Tays Sydänsairaala / fysioterapia ja kuntoutus
Potilasohje PO0084

Nivusteitse tehdystä katetriläppätoimenpiteestä toipuvan liikuntaohje

Tulosta ohje tästä

Sydämen läppäsairaus on tavallinen rasitushengenahdistuksen ja sivuäänen aiheuttaja eri-ikäisillä henkilöillä. Yleisimmät läppäsairaudet ovat aorttaläpän ahtauma sekä mitraaliläpän vuoto. Läppävian seurauksena sydän tekee suuremman työmäärän saadakseen riittävän verenkierron aikaiseksi. Ylikuormituksesta johtuen saattaa seurauksena olla sydämen vajaatoiminta.

Toimenpiteen tavoitteena on parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua vähentämällä läppäviasta johtuvaa sydämen kuormittumista.

Huomioitavia asioita toimenpiteen jälkeen

Toimenpide on suoritettu nivustaipeen kautta. Haavan paraneminen kestää noin kahden viikon ajan. Suihkutus on riittävä hoito haavalle. Mikäli haavassa ilmenee tulehdusoireita, kuten kuumotusta, punoitusta tai särkyä, niin ota yhteyttä lääkäriin.

Syvää kyykistymistä, voimakasta ponnistelua ja haava-alueen venytystä tulee välttää kuukauden ajan.

Oma aktiivisuus on tärkeä

Ensimmäisen kuukauden aikana voit kävellä ja tehdä keveitä kotiaskareita. Aloita kävely aina rauhallisesti, aluksi lyhyistä matkoista. Lisää toipumisen myötä kävelykertoja ja matkaa. Vauhtia voit lisätä myöhemmin voinnin kohentuessa. Toipumisen edetessä voit palata normaaleihin arjen askareisiin ja kohtuukuormitteiseen liikuntaan. Voit hengästyä, mutta puhumisen pitää sujua puuskuttamatta. Sinulla tulee olla hyvä olo sekä rasituksessa että sen jälkeen. Voit säädellä kuormitusta vauhtia hiljentämällä ja taukoja pitämällä.

Pyri liikkumaan päivittäin, mutta muista myös riittävä lepo!

Kuntoutus katetriläppätoimenpiteen jälkeen