Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.44

MRSA (sairaalabakteeri) kevennyshoito-ohje toimenpiteeseen tulevalle

Tulosta ohje tästä

Mikä on MRSA?

MRSA on Metisilliinille Resistentti Staphylococcus Aureus. MRSA on stafylokokkibakteeri, joka on kehittänyt vastustuskyvyn tavanomaisia antibiootteja kohtaan. Staphylococcus aureus on ympäristön tavallinen bakteeri, jota moni terve ihminen kantaa ohimenevästi ihollaan. MRSA voi aiheuttaa samanlaisia tulehdustauteja kuin tavallinen stafylokokkibakteeri.

MRSA:ta esiintyy eniten kantajansa iholla, etenkin haavoissa ja nenänielussa.

Mitä voimme tehdä, ettei MRSA-bakteeri leviä?

Staphylococcus aureus -kevennyshoidolla vähennetään tämän bakteerin määrää leikkaushoidon ajaksi nenän limakalvoilta ja iholta, jotka ovat stafylokokin tavallisimpia olinpaikkoja elimistössä. Staphylococcus aureus voi asustaa näissä paikoissa aiheuttamatta mitään oireita tai sairauksia, mutta leikkaushoidon yhteydessä se voi päästä esimerkiksi haavaan ja aiheuttaa tulehduksen. Stafylokokki onkin tavallisin leikkaushoidon jälkeen ilmaantuvista tulehduksen aiheuttajista.

Kevennyshoito pienentää riskiä sairastua stafylokokkibakteerin aiheuttamaan tulehdukseen leikkaushoidon yhteydessä. Tällainen hyöty on tutkimuksissa todettu erityisesti potilailla, joille tehdään sydänleikkaus tai tekonivelleikkaus. Kevennyshoidosta katsotaan olevan hyötyä myös sydämen tahdistimen laittoon tuleville potilaille.

Kevennyshoito

Stafylokokkien määrää vähennetään nenän limakalvoille annosteltavalla antibioottivoiteella (Bactoban Nasal 2%) ja ihon ja hiusten päivittäisellä pesulla bakteereihin tehoavalla pesuvaahdolla (Erisept Foam puhdistusvaahto). Lisäksi sinun tulee huolehtia ihon kanssa kosketuksissa olevien tekstiilien (vuodevaatteet, pyyhkeet, alus- ja yövaatteet, paita, housut ja sukat) vaihtamisesta ja pesusta kevennyshoidon ajan. Näitä hoitoja suositellaan tehtäväksi viiden päivän ajan ennen leikkausta.

Nenän limakalvot: Tämän kutsukirjeen mukana saat reseptin Bactroban Nasal 2% nenävoiteesta. Voidetta sivellään pumpulitikulla 1 cm pituinen annos molempien sierainten sisälle, jonka jälkeen nenää hierotaan noin minuutin ajan. Tämä toistetaan kolme kertaa päivässä viiden päivän ajan ennen toimenpidettä.

Iho ja hiukset: Erisept Foam puhdistusvaahtoa saa apteekeista ilman reseptiä. Puhdistusvaahto tulee omakustanteisesti ostaa apteekista. Vaahto hiertoaan kostutetulle iholle ja hiuspohjaan, annetaan vaikuttaa kaksi minuuttia ja huuhdellaan pois. Peseytyminen vaahtoa käyttäen tulee suorittaa kerran päivässä viiden päivän ajan ennen toimenpidettä.

Vuodevaatteet ja pyyhkeet: Vuodevaatteet tulee vaihtaa puhtaisiin kevennyshoidon toisena ja viidentenä päivänä. Pyyhkeet vaihdetaan puhtaisiin päivittäin. Vuodevaatteiden ja pyyhkeiden pesu tulee suorittaa vähintään +60 asteessa. Pesun voi suorittaa normaalilla pyykinpesuaineella.

Alusvaatteet, paita, housut, sukat ja yöpuku: Vaatteet tulee vaihtaa puhtaisiin päivittäin. Pesu suoritetaan +60 asteessa. Pesun voi suorittaa normaalilla pyykinpesuaineella.

Jos sinulla on kysyttävää kevennyshoidosta ennen tahdistintoimenpidettä, voit tiedustella asiaa arkipäivisin virka-aikana puhelinnumerosta 050 461 5577.