Tays / reumalääkeohjeet
Potilasohje 10.12.09

Pistokulta (Myocrisin®)

Tulosta ohje tästä

Vaikuttava aine

Natriumaurotiomalaatti.

Vaikutustapa ja käyttöaiheet

Pistoskulta hillitsee nivelten tulehdusta ja hidastaa tai pysäyttää nivelreuman etenemisen. Tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta. Sen vaikutus tulee esille vasta noin 3 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Jos kultahoidolla ei saavuteta hoitotulosta 6 kuukauden aikana, lääkitystä muutetaan.

Annostus ja ottotapa

Pistoksia annetaan kerran viikossa kunnes on saavutettu niveloireiden väheneminen. Tämän jälkeen ylläpitohoidossa annos on 50 mg 1–4 viikon välein tarvittaessa vuosia. Potilas hakee lääkkeen apteekista ja käy terveyskeskuksessa pistoksella sopimuksen mukaisesti.

Myocrisinin toteutus:

1. pistos        10 mg testiannos

2. pistos        50 mg viikon kuluttua

3. pistos        50 mg viikon kuluttua

4. pistos        50 mg viikon kuluttua

jne. kunnes teho on saavutettu

Haittavaikutukset

Pistoskullan yleisin haittavaikutus on kutiava ihottuma. Lääkitys saattaa aiheuttaa myös ihon kutinaa ilman ihottumaa (etenkin taipeissa). Joillakin lääke on tuonut metallin maun suuhun tai haavaumia limakalvoille. Näissä tapauksissa haittavaikutus saattaa korjautua annosta pienentämällä tai annosväliä harventamalla. Kulta poistuu hitaasti elimistöstä ja jos on päästy jo hoitotasolle, saattaa kultaa olla elimistössä vielä puolen vuoden kuluttua lääkityksen lopettamisesta.

Kultalääkitys saattaa aiheuttaa muutoksia verenkuvassa, maksan, munuaisten tai keuhkojen toiminnassa. Haittavaikutusten varhaiseksi toteamiseksi potilaasta otetaan säännöllisesti virtsa- ja verinäytteitä. Valkuaisen ilmaantuminen virtsaan osoittaa jo vähäisenkin munuaisten toiminnanhäiriön. Jos virtsan valkuainen on toistuvasti positiivinen (+), voidaan määrittää U-albkre. Jos se on korkea, lääkitys tauotetaan. Tarvittaessa voidaan kerätä vuotokausivirtsa ja jos valkuaismäärä on yli 500 mg:aa, on syytä lopettaa kultalääkitys. Epäselvissä tapauksissa on syytä aina ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Valkuaisvirtsaisuuden on todettu täysin korjautuvan kultalääkityksen lopettamisen jälkeen.

Leikkaukset

Leikkausten yhteydessä lääkityksessä ei tarvitse pitää taukoa, mutta juuri leikkausta edeltävästi ohjelmoidun lääkeannoksen pistämisen voi siirtää leikkauksen jälkeen annettavaksi. Katso ohjeet ”Lääketauot reumaleikkausten yhteydessä”.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei pidä käyttää raskauden aikana. Imetyksen aikana voidaan Myocrisiniä käyttää lääkärin harkinnan mukaan. Neuvottele lääkityksestäsi ennen raskautta lääkärisi kanssa. Huolehdi lääkityksen aikana luotettavasta ehkäisystä. Lisätietoa löytyy HUS:n teratologisen tietopalvelun sivuilta.

Rokotukset

Rokotukset voidaan ottaa normaalisti lääkityksen aikana.

Seurantakokeet

Katso erillinen reumalääkkeiden seurantaohje. Seurantakokeet otetaan terveyskeskuksessa, jossa tulokset tarkastetaan.