Tays / sisätaudit
Potilasohje 10.00.21
Haimaleikkauspotilaan sokeritasapaino
Sinulle suunnitellaan haimaleikkausta, jossa poistetaan osa haimasta tai haima kokonaan. Haimaleikkauksen seurauksena sinulle voi kehittyä diabetes, joka vaatii insuliinihoitoa. Toisinaan haiman osapoisto ei aiheuta sokeritasapainon häiriötä. Koko haiman poiston jälkeen kehittyy aina täydellinen insuliininpuutos, jota hoidetaan pitkävaikutteisella insuliinilla ja pikavaikutteisella insuliinilla.
Verensokerin mittaaminen
Sokeritasapainon hoitoon kuuluu verensokerin mittaaminen sormenpäästä verensokerimittarilla. Mittaukset toteutetaan pääsääntöisesti ennen aterioita. Tavoitteena on, että verensokeri on ennen ateriaa 5─7 mmol/L ja aterian jälkeen 8─10 mmol/L.
Valmistautuminen
Ennen leikkausta sinun on hyvä tavata diabeteshoitaja. Käynnin aikana saat oman verensokerimittarin. Hoitaja opettaa sinulle verensokerin mittaamisen ja antaa insuliinin pistämiseen liittyvän ohjauksen. Ravinnon hiilihydraattien arviointi ohjataan, koska arvioinnin pohjalta määritellään pikainsuliiniannokset. Sinulle annetaan diabeteksen hoitotarvikkeita varten hoitotarviketodistus, jolla saat omasta terveyskeskuksesta riittävän määrän hoitotarvikkeita diabeteksen hoitoon.
Suositeltavaa on myös perehtyä diabeteksen hoitoon internetissä olevan Terveyskylän Diabetestalon avulla. Sieltä löytyy luotettavaa tietoa diabeteksesta ja sen hoidosta. Diabetestalosta löytyvät myös videot insuliinin pistämisestä, verensokerin mittaamisen ohjauksesta, hiilihydraattilähteiden tunnistamisesta sekä hiilihydraattien ja ateriainsuliinin arvioinnista.
Lisätietoa:
Leikkauksen jälkeinen osastohoito
Haimaleikkauksen yhteydessä ja osastohoidon alussa sinulle annetaan tarvittaessa insuliinia suonensisäisesti infuusiona. Pistettävät insuliinit aloitetaan tilanteen salliessa. Osastolla verensokereita seurataan tiiviisti ennen aterioita, tarvittaessa sekä mahdollisesti yöaikaan. Voinnin salliessa diabeteksen hoidon harjoittelu aloitetaan diabeteshoitajan ja omahoitajan avustuksella. Jos siirrytte osastohoidosta jatkohoitoon, diabeteksen hoidon harjoittelu jatkuu siellä.
Kotiutus ja jatkoseuranta
Kotiutuessa sinulle kirjoitetaan insuliineista reseptit ja laaditaan B-lausunto insuliinihoidon erityiskorvausta varten.
Diabeteshoitaja on suunnitellusti sinuun yhteydessä puhelimitse noin kahden viikon päästä sairaalasta kotiutumisesta. Diabeteshoitajalle voi soittaa myös aikaisemmin, jos on tarvetta. Haimaleikkauksen jälkeen sokeritasapaino voi muuttua nopeasti leikkauksesta toipumisen myötä, jolloin insuliiniannoksia tulee tarkastella.
Haimaleikkauksen jälkeisen diabeteksen seurantapaikka on diabeteksen hoitoon erikoistuneessa yksikössä. Ensimmäinen diabeteksen seurantakäynti on noin kuukauden kuluttua sairaalasta kotiutumisesta oman alueen endokrinologian/sisätautien poliklinikalla tai tamperelaisilla Tampereen diabetesvastaanotolla.
Taysin konsultoivaan diabeteshoitajaan voi olla yhteydessä ennen seurantakäyntiä.
Mikäli sinulla on kysyttävää ohjeesta
Tays konsultoiva diabeteshoitaja kello 8─9 ja 13─14, puhelin 03 311 65950
Muut yhteystiedot
-
Tays endokrinologian poliklinikka, puhelin 03 311 65318, soittoaika arkisin kello 7–14, käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä
-
Kanta-Hämeen keskussairaala sisätautien poliklinikka, puhelin 03 629 2887, käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä
-
Seinäjoen keskussairaalan diabetes- ja endokrinologian poliklinikka, puhelin 06 415 4665, soittoaika arkisin kello 8─10.30 ja 12.30─14
-
Päijät-Hämeen keskussairaalan diabetespoliklinikan diabeteshoitaja, puhelin 044 719 5658, käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä
-
Tampereen diabetesvastaanotto puhelin 040 639 7060, maanantaista torstaihin kello 8–14 ja perjantaisin kello 8–12