Tays / plastiikkakirurgia
Potilasohje Hasa.20.65

Välitön rinnankorjausleikkaus silikoni-implantilla

Rinnan poiston jälkeen on mahdollista rakentaa uusi rinta silikoni-implantilla, omalla kudoksella (kielekkeellä, rasvansiirrolla) tai näiden yhdistelmällä. Käytettävä rekonstruktiotapa valitaan jokaisen potilaan yksilöllisten ominaisuuksien perusteella. Joskus korjausleikkaus voidaan tehdä rinnan poiston yhteydessä (välitön rintarekonstruktio) tai myöhäiskorjauksena rinnan poiston ja mahdollisten syöpähoitojen jälkeen. Sinun kohdallasi rekonstruktiomuodoksi on valittu välitön silikoni-implanttirekonstruktio.

Ennen leikkausta

Tupakointi on ehdottomasti lopetettava kuusi viikkoa ennen kiireetöntä leikkausta, ja tupakoimattomuuden tulee jatkua vähintään jälkitarkastukseen asti. Kiireellistä syöpäleikkausta varten tupakointi tulee lopettaa viimeistään, kun leikkauspäätös on tehty. Omega-3 -rasvahappoja sisältävät vitamiinivalmisteet ja muut luontaistuotteet pitää lopettaa viimeistään kaksi viikkoa ennen toimenpidettä verenvuotoriskin vähentämiseksi. Verta ohentavan lääkityksen (mm. Primaspan®, Disperin®, Asasantin®, Marevan®, Xarelto®) tauotus päätetään potilaskohtaisesti.

Leikkaus

Leikkaus tehdään aina yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Välittömässä rintarekonstruktiossa poistetaan rintarauhaskudos, mutta rinnan omaa ihoa ja tietyissä tilanteissa myös nänni voidaan säästää. Samalla tehdään yleensä myös vartijaimusolmuketutkimus.

Poistetun rauhasen tilalle laitetaan yksilöllisesti valittu silikoni-implantti, joka asetetaan joko kokonaan ihon alle tai osittain ihon ja osittain rintalihaksen alle. Implantti asemoidaan yleensä lisäksi paikoilleen sulavalla verkolla tai biologisella kudospaikka-aineella.

Implantti on omaa rauhasta kiinteämpi ja raskaampi, ja siksi se tuntuu myös erilaiselta. Implantin reunat saattavat jäädä ohuen ihon alla näkyviksi tai iho saattaa poimuttua implantin päällä lihaksen jännittyessä. Näitä muutoksia on mahdollista häivyttää myöhemmin tehtävällä rasvansiirrolla, joka voidaan tehdä aikaisintaan puolen vuoden kuluttua korjausleikkauksesta. Jos toinen rinta on selvästi uutta rekonstruktiorintaa suurempi tai alempana, voidaan sitä rintaa pienentää tai kohottaa rinnankorjausleikkauksen yhteydessä tai myöhemmin. Jos saat leikkauksen jälkeen sytostaattihoitoa ja/tai sädehoitoa, voidaan korjaavia toimenpiteitä tehdä vasta, kun olet toipunut em. hoidoista. Myös nämä korjaavat toimenpiteet tehdään yleensä nukutuksessa, mutta päiväkirurgisina.

Jos nänni on poistettu rauhasen poiston yhteydessä, voidaan poistetun tilalle kestopigmentoida nännipiha ja nänni. 

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sairaalahoito kestää yleensä vuorokauden. Leikkauksessa laitetaan leikkausalueelle yksi tai useampi dreeni eli laskuputki kudosnesteen poistamiseksi. Dreeni poistetaan usein vasta kotiutumisen jälkeen, kun eritys dreeniin on ollut kahtena perättäisenä päivänä alle 30 ml/vrk. Dreeni poistetaan viimeistään kahden viikon kuluttua leikkauksesta erityksen määrästä riippumatta.

Leikatun rinnan ihohaava peitetään leikkauksessa haavateipillä (Micropore®) tai haavan peitoksi laitettavalla alipaineimusysteemillä (Prevena®, Pico®), jota pidetään viikon ajan leikkauksen jälkeen. Teipin käytöstä saat erillisen haavanhoito-ohjeen.

Erikoissairaanhoidosta kirjoitettavan sairauspoissaolon pituus on keskimäärin 3 viikkoa. Rauhallinen liikunta on sallittu heti leikkauksen jälkeen, mutta runsaasti ylä- tai keskivartaloa kuormittava liikunta (hölkkä, sauvakävely, aerobic, kuntosaliharjoittelu, raskaat nostot yms.) on kielletty neljän viikon ajan leikkauksesta. Leikatun puolen olkavarren nostaminen yli vaakatason on kielletty kahden viikon ajan leikkauksesta. Mikäli implantti on laitettu osittain rintalihaksen alle, on punnertaminen kielletty kolmen kuukauden ajan leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen tukirintaliivejä pidetään neljä viikkoa yötä päivää. Leikkauksesta jää pysyvät arvet rintakehälle. Uuteen rintaan ei tule samanlaista tuntoa kuin omaan rintaan.

