Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.45

Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyydessä kyynelnesteen eritys on vähentynyt tai nesteen koostumus on muuttunut. Tämän vuoksi silmän pinta ei pysy riittävän kosteana. Silmien kuivuminen liittyy ikään ja sukupuoleen. Yleensä sitä esiintyy yli 40-vuotiailla ja useammin naisilla kuin miehillä, mutta myös nuorilla silmät voivat olla kuivat. Kuivasilmäisyys on yleinen ja usein hyvin kiusallinen vaiva, mutta harvoin vakavaa.

Miten kuivat silmät oireilevat?

Yleisiä oireita ovat silmien kirvely, kutina, kuivuuden ja roskantunne, vetistys ja valonarkuus. Myös näkökyky voi vaihdella ja silmät väsyvät. Oireita lisäävät ja pahentavat erilaiset ärsykkeet: koneellinen ilmastointi, auton lämmityslaite, savu, pöly, tuuli, kuiva sisäilma, saunominen ja kosmeettiset tuotteet. Oireet lisääntyvät myös, jos silmien räpyttely ei ole riittävää esim. lukiessa, näyttöpäätetyössä ja television katselussa.

Mikä aiheuttaa kuivasilmäisyyttä?

Iän myötä kyynelnesteen eritys vähenee. Lisäksi moniin sairauksiin saattaa liittyä silmien kuivumista: fibromyalgia, reuma, Sjögrenin syndrooma jne. Jotkut silmäsairaudet saattavat lisätä silmien kuivumista, esim. luomireunan tulehdukset. Myös useat lääkkeet voivat aiheuttaa tai pahentaa kuivasilmäisyyttä, esim. beetasalpaajat, nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet, osa silmänpainelääkkeistä, silmätippojen säilöntäaineet, e-pillerit ja antihistamiinit. Lisäksi taittovirheitä korjaavat laserleikkaukset kuivattavat silmiä ainakin muutaman kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen.

Miten kuivia silmiä hoidetaan?

Kun on todettu, että silmävaivojen syynä on kuivasilmäisyys, kannattaa yrittää selvittää sen mahdolliset syyt. Tällöin pyritään välttämään tai vähentämään altistavia tekijöitä. Riittävä silmien räpyttely on tärkeää. Kunnolliset isolinssiset suoja- ja aurinkolasit voivat lievittää oireita (mieluiten suoja myös sangan sivulla). Kuivissa silmissä saattaa aamuisin olla silmän sisänurkassa tahmeaa eritettä pienenä kokkareena, jonka voi pyyhkiä pois esim. kostella vanutupolla. Jos silmissä on kuitenkin runsasta, kellertävää eritettä aamuisin, kyseessä voi olla bakteeritulehdus, joka tulee tarvittaessa hoitaa antibioottitipoin.

Ympäristöä voidaan muuttaa silmille ystävällisemmäksi esim. alentamalla kodin lämpötilaa, näyttöpäätetyössä suuntaamalla katse alaviistoon, muistamalla räpytellä silmiä, vähentämällä tuuletusta ja lisäämällä ilman kosteutta.

Oireita voivat lievittää myös kostuttavat silmätipat, joita saa apteekista ilman reseptiä. Suuresta valikoimasta kannattaa hakea kahdesta kolmeen itselle parhaiten sopivaa valmistetta kokeilemalla järjestelmällisesti eri tuotteita ja vaihdella niitä tarpeen mukaan. Tuotteista kannattaa pitää kirjaa ja ottaa lista mukaan, mikäli joskus joutuu kääntymään silmähoitajan tai silmälääkärin puoleen. Jos tippojen tarve on pitkäaikaista tai silmät ovat herkät, voi kokeilla säilyteaineettomia valmisteita. Kuivasilmäisyyteen liittyy usein allergia. Tällöin allergiatipoista saattaa olla hyötyä kostuttavien tippojen lisäksi. Oireet saattavat vaihdella huomattavasti vuorokauden- ja vuodenaikojen mukaan. Koska kuiville silmille ei ole parantavaa hoitoa ja kostutustipat kykenevät vain helpottamaan oireita, niitä tulee tiputtaa usein, tarvittaessa jopa puolen tunnin välein. Jos oireet ovat hankalimmat aamuisin, hoidoksi voi kokeilla yöksi silmään laitettavaa salvaa.