Lapsivedenmeno tai sen epäily

Synnytys voi alkaa lapsivedenmenolla eli sikiökalvojen puhkeamisella ilman edeltävää supistelua. Näin tapahtuu jopa viidesosassa synnytyksistä. Useimmiten supistukset alkavat vähitellen itsestään, ja suurin osa naisista synnyttää vuorokauden sisään sikiökalvojen puhkeamisesta.

Mikäli pientä, vetistä vuotoa tulee vain kerran, kysymys ei todennäköisesti ole lapsivedenmenosta, ja voit jäädä seuraamaan tilannetta kotona. Tee huolellinen alapesu ja kuivaus, laita terveysside ja seuraa siihen tulevaa vuotoa.

Lapsivesi on normaalisti lähes väritöntä tai vaaleanpunertavaa, ja siinä on hento imelä tuoksu. Lapsivesi ei tule kaikki kerralla, vaan sitä vuotaa vaihtelevia määriä siihen saakka kunnes vauva syntyy. Loppuraskaudessa kohdussa olevan lapsiveden määrä vaihtelee yksilöllisesti.

Milloin raskauspäivystykseen?

Jos lapsivesi menee, soita raskauspäivystykseen numeroon 03 311 65942. Käytämme takaisinsoittopalvelua. Soittaessasi sinulta kysytään, koskeeko asiasi lapsivedenmenoa tai päivystystä vai synnytystä. Jos sinulla ei ole säännöllisiä supistuksia, valitse päivystys -vaihtoehto. Sinulle soittava kätilö haastattelee sinua, arvioi tilanteen ja antaa ohjeet, milloin saapua päivystykseen.

Pääsääntöisesti potilas ohjeistetaan tulemaan noin 12 tunnin sisään lapsivedenmenosta, mahdollisuuksien mukaan virka-aikana. Yhteyttä neuvotaan ottamaan aiemmin, mikäli veden väri muuttuu vihreäksi, äidille nousee kuume tai sikiö lakkaa liikkumasta.

Mikäli lapsivedenmenoon ei liity voimakasta supistustoimintaa tai muuta poikkeavan voimakasta kipua vatsalla tai runsasta verenvuotoa, on tarkoituksenmukaisinta saapua sairaalaan kiireettä omalla autolla tai taksilla. Runsas verinen vuoto on kirkkaan punaista ja sitä tulee kuukautisvuodon tapaan.

Raskauspäivystyksessä arvioidaan potilaan tilanne. Mikäli asiat ovat kunnossa ja matka kotoa sairaalaan kestää alle tunnin, potilas voi yleensä vielä lähteä kotilomalle odottamaan säännöllisten supistusten alkamista.

Lapsivedenmenon jälkeen yleensä voidaan rauhassa odottaa synnytyksen käynnistymistä. Mikäli synnytys ei käynnisty itsestään, aletaan synnytyksen käynnistämistä harkita, kun vedenmenosta on kulunut noin vuorokausi.