Riskit

Leikkauksen mahdollisia komplikaatioita ovat verenvuoto, haavatulehdus tai haavan aukeaminen. Poistetun rinnan ihon verenkiertohäiriö voi vaatia uusintaleikkausta, joka tehdään yleensä 1–2 viikon kuluttua leikkauksesta. Arven liikakasvu voi vaatia paikallishoitoa silikoniteipillä. Rintojen muodossa ja koossa voi olla epäsymmetriaa leikkauksen jälkeen.

Silikoniproteesin ympärille voi kehittyä arpikapselikuroumaa (kapselikontraktuura), jonka seurauksena proteesi voidaan joutua myöhemmin vaihtamaan tai poistamaan. Sädehoito lisää arpikapselikurouman riskiä. Proteesin rikkoutuminen on harvinaista.

Karheapintaisiin rintaproteeseihin liittyy harvinaisen suurisoluisen anaplastisen lymfooman (BIA-ALCL) riski. Tämän vuoksi karheapintaisten proteesien käyttö on Taysissa keskeytetty ja odotamme asiasta lisää tutkimustuloksia. Käytämme toistaiseksi vain sileäpintaisia proteeseja, joihin nykytutkimuksen valossa riskiä ei liity. Silikoniproteesien ei ole todettu lisäävän rintasyövän tai sen uusiutumisen riskiä.

Yleisanestesiaan liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Pitkästä leikkauksesta saattaa aiheutua laskimoveritulppa alaraajaan tai keuhkoveritulppa, joka voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen. Veritulpan estohoitona käytetään aina tukisukkia sekä tarvittaessa verenohennuslääkettä ihonalaisina pistoksina. Leikkauksen jälkeen on tärkeätä veritulppariskin vähentämiseksi nousta sängystä jaloittelemaan viimeistään leikkausta seuraavana päivänä.

Ylipaino, tupakointi, diabetes ja muut yleissairaudet lisäävät komplikaatioriskiä.

Lisätietoa leikkauksista: Rinnankorjausleikkauksen käsikirja

Jälkitarkastus

Ensimmäinen kontrolli on haavahoitajalla noin viikon kuluttua leikkauksesta, jolloin haavalta vaihdetaan teipit tai puretaan alipaineimusysteemi ja saat ohjeet haavojen jatkohoidosta. Jälkitarkastus kirurgille on 3–4 viikon kuluttua leikkauksesta, jolloin kirurgi tarkistaa, että haavat ovat parantuneet, ja kuulet patologin vastauksen ja alustavan suunnitelman mahdollisista lisähoidoista.

Dreenin poiston jälkeen rintaan saattaa tulla turvotusta, joka yleensä johtuu nesteen kertymisestä leikkausalueelle. Neste poistetaan neulalla ja ruiskulla steriilisti plastiikkakirurgin toimesta tai ultraääniohjatusti röntgenlääkärin toimesta.

Ota yhteyttä, jos

  • haavasta on runsasta verenvuotoa tai rinta turpoaa nopeasti
  • leikkausalueella esiintyy lisääntyvää kipua, kuumotusta, punoitusta tai turvotusta
  • haavasta on märkäistä vuotoa
  • sinulla on ollut kuumetta yli 38 astetta vuorokauden ajan
  • dreenin poiston jälkeen rintaan kertyy nestettä.
  • Yhteystiedot

Tays Keskussairaala

  • Ajanvaraus Tays Keskussairaalan plastiikkakirurgian poliklinikalle, puhelin 03 311 66668 maanantai – perjantai kello 9–14
  • Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen leikkausosaston hoitaja, puhelin 03 311 64498
  • Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen osasto, puhelin 03 311 66307

Tays Hatanpää

  • Hatanpään sairaalan haavahoitaja, puhelin 03 311 58530 maanantai – perjantai kello 9–14
  • Kirurgian osasto 1, puhelin 03 311 59729

  • Arkisin kello 15 jälkeen ja viikonloppuisin Tays Päivystys Acutaan tai oman alueen sairaala- tai terveyskeskuspäivystykseen (soita ensin maksutta Päivystysapu puh. 116 117)
  • Oman alueen terveysasemalle tai työterveyshuoltoon tai terveyspalvelujen neuvontaan