Tays Sydänsairaala / fysioterapia ja kuntoutus
Potilasohje PO0058

Keuhkoleikkauksesta kuntoutuminen

Tulosta ohje tästä

Keuhkoleikkauksen jälkeinen kuntoutuminen alkaa pian leikkauksen jälkeen sairaalassa ja harjoittelua jatketaan kotona toipilasaikana.

Helpota ja tehosta hengitystä

Hengittäminen voi tuntua raskaammalta leikkauksen jälkeen väsymyksen, lääkityksien ja mahdollisen kivun takia. Hengitys on usein normaalia pinnallisempaa ja varovaista aiheuttaen liman kertymistä keuhkoihin. Hengitystä voi helpottaa hakeutumalla rentoon, miellyttävältä tuntuvaan asentoon ja hengittämällä kevyesti ulos huuliraon kautta. Istuma-asento tehostaa hengitystä paremmin kuin makuulla olo. Hengityksen tehostaminen nopeuttaa leikkauksesta toipumista. Tavoitteena on, että keuhkojen alaosatkin täyttyvät kunnolla. Fysioterapeutti ohjaa sinulle sopivimman hengitysharjoituksen. Hengitysharjoituksilla ja liikkumalla tehostat hengitystäsi tehokkaasti ja luontevasti.

Yskiminen

Lima poistuu keuhkoista yskimällä ja hönkäisemällä. Hengitysharjoittelu auttaa limaa nousemaan yskittäväksi. Tukemalla haavanseutua käsilläsi tai tyynyllä saat voimaa yskimiseen.

Vuoteesta ylösnousu

Voit nousta vuoteesta istumaan kivuttomimmalla tavalla esimerkiksi terveen kyljen kautta. Fysioterapeutti ohjaa sinua löytämään mahdollisimman rennon ja kivuttoman tavan.

Liikkuminen

Liikkuminen ja ohjatut harjoitukset nopeuttavat toipumista ja auttavat kuntoutumaan leikkauksesta. Sormien ja nilkkojen pumppaavat liikkeet vilkastuttavat verenkiertoa ja ehkäisevät verenkierto-ongelmien syntyä ensipäivinä leikkauksen jälkeen. Kävelyharjoittelu alkaa leikkauksen jälkeisenä päivänä, aluksi avustettuna.

Oma aktiivisuutesi auttaa sinua kuntoutumaan. Lisäohjeita toipumiseen saat fysioterapeutilta leikkauksen jälkeen.

porraskävely