Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.22

Kaihileikkauksen esitarkastukseen tulevalle

Tervetuloa kaihileikkauksen esitarkastukseen Tays Silmäkeskukseen. Esitarkastuksessa silmä tutkitaan kaihileikkausta varten. Käynti kestää noin 1–2 tuntia. Leikkausajan saat myöhemmin postissa.

Täytä Terveydentilan esitiedot –lomake, mikäli se on liitetty kutsukirjeeseesi ja ota se mukaasi esitarkastukseen. Täytä huolellisesti lääkitykseesi liittyvät asiat (lääkkeiden nimet, vahvuudet ja montako kertaa päivässä otat lääkettä) tai liitä tarvittaessa mukaan erillinen lääkelista.

Ota mukaasi viimeisin silmälasireseptisi.

Sairaalaan saapuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Näytä Kela-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Tarkista ja tarvittaessa korjaa yhteystietosi, myös puhelinnumerosi. Ota automaatin antama tuloste mukaasi ja siirry kaihiklinikan odotustilaan.

Ota tarvittaessa mukaasi saattaja. Tutkimuksen jälkeen ei saa ajaa autolla. Kela korvaa matkat julkisen kulkuneuvon mukaan. Kirjoitamme taksitodistuksen vain terveydellisillä perusteilla.

Tiedustelut ja peruutukset

Lähete tai poliklinikkakäynnin perusteella tehty toimenpidepäätös on voimassa yhden vuoden. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Ole ystävällinen ja ilmoita mahdollisesta sairastumisesta tai esteestä välittömästi puhelinnumeroon 03 311 69136 kello 8–15.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas samanaikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

Näkökyvyn arviointikaavake

Nimi: ____________________________________________

Olet tulossa kaihileikkausta edeltävälle esitarkastuskäynnille.

1. Miten arvioit näkökykysi

  • Näen normaalisti eli näen lukea lehteä ja TV:n tekstejä vaikeuksitta.
  • Näen lukea lehteä ja/tai TV:n tekstejä pienin vaikeuksin.
  • Näen lukea lehteä ja/tai TV:n tekstejä huomattavin vaikeuksin.
  • En näe lukea lehteä enkä TV:n tekstejä, mutta näen kulkea ilman opasta.
  • En näe kulkea oppaatta eli olen lähes tai täysin sokea

2. Mikäli leikkauksen aiheellisuus varmentuu, miten toivot näkeväsi leikkauksen jälkeen

  • Leikkauksen jälkeen haluaisin mieluiten nähdä kauas (esimerkiksi katsella televisiota, ajaa autoa) ilman kaukolaseja. Tällöin tarvitsen lukemista varten lukulasit tai moniteholasit.
  • Leikkauksen jälkeen minulle olisi tärkeää nähdä lukea ilman lukulaseja. Tällöin tarvitsen kauas katsomista varten (esim. television katselu, autolla ajo) kaukolasit tai moniteholasit.
  • Asian arvioiminen on minulle vaikeaa.
  • Mahdolliset kommentit__________________________
  • Ota vastauksesi mukaan esitarkastuskäynnille.