Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.61

Kotihoito-ohje Micran laiton jälkeen

Sinulle on laitettu johdoton sydämentahdistin Micra. Toimenpiteessä nivustaipeen iho on puudutettu ja reisilaskimoon on pistetty pieni reikä. Verisuonessa on voinut olla yksi tai useampi sisäänviejäkanyyli. Toimenpiteen jälkeen kanyylit on poistettu ja nivustaipeessa oleva reikä on suljettu ompeleella. Vaikka vuoto pistokohdassa on saatu osastolla loppumaan, vaatii pistokohdan parantuminen normaaliksi vielä aikaa.

Jälkihoito

Toimenpiteen jälkeisenä päivänä voit mennä suihkuun. Kuivaa pistokohta taputtelemalla, ei hankaamalla. Saunomista, kylpemistä ja uintia on syytä välttää 2–3 päivän ajan. Toimenpiteen jälkeen on 5 päivän ajan syytä välttää voimakasta fyysistä rasitusta, kuten raskaiden taakkojen nostelua, pitkiä kävelymatkoja tai portaiden nousua, jotta nivustaipeen pistokohdat ennättävät parantua hyvin. Nivustaipeen pistoskohtaa on hyvä tukea kädellä, jos joudut ponnistamaan esimerkiksi yskiessäsi. Nivunen voi olla arka ja punoittava muutaman päivän ajan toimenpiteestä. Jos pistokohta kipeytyy voimakkaasti, alkaa vuotamaan tai turpoaa, ota yhteyttä lähimpään ensiapuun. Vuodon tai turpoamisen yhteydessä on lisäksi aloitettava painamaan pistokohtaa käsin.

Muissa toimenpiteeseen liittyvissä tai mieltä askarruttavissa asioissa voit olla yhteydessä tahdistinpoliklinikalle puhelin 050 4615577, soittoaika on arkisin kello 8–13.30. Sydänsairaalassa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.

Muuta huomioitavaa

Työ ja harrastukset: Kun reiden pistoskohta on parantunut, voit jatkaa elämääsi täysin normaalisti.

Autolla ajaminen: Autolla ajon rajoitus toimenpiteen jälkeen katsotaan tapauskohtaisesti. Yksityisautoilijalla ajokielto on 1 viikko.

Matkustaminen: Voit matkustaa täysin vapaasti. Lentokentän turvatarkastuksen yhteydessä näytä tarkastajalle tahdistinkorttisi. Kulkeminen turvaportin läpi aiheuttaa hälytyksen, mutta ei vahingoita tahdistinta.

Sairaudet ja lääkkeet: Tahdistin ei aiheuta rajoituksia muiden sairauksien lääkehoitoon. Muista kuitenkin kertoa sydäntahdistimestasi käydessäsi lääkärillä, hammaslääkärillä, fysikaalisessa hoidossa tai kosmeettisessa hoidossa, jotta sinulle voidaan valita sopivat hoitomuodot.

Sähköiset laitteet: Voit käyttää arkielämään kuuluvia ehjiä sähkölaitteita normaalisti. Ongelmia voi ilmetä, jos olet tekemisissä korkeajännitteisen sähkön tai voimakkaan magneettikentän kanssa. Auton moottorin korjaaminen ei ole suositeltavaa. Sähkö- ja kaasukäyttöisiä laitteita tai työkaluja ei saa korjata tai huoltaa.

Matkapuhelimen käyttö: Matkapuhelinta voit käyttää entiseen tapaan.

Sinulle lähetetään tahdistinkortti, johon on merkitty tärkeimmät tiedot tahdistimesta. Pidä kortti aina mukanasi.

Tahdistimen toimintaa tarkkaillaan mittauksilla. Ensimmäinen mittaus tehdään yleensä kolmen kuukauden kuluttua ja sen jälkeen määräajoin. Tahdistimen mittaus ja ohjelmointi on täysin kivutonta. Mittauksia ja ohjelmointia varten saat kotiin postitse erillisen kutsun 15–30 minuuttia kestävälle poliklinikkakäynnille.

Osaan tahdistimista voidaan liittää etäseurantalaite. Etäseurantalaite on kotiin mukaan tuleva laite, joka on noin kelloradion kokoinen. Lääkäri katsoo etälähetykset joka arkiaamu, ja tarvittaessa tahdistinpoliklinikalta ollaan yhteydessä potilaaseen. Etäseuranta lisää potilasturvallisuutta. Etälähetin on sinulle maksuton.