäri ohjeistaa kotiutuessa, milloin tauotetut lääkkeet aloitetaan uudelleen.

Tupakointi (mukaan lukien nikotiinituotteet) tulee lopettaa kokonaan kuusi viikkoa ennen ja neljä viikkoa jälkeen leikkauksen, koska ne nostavat komplikaatioriskit kolminkertaiseksi. Tupakoinnin jatkaminen on peruste perua leikkaus.

Perussairauksien (esimerkiksi diabetes, verenpainetauti, reuma) on tärkeätä olla hyvässä hoitotasapainossa.

Leikkaus

Rintojen pienennysleikkaus (reduktioplastia) tehdään oireita aiheuttavan rintojen ylisuuren koon takia tai rintojen erikokoisuuden vuoksi. Leikkauksessa rinnoista poistetaan rauhaskudosta, rasvaa ja ihoa. Samalla korjataan myös nännin laskeuma. Ennen leikkausta tehdään leikkauspiirrokset iholle tussilla. Leikkaustapa suunnitellaan potilaskohtaisesti. Imettäminen on todennäköisimmin mahdollista rintojen pienennysleikkauksen jälkeen, kun nänni siirretään rintakudoskielekkeen varassa. Mikäli nänni joudutaan siirtämään vapaana siirteenä (harvemmin erittäin kookkaissa rinnoissa), imettäminen ei onnistu, koska rintatiehyet on katkaistu.

Leikkaus kestää yleensä 2−3 tuntia ja sairaalasta kotiudutaan leikkauspäivänä tai seuraavana päivänä.

Komplikaatiot

Huomattava ylipaino (BMI >30) lisää komplikaatioita, ja leikkausta ei voida näin ollen suorittaa riittävän turvallisesti. Pienennysleikkauksen BMI-raja on 30. Laihduttaminen leikkauksen jälkeen vaikuttaa myös rintoihin ja ne saattavat menettää muotonsa. Tupakointi kasvattaa komplikaatioriskit kolminkertaiseksi. Myös muut nikotiinivalmisteet heikentävät ääreisverenkiertoa ja haavojen verenkiertoa ja ovat samalla tavalla haitaksi.

Leikkauksen komplikaatioita ovat jälkivuoto (2–5 prosenttia), kudosnesteen kertyminen (3–10 prosenttia), haavatulehdus (2–5 prosenttia) ja nännin tuntohäiriöt (5–15 prosenttia) sekä nännin (1–3 prosenttia), haavareunojen (10–20 prosenttia) ja rasvakudoksen (2–5 prosenttia) verenkiertohäiriöt. Nännin verenkiertohäiriö voi pahimmillaan johtaa koko nännin kuolioon (0.5–1 prosenttia), jolloin nänni joudutaan poistamaan. Rasvakudoksen verenkiertohäiriö johtaa kovettumiin, jotka voivat tuntua rinnassa kyhmyinä. Leikkaukseen liittyy laskimotulpan vaara. Mikäli potilaalla on erityisiä riskitekijöitä laskimoveritulppaan (ylipaino, aikaisemmin sairastettu laskimotulppa, hormonilääkitys), hänelle annetaan leikkauksen jälkeen ihon alle pistettävää verenohennuslääkettä, joka jatkuu kotona 7–10 päivää.

Arpikasvu on yksilöllistä. Liiallista arpikasvua (arven punoitus, kutina ja kohoaminen) ehkäistään ja hoidetaan haavateipillä (Micropore), jota käytetään lääkärisi ohjeiden mukaisesti 4−8 viikkoa. Voimakkaampaa arpea voidaan hoitaa myös silikoniteipillä (Mepiform) tai silikonigeelillä (KeloCote) useamman kuukauden ajan. Arpiin voi liittyä pysyvää hermokipua. Arvet ovat pysyvät, eikä niitä voida poistaa kokonaan millään keinolla, mutta ne vaalenevat useimmiten ajan myötä arven kypsyessä (1–2 vuoden aikana).

