Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.57
Luomirakkulan (chalazion) paikallishoito-ohje
Yleistä
Näärännäppy (hordeolum) on pienen erittävän rauhasen tulehdus, jolloin luomireuna turpoaa ja on kosketusarka.
Jos tulehtuneeseen rauhaseen kertyy eritettä, puhutaan luomirakkulasta (chalazion). Rakkula voi turvota herneen kokoiseksi paukamaksi, joka voi tuntua luomireunassa kovana aristamattomana pattina. Luomirakkuloita esiintyy kaikissa ikäryhmissä ja ne ovat luonteeltaan hyvänlaatuisia. Muutos paranee yleensä itsestään kahdessa-kolmessa kuukaudessa, toisinaan parantuminen saattaa kestää puolesta vuodesta vuoteen.
Näärännäppy ja luomirakkula saattavat uusia varsin usein.
Paikallishoito kotona
Silmäluomen lämpöhaudehoito: lämmintä haudetta pidetään suljetun silmäluomen päällä 10–15 minuuttia kaksi - neljä kertaa vuorokaudessa yhden – kahden viikon ajan.
Hierontahoito: lämpöhoidon jälkeen eritteen tyhjenemistä voidaan edesauttaa myös hieromalla pumpulipuikolla kevyesti silmäluomea rauhasen päältä luomireunaa kohti.
Luomireunan säännöllinen puhdistus lämpimään veteen kostutetulla vanupuikolla saattaa vähentää tulehdusten uusiutumista.
Yleislääkäri voi tarvittaessa aloittaa antibioottisilmätipan ja/tai voiteen paikallishoidoksi muutaman viikon ajaksi.
Arviointi ja kirurginen hoito
Mikäli luomirakkula on hyvin iso ja sumentaa näköä eikä se ei ole paikallishoidolla pienentynyt neljässä–kuudessa kuukaudessa, se voidaan avata.
Luomirakkulan arviointi ja kirurginen hoito toteutetaan omassa terveyskeskuksessa.
Jos luomirakkula lähtee kasvamaan uudelleen samassa kohdassa tai on poikkeavan näköinen (esimerkiksi luomen pinta muuttuu epätasaiseksi), otetaan tällaisissa tapauksissa herkästi kudosnäyte lisätutkimuksia varten.