Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.21

Kaihileikkaus päiväkirurgisesti

Tulosta ohje tästä

Harmaakaihi aiheutuu silmän mykiön samentumisesta. Tällöin valo läpäisee mykiön huonommin ja näkö hämärtyy. Useimmiten sameneminen johtuu ikääntymisestä. Joskus mykiön samentumisen voi aiheuttaa silmätapaturma tai silmäsairaus. Kaihi ei aiheuta pysyvää näkövammaa.

Kaihin hoitona on leikkaus, jossa silmän samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan tekomykiö. Tekomykiön valinnasta ja tavoitellusta lasivahvuudesta keskustellaan kanssasi ennen leikkausta. Valintaan vaikuttaa se, haluatko nähdä leikkauksen jälkeen ilman silmälaseja lähelle vai kauas. Täytä tätä varten liitteenä oleva näkökyvyn arviointikaavake ja ota se mukaasi leikkaukseen tullessasi.

Kaihileikkaus tehdään puudutuksessa ja se on toimenpiteenä nopea ja kivuton. Leikkaus on päiväkirurginen eli kotiudut leikkauspäivänä. Molempien silmien kaihileikkaus tehdään samalla kertaa, mikäli molempien silmien leikkauskriteerit täyttyvät ja se on turvallista. Valinta on aina potilaskohtainen ja varmistuu lopullisesti leikkauksen aikana.

Lisätietoa kaihista ja Tays Silmäkeskuksessa tehtävästä kaihileikkauksesta löydät Terveyskylä.fi -sivustolta Silmäsairauksien talosta. Sivustolla voit tutustua esimerkiksi ohjausvideoihin, joissa ohjataan kaihileikkaukseen valmistautumisessa ja kerrotaan kaihileikkauksen jälkeisestä kotihoidosta.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas samanaikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

Valmistautuminen leikkaukseen

Täytä liitteenä oleva terveydentilan esitietokaavake huolellisesti lääkitystietoineen ja tuo se mukanasi sairaalaan, mikäli se on liitetty kutsukirjeeseen. Mikäli kaavake on puutteellisesti täytetty saattaa leikkauksenne peruuntua. Huolehdi, että pitkäaikaissairautesi ovat hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta. Veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä ei tarvitse tauottaa ennen kaihileikkausta.

Käy suihkussa ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Saunominen on kielletty kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Pukeudu mukaviin, kiristämättömiin vaatteisiin. Leikkauksessa ei saa olla silmä- eikä kasvomeikkiä eikä kynsilakkaa. Poista tekoripset/ ripsipidennykset ennen leikkausta. Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä.

Leikkausaamuna voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet ja syödä aamupalaa. Mikäli käytät silmänpainelääkitystä, laita tipat normaalisti ennen leikkaukseen tuloa.

Ota mukaasi sairaalaan päivän aikana tarvitsemasi lääkkeet. Halutessasi voit ottaa mukaasi myös välipalaa.

Saapuminen sairaalaan

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Näytä KELA-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Ota automaatin antama tuloste mukaasi. Siirry odottamaan tulosteessa ohjattuun tilaan.

Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen. Tässä yhteydessä otetaan leikkausta varten tarvittavat mittaukset. Varaa sairaalassa oloon aikaa 3–5 tuntia.

Kotiutuminen ja kaihileikkauksesta toipuminen

Saat kirjalliset ja suulliset ohjeet sekä Oftan Dexa-Chlora-silmätippapullon kotiutuessasi. Dexa-Chloraa käytetään leikattuun silmään 1 tippa 4 kertaa päivässä 3-4 viikon ajan. Voit käyttää lisäksi kosteuttavia silmätippoja helpottamaan roskantunnetta leikkauksen jälkeen.

Kaihileikkauksen jälkeen toipumisaika on noin 2 viikkoa. Tänä aikana tulee välttää raskaita ponnisteluja ja nostoja sekä raskasta fyysistä liikuntaa. Sairauslomaa lääkäri kirjoittaa yleensä tälle ajalle huomioiden työn vaativuuden ja yksilölliset tarpeet. Leikkauksen jälkeen näkö aluksi vaihtelee. Voit käydä silmälasimäärityksessä optikolla tai silmälääkärillä 1-6 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Välittömästi kaihileikkauksen jälkeen ei saa ajaa autoa. Leikkaava lääkäri arvioi, milloin voit ajaa autoa. Ajokielto on yksilöllinen.

Tiedustelut ja peruutukset

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai perua ajan mahdollisimman pian hoidonsuunnittelijan numerosta 03 311 65807 klo 8-15. Mikäli sairastut äkillisesti, ota yhteys silmätautien osastolle numeroon 03 311 66987 (hoitaja tavoitettavissa ympäri vuorokauden). Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.

TERVETULOA!