Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.55

Kliininen rasituskoe

Tulosta ohje tästä

Yleistä

Sinulle on suunniteltu tehtäväksi kliininen rasituskoe. Rasituskokeessa tutkitaan mahdollista sydänlihaksen hapenpuutetta lisäämällä sydämen hapenkulutusta fyysisen rasituksen avulla. Useimmiten tavoitteena on selvittää, onko tutkittavalla sepelvaltimotauti. Tutkimukseen tulisi varata aikaa noin 1 ½ tuntia.

Lääkitys

Saat tarvittaessa sinut tutkimukseen lähettäneeltä lääkäriltä ohjeet joidenkin lääkkeiden tauotuksesta. Jos kotilääkityksiä ei ole määrätty tauotettaviksi, voit jatkaa säännöllistä lääkitystäsi normaalisti myös tutkimuspäivänä.

Kliiniseen rasituskokeeseen valmistautuminen

Varaa mukaan kuntopyörän polkemiseen soveltuva vaatetus, esimerkiksi. lenkkikengät ja urheiluhousut. Jos haluat peseytyä tutkimuksen jälkeen, pyydämme sinua ottamaan oman pyyhkeen mukaan.

Älä juo runsaasti kahvia, teetä tai kolajuomia tai käytä muita piristäviä aineita kahta tuntia ennen tutkimusta. Ole tupakoimatta vähintään neljän tunnin ajan ennen tutkimusta. Alkoholia ei saa käyttää tutkimusta edeltävän vuorokauden aikana.

Kliinisen rasituskokeen kulku

Rasituskokeen aluksi hoitaja kiinnittää ekg-elektrodit rintakehällesi ja raajoihisi, jotta sydämen toimintaa voidaan seurata rasituksen aikana. Käsivarteen kiinnitetään mansetti verenpaineen mittausta varten. Ennen rasituskoetta sekä sen jälkeen hoitaja mittaa myös keuhkojesi toimintaa PEF-puhalluskokeen avulla. Rasituskokeen aikana poljet kuntopyörää. Polkemisen vastustusta lisätään vähitellen lääkärin ja hoitajan tarkkaillessa vointiasi ja sydänfilmiäsi.

Muuta huomioitavaa

Kliinistä rasituskoetta ei tehdä kuumeisen infektion aikana eikä tilanteessa, jossa kuumeinen hengitystieinfektio on ollut kahden viikon sisällä ennen rasituskoetta. Näissä tapauksissa pyydämme peruuttamaan tutkimusajan mahdollisimman pikaisesti. Toivomme, että peruutat aikasi myös silloin, jos jostain syystä et koe pystyväsi polkemaan kuntopyörää.

Halutessasi saat lisätietoja Tays Sydänsairaalasta, puhelin 050 591 4411, maanantaista perjantaihin kello 12–14.