Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.21

Kaihileikkaus päiväkirurgisesti

Tulosta ohje tästä

Valmistautuminen leikkaukseen

Täytä terveydentilan esitietokaavake huolellisesti ja tuo se mukanasi sairaalaan, mikäli se on liitetty kutsukirjeeseen. Jos olet käynyt erillisessä kaihiesitarkastuksessa, esitietokaavaketta ei tarvitse täyttää.

Käy pesulla ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Saunominen on kielletty kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Pukeudu mukaviin ja kiristämättömiin vaatteisiin. Leikkauksessa ei saa olla silmämeikkiä, kasvomeikkiä, kasvorasvoja, tekoripsiä eikä kynsilakkaa tai geelikynsiä. Poista kasvojen alueen korut. Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä.

Verenohennuslääkitystä (esim. Marevan) tai veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä (esim. Primaspan, Disperin, Aspirin) ei tarvitse tauottaa ennen kaihileikkausta.

Leikkausaamuna voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet ja syödä aamupalaa.

Ota päivän aikana tarvitsemasi omat lääkkeet mukaan. Ota tarvittaessa mukaan myös välipalaa.

Saapuminen sairaalaan

Mikäli koet tarpeelliseksi, ota saattaja mukaan sairaalaan ja järjestä tarvittaessa yöksi seuraa kotiisi.

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Näytä Kela-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Tarkista ja tarvittaessa korjaa yhteystietosi, myös puhelinnumerosi. Ota automaatin antama tuloste mukaasi. Siirry odottamaan tulosteessa ohjattuun tilaan. Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen.

Sairaala ei vastaa omaisuudestasi, joten pyydämme jättämään kotiin suuret rahasummat, korut, kellon sekä pankki- ja luottokortit.

Kotiutuminen

Kotiutuminen tapahtuu yleensä 3–5 tunnin kuluttua sairaalaan tulosta.

Saat kaihileikkauksen yhteydessä Dexa-Chlora -silmätippapullon. Dexa-Chloraa käytetään leikattuun silmään 1 tippa 4 kertaa päivässä 3-4 viikon ajan. Jos sinulla on käytössäsi myös jokin muu silmälääkitys, niiden käyttöä jatketaan normaalisti, ellei toisin määrätä.

Voit käyttää kostuttavia silmätippoja leikkauksen jälkeen molempiin silmiin helpottamaan roskantunnetta. Näitä tippoja voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Kela korvaa tulomatkan julkisen kulkuneuvon mukaan, mikäli sinulla ei ole terveydellistä perustetta taksin käytölle. Voimme antaa todistuksen taksia varten leikkauksen jälkeen kotimatkasta. Oman auton käytöstä kirjoitamme matkatodistuksen pyytäessäsi.

Välittömästi kaihileikkauksen jälkeen ei saa ajaa autoa!

Tiedustelut ja peruutukset

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai perua ajan mahdollisimman pian hoidonsuunnittelijan numerosta 03 311 65807 klo 8-15. Mikäli sairastut äkillisesti, ota yhteys silmätautien osastolle numeroon 03 311 66987. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas samanaikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

Lisätietoa kaihileikkauksesta

Lisätietoa kaihista ja Tays Silmäkeskuksessa tehtävästä kaihileikkauksesta löydät Terveyskylä.fi -sivustolta Silmäsairauksien talosta osoitteesta https://www.terveyskyla.fi/silmasairaudet/palvelut/tays-silmäkeskus

Sivustolla voit tutustua esimerkiksi ohjausvideoihin, joissa ohjataan kaihileikkaukseen valmistautumisessa ja kerrotaan kaihileikkauksen jälkeisestä kotihoidosta.

TERVETULOA!