Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.33

Eteisväliseinäaukon hoitotoimenpide

Sinulla on todettu sydämen eteisten väliseinässä aukko. Tämä aukko voidaan sulkea sulkulaitteella laskimoteitse.

Eteisväliseinäaukon sulkuun valmistautuminen

Toimenpidettä edeltävästi pitää olla kuusi tuntia syömättä ja juomatta. Aamulääkkeesi voit ottaa normaalisti (pienen vesitilkan kanssa), lukuun ottamatta nesteenpoistolääkkeitä (mm. Furesis, Diurex). Jos käytät insuliinia, tauota lyhytvaikutteinen insuliini toimenpidepäivän aamuna. Pitkävaikutteisen insuliinin voit pistää normaalisti kotiannoksella. Sairaalaan tullessasi ota mukaasi tiedot lääkityksestäsi ja lääkkeet kahden päivän ajaksi.

Toimenpiteessä käytetään röntgenläpivalaisua ja jodia sisältävää varjoainetta. Mikäli sinulla on todettu lääkeaine- tai varjoaineallergia tai epäilet olevasi raskaana, ota yhteys toimenpideyksikköön arkisin, puh. 050 408 7311.

Mikäli sinulla on kuumetta, nuhaa tai yskää, ota yhteyttä toimenpideyksikköön.

Mikäli sinulla on verenohennuslääke varfariini (Marevan®) käytössä:

  • INR-verikoe tulee tarkistaa ennen toimenpidettä omassa laboratoriossa. INR-arvo tulisi olla hoitotasolla 2–3. Mikäli näin ei ole, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen.
  • Vuotovaaran vuoksi toimenpide saattaa peruuntua, mikäli INR-arvo on liian korkea.
  • Tutkimuspäivän aamuna sinusta otetaan vielä osastolla pika-INR-näyte.

Mikäli sinulla on käytössä dabigatraani (Pradaxa®), apiksabaani (Eliquis®), edoksabaani (Lixiana®) tai rivaroksabaani (Xarelto®), lääkettä ei tarvitse tauottaa.

Toimenpiteen kulku

Ennen toimenpidettä vaihdat sairaalan vaatteet ja sinut valmistellaan toimenpidettä varten. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Sulkulaite viedään nivustaipeen laskimon kautta sydämeen ja asetetaan paikoilleen sulkemaan eteisväliseinäaukko. Apuna käytetään ruokatorven kautta tehtävää ultraäänitutkimusta ja röntgenläpivalaisua.

Toimenpiteen loputtua nivustaipeen laskimo suljetaan yhdellä ompeleella ja päälle laitetaan painopussi. Toimenpide kestää kokonaisuudessaan 1–2 tuntia, ja sen jälkeen olet vuodelevossa noin kaksi tuntia.

Jälkihoito

Toimenpiteen jälkeen olet tarkkailtavana toimenpideosastolla. Nukutuksen ja ruokatorven kautta tehtävän ultraäänitutkimuksen vuoksi sinulla voi olla lievää kurkkukipua. Nivustaipeeseen voi tulla mustelmaa ja arkuutta.

Kotiutuminen sairaalasta tapahtuu joko samana iltana tai seuraavana päivänä. Kotiutuessasi toimenpidepäivänä sinulla tulee olla aikuinen seurana seuraavaan aamun asti. Autolla ajaminen on kielletty kahden vuorokauden ajan toimenpiteestä. Jatkohoito sekä mahdollinen lääkitys suunnitellaan yksilöllisesti. Sairausloman kesto on kahdesta päivästä pariin viikkoon työn raskaudesta riippuen. Liikunnan voit aloittaa kahden viikon kuluttua, kontaktilajit vasta kun toimenpiteestä on kulunut kuukausi.

Kuuden kuukauden ajan sulkulaitteen asennuksesta sinulla on suurentunut riski saada sydämen sisäkalvon tulehdus eli endokardiitti. Tästä johtuen joidenkin toimenpiteiden yhteydessä suositellaan endokardiitin ehkäisemiseksi antibioottihoitoa. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi suun alueen hoidot.

Eteisväliseinän sulkulaite ei ole este magneettikuvaukselle. Kuvausta ei kuitenkaan suositella tehtäväksi puoleen vuoteen eteisväliseinäaukon sulusta.