Tays Sydänsairaala / rytmihäiriökardiologia
Potilasohje: SKOYPO152

EKG:n pitkäaikaisseuranta ePatch-laitteella

Yleistä

EKG:n pitkäaikaisseurannan tarkoituksena on tallentaa sydämen sähköistä toimintaa. EKG-tieto tallentuu laitteen muistiin, josta se puretaan laitteen käytön jälkeen lääkärin tulkittavaksi. Mittausjakson pituus voi vaihdella yhdestä päivästä viikkoon.

Mittausjakson pituuden päättää rekisteröinnin sinulle määrännyt lääkäri. Tutkimus on kivuton.

EKG:n pitkäaikaisseurantaan valmistautuminen

Mikäli käyt suihkussa laitteen asentamista edeltävästi, älä rasvaa ylävartalosi ihoa. Varaa laitteen asentamiseen aikaa noin puoli tuntia.

EKG:n pitkäaikaisseurannan kulku

Rintakehän keskelle liimataan tarra, jossa on kiinni rekisteröintilaite.

Noudata rekisteröinnin aikana tavanomaista päivärytmiä. Voit liikkua ja urheilla normaalisti. Fyysinen työ on myös mahdollista. Kotilääkkeet voit ottaa totutulla tavalla, ellei toisin ole määrätty.

Rekisteröinnin aikana voit käydä suihkussa. Vältä kuitenkin veden suihkuttamista suoraan laitteeseen.  Saunassa tai uimassa et voi käydä rekisteröinnin aikana.

Laitetta ei tarvitse ladata nauhoituksen aikana. Siinä on virtaa riittävästi tutkimuksen ajaksi.

Jos elektrodien liimaus irtoaa tai ihosi ärtyy huomattavasti elektrodien kohdalta, voit poistaa laitteen jo aikaisemmin. Tällöin voit toimittaa laitteen aiemmin takaisin Sydänsairaalaan.

Älä naputtele tai koskettele laitetta tarpeettomasti, sillä se voi aiheuttaa häiriötä rekisteröintiin. 

Laitteeseen voi tallentaa oiremerkinnän napauttamalla laitetta nopeasti kaksi kertaa. Hoitaja ohjeistaa sinulle tämän oiremerkinnän tekemisen.

Seurantaan kuuluu päiväkirjan täyttäminen. Päiväkirjaan merkitään päivämäärä, kellonaika sekä

  • rekisteröinnin aloitus
  • rasitus ja lepo
  • sydämeen liittyvät oiretuntemukset, esimerkiksi rytmihäiriöt, huimaus, rintakipu tai hengenahdistus
  • rekisteröinnin lopetus eli laitteen irrotus.

Laitteen palautuksesta sovitaan yhdessä laitetta asentavan hoitajan kanssa. Yleensä potilas irrottaa itse tarran, jossa rekisteröintilaite on kiinni ja palauttaa sen ja päiväkirjan hoitajalta saadussa kuoressa Sydänsairaalan ilmoittautumiseen.

Mikäli postitat laitteen, saat mukaasi palautuskirjekuoren, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Sulje laite pehmustettuun kirjekuoreen ja laita se päiväkirjan kanssa palautuskirjekuoreen. Kirjaa ylös postituspäivämäärä, joko kirjekuoreen tai päiväkirjan loppuun.

Yhteystiedot

Tarvittaessa saat lisätietoa sydänpoliklinikan holter-hoitajien takaisinsoittopalvelusta numerosta 050 326 8121. Soittoaika arkisin kello 8–14.