Vatsakipu raskausaikana

Raskauden aikana kohdun kasvu saattaa jo sinällään aiheuttaa erilaisia kipuja vatsan alueelle. Myös hormonien aiheuttama kudosten löystyminen voi joillekin aiheuttaa hankalia kipuja alavatsalle ja häpyliitoksen alueelle. Suolen toiminta saattaa hidastua ja ummetus saattaa aiheuttaa kovaakin kipua. Loppuraskaudessa sikiön liikkeet ovat niin voimakkaita, että voivat tuntua kipeiltä. Täysi virtsarakko saattaa aiheuttaa kipua.

Raskauden aikana erilaisiin kipuihin voi turvallisesti käyttää parasetamolia 1 gramman eli 1000 mg kerta-annoksina enintään kolme annosta eli 3000 mg vuorokaudessa.

Tavallinen vatsatauti saattaa iskeä myös raskausaikana. Sitä hoidetaan samoin kuin yleensäkin: lepoa ja nesteitä. Jos vointi huononee niin paljon että tarvitaan lääkärin hoitoa, vatsatautipotilaat hoidetaan ensisijaisesti perusterveydenhuollossa.

Virtsatietulehdus tulee raskauden aikana herkemmin kuin muuten. Se saattaa olla oireeton tai antaa epätyypillisiä oireita. Jos on epämääräisiä vatsakipuja, virtsanäyte kannattaa aina tarkastaa. Jos oireet eivät ole rajuja, riittää, että vie seuraavana arkipäivänä omaan neuvolaan aamuvirtsanäytteen.

Jos selvää syytä vatsakipuun ei löydy, on syytä ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon.

Kova kipu, johon kipulääke ei auta, on aina syy lähteä heti päivystykseen!