Tays Sydänsairaala Valkeakoski
Potilasohje 15.00.55V

Kliininen rasituskoe VALS

Sinulle on suunniteltu tehtäväksi kliininen rasituskoe. Rasituskokeessa tutkitaan mahdollista sydänlihaksen hapenpuutetta lisäämällä sydämen hapenkulutusta fyysisen rasituksen avulla. Useimmiten tavoitteena on selvittää, onko tutkittavalla sepelvaltimotauti. Tutkimukseen tulisi varata aikaa noin 1 tunti.

Lääkitys

Saat tarvittaessa sinut tutkimukseen lähettäneeltä lääkäriltä ohjeet joidenkin lääkkeiden tauotuksesta. Jos kotilääkityksiä ei ole määrätty tauotettaviksi, voit jatkaa säännöllistä lääkitystäsi normaalisti myös tutkimuspäivänä.

Kliiniseen rasituskokeeseen valmistautuminen

Varaa mukaan kuntopyörän polkemiseen soveltuva vaatetus, esimerkiksi. lenkkikengät ja urheiluhousut.

Älä juo runsaasti kahvia, teetä tai kolajuomia tai käytä muita piristäviä aineita kahta tuntia ennen tutkimusta. Ole tupakoimatta vähintään neljän tunnin ajan ennen tutkimusta. Alkoholia ei saa käyttää tutkimusta edeltävän vuorokauden aikana.

Kliinisen rasituskokeen kulku

Rasituskokeen aluksi hoitaja kiinnittää ekg-elektrodit ylävartalollesi, jotta sydämen toimintaa voidaan seurata rasituksen aikana. Käsivarteen kiinnitetään mansetti verenpaineen mittausta varten. Tarvittaessa ennen rasituskoetta sekä sen jälkeen hoitaja mittaa myös keuhkojesi toimintaa PEF-puhalluskokeen avulla. Rasituskokeen aikana poljet kuntopyörää. Polkemisen vastusta lisätään vähitellen lääkärin ja hoitajan tarkkaillessa vointiasi ja sydänfilmiäsi.

Muuta huomioitavaa

Kliinistä rasituskoetta ei tehdä kuumeisen infektion aikana eikä tilanteessa, jossa kuumeinen hengitystieinfektio on ollut kahden viikon sisällä ennen rasituskoetta. Näissä tapauksissa pyydämme peruuttamaan tutkimusajan mahdollisimman pikaisesti. Toivomme, että peruutat aikasi myös silloin, jos jostain syystä et koe pystyväsi polkemaan kuntopyörää.

Polkupyöräergometrin painorajoitus on 160 kg. Mikäli painosi ylittää sallitun rajan, toivomme sinun ottavan yhteyttä poliklinikalle, niin voimme suunnitella sinulle vastaavanlaista tutkimusta muilla menetelmillä.