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksesta kotiudutaan leikkauspäivänä, mutta joidenkin potilaiden kohdalla varaudutaan yhden yön seurantaan potilashotellissa. Leikkauksessa rintoihin laitetaan tarvittaessa laskuputket (dreenit) poistamaan verta ja kudosnestettä, ja ne poistetaan kudoserityksestä riippuen yleensä 1−3 vuorokauden kohdalla. Suihkuun saa mennä ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Haavateippejä (Micropore) pidetään 4−8 viikkoa, vaihto 1−2 viikon välein. Repsottavat ja veriset teipit voi poistaa ja vaihtaa uusiin. Mikäli haavateippi aiheuttaa punoitusta ja ärsytysoiretta iholla, täytyy teippihoito lopettaa.

Jos haava myöhemmin erittää, kannattaa teippi poistaa, suihkuttaa haavakohta ja peittää kuivalla sidetaitoksella. Haavojen erittely ja hidastunut paraneminen on varsin tavallista (10–40 prosentilla potilaista), koska haavat ovat pitkät ja ommelaineet saattavat nousta pintaan. Erityisesti haavojen nurkkakohdassa saattaa tulla pinnallista ihoaukiletta, jota joudutaan hoitamaan paikallisilla haavanhoitotuotteilla. Saunomista ja uimista ei suositella ennen kuin haavat ovat parantuneet.

Tukirintaliivejä (lisänä tarvittaessa urheilutoppi) käytetään neljän viikon ajan ympäri vuorokauden. Nukkumista selällään suositellaan neljän viikon ajan. Kaarituellisia liivejä voi käyttää yhden kuukauden kuluttua, mikäli haavat ovat parantuneet. Heti leikkauksen jälkeen rintojen muoto voi olla tarkoituksella ”ylikorjattu” ja haavojen kohdalla iho rypytetty. Rinnat muotoutuvat ja iho supistuu 6−12 kuukauden ajan.

Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä yksi kuukausi. Kaikkea liikuntaa voi harrastaa tuntemuksien mukaan ilman rajoituksia kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Ompeleiden poisto

Mahdolliset nännin ympärillä olevat sulamattomat ompeleet poistetaan kymmenen vuorokauden kuluttua leikkauksesta avoterveydenhuollossa. Pääosin haavoissa on sulavat ompeleet. Mikäli jokin ommelainekohta erittää ja kohdassa on näkyvissä ommelainetta pitäen haavaa auki ja eritystä yllä, pitää näkyvä ommelaine poistaa, kun leikkauksesta on kulunut pari viikkoa.

Jälkitarkastus

Rintojen pienennysleikkauksen jälkeen ei sovita jälkikontrollia. Mikäli potilaalla on leikkauksen jälkeistä haavaongelmaa, voi potilas ottaa yhteyttä haavahoitajaan. Haavahoitaja arvioi mahdollisen jatkohoidon tarpeen ja ohjaa potilaan tarvittaessa leikanneen lääkärin vastaanotolle.

Ota yhteyttä, jos

 • haavasta on runsasta verenvuotoa
 • rinnoissa esiintyy lisääntyvää kipua, kuumotusta, punoitusta tai turvotusta
 • haavasta on märkäistä vuotoa
 • sinulla on ollut kuumetta yli 38 astetta vuorokauden ajan

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala

 • Ajanvaraus Tays Keskussairaalan plastiikkakirurgian poliklinikalle, puhelin 03 311 66668 maanantai – perjantai kello 9–14
 • Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen leikkausosaston hoitaja, puhelin 03 311 64498
 • Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen osasto, puhelin 03 311 66307

Tays Hatanpää

 • Ajanvaraus Tays Hatanpään kirurgian poliklinikalle, puhelin 03 311 58190 maanantai – perjantai kello 9–14
 • Hatanpään sairaalan haavahoitaja, puhelin 03 311 58530 maanantai – perjantai kello 9–14
 • Heräämö 1 arkisin kello 7.30–18.30, puhelin 03 311 58170
 • Kirurgian osasto 1, puhelin 03 311 59729

Voit ottaa yhteyttä myös:

 • Oman alueen terveysasemalle tai työterveyshuoltoon tai terveyspalvelujen neuvontaan
 • Arkisin kello 15 jälkeen ja viikonloppuisin Päivystysapuun puhelin 116 117