Tays / äidinmaitokeskus
Potilasohje 40.00.14

Ohjeita äidinmaidon luovuttajalle tai äidinmaitoa lapselleen tuovalle

Tulosta ohje tästä:

suomeksi englanniksi

Keskosille, vastasyntyneille ja sairaille vauvoille oman äidin maito on korvaamattoman hyvää ravintoa, koska se sisältää kaikkia ravintoaineita vauvan tarpeisiin nähden sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Pikkukeskosille saadaan parasta mahdollista ravintoa täydentämällä äidinmaitoa valkuaisaineilla ja eräillä kivennäisaineilla.

Kaikille äidinmaitoa tarvitseville vauvoille oman äidin maito ei riitä, ja siksi tarvitaan luovutettua äidinmaitoa. Äidinmaidon tarve on Tampereen yliopistollisessa sairaalassa suuri, ja siksi äidinmaidosta on pulaa.

Kuka voi luovuttaa äidinmaitoa?

Äidinmaidon luovuttajaksi voi ryhtyä, jos synnytyksestä on kulunut korkeintaan kaksi kuukautta ja jos oman lapsen imetyksen lisäksi äidiltä tulee ylimääräistä maitoa. Luovutusta voi jatkaa siihen asti, kunnes synnytyksestä on kolme kuukautta. Äidinmaidon luovuttajan täytyy olla käynyt säännöllisessä neuvolaseurannassa koko raskauden ajan. Luovuttajiksi ryhtyviltä tutkitaan hepatiittivasta-aineet.

Äidinmaitoa tarvitsevien vauvojen hyvinvoinnin vuoksi äidinmaidon luovuttaja ei saa käyttää säännöllisesti lääkkeitä (esimerkiksi e-pillereitä). Kipu- ja kuumelääkkeitä luovuttaja voi kuitenkin käyttää satunnaisesti. Jos sairastut, ilmoita siitä välittömästi Äidinmaitokeskukseen.

Äidinmaidon luovuttavan on vältettävä alkoholia. Satunnaiset pienet määrät alkoholia, kuten lasillinen viiniä tai pullollinen keskiolutta eivät estä kuitenkaan äidinmaidon luovuttamista. Jos alkoholia nautitaan runsaammin, voi vasta 24 tunnin kuluttua alkoholin nauttimisesta jatkaa luovutusmaidon keräämistä.

Tupakoivia äitejä ei voida ottaa äidinmaidon luovuttajiksi.

Maidosta maksetaan korvaus

Äidinmaidon luovutuksesta saa hyvän mielen ja kohtuullisen korvauksen. Tällä hetkellä äidinmaidosta maksetaan 25 euroa litralta. Maksu suoritetaan pankin välityksellä kuukausittain seuraavan kuukauden 15. päivänä.

Äidinmaidon bakteeripitoisuuksia seurataan. Jos maidossa on liikaa bakteereja, sitä ei voi antaa äidinmaitoa tarvitseville vauvoille eikä siitä myöskään makseta korvausta.

Maidon käsittely

Ennen lypsämistä kädet ja rinnat pestään huolellisesti vedellä ja kuivataan talouspaperilla. Maito lypsetään käsin tai käytetään sähkö- tai käsipumppua.

Lypsetty maito jäähdytetään kylmässä vedessä lasipurkissa. Hyvin jäähdytetty maito kootaan steriileihin pulloihin. Älä koskaan yhdistä lämmintä ja kylmää maitoa. Kahden päivän maidot voi kerätä samaan pulloon. Jos joudut pyyhkimään pullon suuta, pyyhi talouspaperilla. Kotona pullot säilytetään jääkaapissa, ei kuitenkaan ovessa. Maito ei saa jäätyä.

Maidon tuominen omalle lapselle

Toimita äidinmaito sairaalaan päivittäin. Tuo se suoraan äidinmaitokeskukseen kello 7–15. Muuna aikana maidon voi jättää sille osastolle, jossa lapsi on hoidettavana. Äidinmaitokeskuksesta tai osastolta saa steriloituja pulloja.

Mikäli et voi tuoda maitoa päivittäin sairaalaan, voit pakastaa maidon kotona. Toimita pakastettu maito suoraan äidinmaitokeskukseen, josta saat myös pakasterasiat. Maitoa ei voi pakastaa jääkaapin pakastelokerossa. Jokaiseen pulloon ja pakasterasiaan merkitään äidin nimi ja sosiaaliturvatunnus sekä mahdollisesti lapsen nimi. Lisäksi tarraan merkitään sen osaston tunnus, missä lapsi on hoidossa ja päivämäärä, jolloin maito on lypsetty. Jos tupakoit tai käytät lääkkeitä, merkitse ne myös tarraan.

Äidinmaidon luovuttaminen

Lähialueen luovuttajilta maidot noudetaan kotoa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Maidon pitää olla alle 2 vuorokautta vanhaa. Äidinmaidon voi myös lähettää linja-autolla Tampereen linja-auto-asemalle, missä paketin tulee olla kello 10.30 mennessä. Lähetyspäivät ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai. Maidon lähetystä varten saa äidinmaitokeskuksesta steriilejä pulloja ja kylmäkoteloita, jotka pakataan tavalliseen muovikassiin.

Merkitse paketin päälle:
Vastaanottaja: TAYS Äidinmaitokeskus
Lähettäjä: Lähettäjän nimi
Sisältö: Äidinmaito

Sinulle lähetetään steriilit pullot erikseen sovittuna aikana. Tays maksaa lähetyskulut molempiin suuntiin.