Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.16

Kaihileikkaus nukutuksessa

Tulosta ohje tästä

Tervetuloa kaihileikkaukseen Tampereen yliopistollisen sairaalan Silmäkeskukseen. Leikkauksesi tehdään nukutuksessa ja kotiudut leikkauspäivänä.

Valmistautuminen leikkaukseen

Käy pesulla ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Leikkauksessa ei saa olla silmämeikkiä, kasvomeikkiä/-rasvoja, tekoripsiä, kynsilakkaa eikä geelikynsiä. Poista kasvojen alueen korut.

Leikkauspäivänä tulee olla syömättä ja juomatta kuusi (6) tuntia ennen sairaalaan saapumista.

Kaksi (2) tuntia ennen sairaalaan saapumista voit juoda pienen lasillisen vettä (Ei kahvia, teetä, maitoa, mehua).

Henkeä uhkaavan komplikaatiovaaran vuoksi tätä ohjetta on noudatettava. Leikkaus perutaan, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.

Voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet (ei diabeteslääkkeitä) pienen vesitilkan kanssa leikkausaamuna, ellei kutsussa toisin mainita. Ota mukaasi sairaalaan säännöllisesti ja tarvittaessa käyttämäsi lääkkeet, ajantasaiset tiedot käytössäsi olevasta lääkityksestä ja silmälasiresepti.

Täytä terveydentilan esitiedot-lomake huolellisesti ja tuo se mukanasi sairaalaan, mikäli se on liitetty kutsukirjeeseen.

Koska leikkauksesi tehdään nukutuksessa, ota mukaan aikuinen saattaja ja järjestä leikkauksen jälkeiseksi yöksi seuraa kotiisi.

Sairaala ei vastaa omaisuudestasi, joten pyydämme jättämään kotiin suuret rahasummat, korut, kellon sekä pankki- ja luottokortit.

Marevan-lääkitys

Marevan-lääkettä ei tarvitse tauottaa ennen leikkausta. INR arvon tulee olla leikkauspäivänä hoitotasolla eli 2 – 3 välillä. INR tulee ottaa viikko ennen leikkausta, ja mikäli INR on tuolloin yli kolme, ota yhteys omaan hoitavaan lääkäriisi Marevan-hoidon suunnittelua varten.

Muut verenohennuslääkkeet

Lääkkeitä ei tarvitse tauottaa ennen leikkausta. Jos käytät säännöllisesti ihon alle pistettäviä verenohennuslääkkeitä (esim. Fragmin, Klexane, Innohep), ota yhteys hoidonsuunnittelijan numeroon 03 311 69139 lääkityksen suunnittelua varten.

Saapuminen sairaalaan

Ilmoittautuminen tapahtuu sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Näytä Kela-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Tarkista ja tarvittaessa korjaa yhteystietosi, myös puhelinnumerosi. Ota automaatin antama tuloste mukaasi ja siirry 2. kerrokseen. Jää odottamaan hoitajan kutsua aulaan.

Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen. Kotiutuminen tapahtuu yleensä 3 – 5 tunnin kuluttua sairaalaan tulostasi.

Saat kaihileikkauksen yhteydessä silmätippapullon. Silmätippoja käytetään leikattuun silmään 3 – 4 kertaa päivässä 3 – 4 viikon ajan. Jos käytät muita silmätippoja, jatka niiden käyttöä normaalisti.

Kela korvaa matkat julkisen kulkuneuvon mukaan. Voimme antaa todistuksen omaa autoa tai taksia varten vain sairauden laadun perusteella. Silmäsairaus ei yleensä edellytä taksin käyttöä.

Huom! Välittömästi kaihileikkauksen jälkeen ei saa ajaa autolla!

Tiedustelut ja peruutukset

Kutsuun liittyvissä epäselvissä asioissa sekä äkillisesti sairastuessasi ota yhteyttä silmätautien osastolle puhelinnumeroon 03 311 66987. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.

Mikäli olet estynyt saapumaan leikkaukseen, peru aika mahdollisimman pian soittamalla hoidonsuunnittelijan numeroon 03 311 69139 kello 8 – 15.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas samanaikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

TERVETULOA!