Verinen vuoto synnytinelimistä raskausaikana

Keskiraskaudessa (raskausviikoilla 22–35) pyyhkäisyvuotoa runsaampi verenvuoto on aina tarkastutettava päivystyksessä.

Loppuraskaudessa (yli 35 raskausviikkoa) kohdunsuun kypsymiseen liittyy usein jonkinlaista verenvuotoa. Jos vuoto on niukkaa ja liittyy supistustoimintaan, sitä voi seurata kotona. Runsas verinen vuoto on kirkkaan punaista ja sitä tulee kuukautisvuodon tapaan. Jos raskaana olevan vuodon runsaus alkaa lähennellä kuukautisvuotoa, on syytä olla yhteydessä raskauspäivystykseen.

Niukankin kirkkaan verisen vuodon yhteydessä kova vatsakipu ja/tai sikiön liikkumattomuus on aina syy lähteä heti päivystykseen!

Raskauden aikana kohdunkaulaan muodostuu geelimäistä eritettä, jota kutsutaan limatulpaksi. Jossain vaiheessa raskautta, yleensä synnytyksen lähestyessä ja kohdunkaulan kypsyessä, limatulppa alkaa irrota ja poistua emättimen kautta. Se voi olla kirkas tai verensekainen ja saattaa poistua möykkynä tai vähitellen. Kaikki eivät sitä välttämättä huomaa ollenkaan. Limatulpan irtoaminen ei ole syy hakeutua päivystykseen. Limatulppa saattaa tulla aikaisessakin vaiheessa raskautta eikä siitä voi päätellä synnytyksen käynnistymisen ajankohtaa.