Tays
Potilasohje 40.00.16

Rintojen lypsäminen käsin raskausaikana

Tulosta ohje tästä

Rinnat alkavat erittää maitoa raskausaikana. Rintojen käsinlypsyn harjoitteleminen jo raskausaikana kannattaa. Kun rintojen lypsäminen käy tutuksi jo raskausaikana, jatkuu se luontevasti myös synnytyksen jälkeen.

Käsin lypsämisen voi aloittaa 37 raskausviikon jälkeen tai sitten, kun synnytys on päätetty käynnistää.  Ennen raskausviikkoa 37 ei rintojen lypsämistä suositella, koska säännöllinen lypsäminen saattaa lisätä synnytyksen ennenaikaisen käynnistymisen riskiä.

Käsinlypsyä voi harjoitella 2 kertaa vuorokaudessa enintään 10 minuuttia kerrallaan. On epätodennäköistä, että lyhyet, muutaman kerran päivässä tapahtuvat käsinlypsyt provosoisivat synnytystä alkamaan.

Lypsämistä ennen synnytystä ei suositella

  • Ennen 37 raskausviikon täyttymistä eli raskauden ollessa ennenaikainen

  • Jos sinulla on verenvuotoa

  • Jos sinulle on aiemmin tehty enemmän kuin yksi keisarileikkaus

  • Sairaalassa on arvioitu, että sikiön kasvu on hidastunut tai sikiö on erityisen kookas tai lapsiveden määrässä on poikkeavuutta

Milloin suositellaan?

Käsinlypsyä loppuraskaudessa suositellaan erityisesti äideille, joilla on joko raskautta edeltävä diabetes tai raskausdiabetes. Diabetes saattaa hidastaa maidonnousua synnytyksen jälkeen ja diabeetikkojen vauvoilla on suurentunut riski matalaan verensokeriin. Myös muut äidit voivat halutessaan edistää maidonnousua loppuraskauden aikana.

Äidinmaidon määrä lisääntyy yleensä 2 - 4 vuorokauden kuluttua lapsen syntymästä. Vauvan tiheä imeminen käynnistää runsaan maidonerityksen ja tätä voi nopeuttaa ja tehostaa lypsämällä rintoja. Mitä aiemmin ja tiheämmin synnytyksen jälkeen rinnat saavat stimulaatiota, sitä nopeammin ja suuremmaksi maitomäärä nousee.

Miten lypsän? Miten se onnistuu?

Ensimaito eli kolostrum voidaan käsin lypsää esim. lusikkaan, josta se on helppo vetää pieneen ruiskuun. Ruiskussa maito viilennetään ja pakastetaan myöhempää käyttöä varten. Kun vauva on syntynyt, voi kotona pakastetun maidon tuoda vauvalle sairaalaan, mikäli vauva tarvitsee lisämaitoa. Maito kannattaa kuitenkin tuoda vasta sitten, jos sille tiedetään olevan käyttöä. On tärkeää, että imetys saa käynnistyä normaalisti ja vauva saa imeä rinnalla aina kun hän haluaa.

 

Taysin ohje käsin lypsämiseen:

www.tays.fi/fi-FI/Raskaus_ja_synnytys/Imetys/Maidon_lypsaminen

QR-koodi

Terveyskylän video käsin lypsämisestä:

www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/imetys

QR-koodi

Lypsetyn maidon käsittely

Maito kuljetetaan sairaalaan kylmäpakkauksen kanssa. Pakastettu maito on hyvä sulattaa jääkaapissa, tai nopeammin lämpimässä vedessä/vesihanan alla. Sulanut maito on käytettävä 3 vuorokauden sisällä. Äidinmaito säilyy pakastimessa 3 kuukautta.