Tays Sydänsairaala / rytmihäiriökardiologia
Potilasohje: 15.00.53

Kotihoito-ohje elektrofysiologisen tutkimuksen tai katetriablaation jälkeen

Yleistä

Sinulle on tehty rytmihäiriöiden vuoksi elektrofysiologinen tutkimus ja siihen liittyen mahdollisesti myös katetriablaatiohoito. Toimenpiteessä nivustaipeen iho on puudutettu ja reisilaskimoon tai -valtimoon on pistetty pienet reiät. Verisuonessa on voinut olla yksi tai useampia sisäänviejäkanyyleja. Toimenpiteen jälkeen kanyylit on poistettu ja nivustaipeessa olevat reiät on suljettu ompeleella tai painettu kiinni. Vaikka vuoto pistokohdassa on saatu osastolla loppumaan, vaatii pistokohdan parantuminen normaaliksi vielä aikaa.

Aina rytmihäiriötä ei saada käynnistymään toimenpidesalissa. Rytmihäiriötutkimuksessa saadaan kuitenkin selvitettyä sydämen sähköiset ominaisuudet ja näistä tiedoista on hyötyä jatkohoidossasi. Tarvittaessa rytmihäiriötutkimus voidaan uusia myöhemmin.

Katetriablaatiohoidon jälkeinen kontrollikäynti tapahtuu yleensä omalääkärillä kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä, riippuen tehdystä toimenpiteestä. Kontrollikäynnin tarkoituksena on selvittää, onko rytmihäiriö pysynyt poissa ja onko toimenpiteestä mahdollisesti seurannut jotain komplikaatioita.

Jälkihoito

Toimenpiteen jälkeisenä päivänä voit mennä suihkuun. Kuivaa pistokohta taputtelemalla, ei hankaamalla. Saunomista, kylpemistä ja uintia on syytä välttää 2‒3 päivän ajan.

Toimenpiteen jälkeen on viiden päivän ajan syytä välttää voimakasta fyysistä rasitusta, kuten raskaiden taakkojen nostelua, pitkiä kävelymatkoja tai portaiden nousua, jotta nivustaipeen pistokohdat ennättävät parantua hyvin.

Matkustamista kannattaa suunnitella vasta, kun yli kaksi viikkoa toimenpiteestä on kulunut.

Nivustaipeen pistoskohtaa on hyvä tukea kädellä, jos joudut ponnistamaan esimerkiksi yskiessäsi.

Autolla saa ajaa vasta kotiutumista seuraavana päivänä.

Ongelmien ilmaantuessa

Mikäli kotiutumisen jälkeen ilmaantuu ongelmia, esimerkiksi hengenahdistusta, kuumetta, rintakipua tai nielemiskipua, ota yhteyttä lähimpään ensiapuun tai varaa aika omalääkärille, kiireellisyydestä riippuen. Muista kertoa tehdystä toimenpiteestä.

Nivunen voi olla arka ja punoittava muutaman päivän ajan toimenpiteestä. Jos pistokohta kipeytyy voimakkaasti, alkaa vuotaa tai turpoaa, ota yhteyttä lähimpään ensiapuun. Vuodon tai turpoamisen yhteydessä on lisäksi aloitettava painamaan pistokohtaa käsin.

Joskus ablaation jälkeen saattaa tuntua yksittäisiä lisälyöntejä, ”muljahduksia”, sydämen rytmin epäsäännöllisyyttä tai tykyttelyä. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että ablaatiohoito olisi epäonnistunut. Tuntemusten pitkittyessä kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä omalääkäriin.

Yhteystiedot

Välittömästi kotiutumisen jälkeen ilmenneisiin ongelmiin voit kysyä neuvoa päiväosastolta, puhelin 050 514 4391.

Muissa toimenpiteeseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä rytmihäiriöpoliklinikalle, puhelin 050 361 4490, soittoaika arkisin on kello 9‒10 ja 12.30‒13.30.

Sydänsairaalassa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.