Tays Sydänsairaala / sydän- ja rintaelinkirurgia
Potilasohje 28.00.27

Rintaontelon tähystys (torakoskopia)

Yleistä

Rintaontelo on rintakehän rajaama tila, jonka sisällä sijaitsevat keuhkot ja sydän sekä henki- ja ruokatorvi. Pallea erottaa rintaontelon vatsaontelosta. Tähystysleikkaukseen liittyvät riskit ovat pieniä. Toimenpiteen aiheesta, kulusta ja siihen liittyvistä riskeistä saat tarkempaa tietoa toimenpiteen tekevältä kirurgilta. Sairaalaan tultuasi tapaat lisäksi hoitajan ja nukutuslääkärin.

Toimenpiteen jälkeinen osastohoito Sydänsairaalassa kestää useimmiten kahdesta kolmeen vuorokautta. Hoitojakson pituus määräytyy sinulle tehtävän toimenpiteen ja vointisi mukaan.

Valmistautuminen rintaontelon leikkaukseen

Verenohennuslääkkeiden tauotus erillisen ohjeen mukaan.

Rintaontelon tähystyksen kulku

Rintaontelon tähystys tehdään nukutuksessa leikkaussalissa. Toimenpiteessä rintakehälle kylkeen tehdään muutama pituudeltaan parin senttimetrin mittainen haava, joiden kautta tähystys tehdään. Toimenpiteen yhteydessä rintaonteloon asennetaan laskuputki eli dreeni, joka yhdistetään imulaitteeseen. Laskuputki poistetaan usein jo tähystystä seuraavana päivänä.

Jälkihoito

Tähystysleikkauksesta toipuminen on nopeaa. Vahvempaa kipulääkitystä osastolla tarvitaan muutaman vuorokauden ajan. Saat kotiutuessasi ohjeet haavanhoidosta ja ompeleiden tai hakasten poistosta.

Ennen kotiutumista hoitaja ja kirurgi keskustelevat kanssasi jatkohoitosuunnitelmasta. Sairausloman kesto on useimmiten kolme viikkoa.

Jatkohoito ja kontrollit

Leikkauksen jälkeen sinulle varataan jälkitarkastusaika Sydänsairaalan kirurgian poliklinikalle yhdestä kolmeen viikkoon toimenpiteen jälkeen toimenpiteestä riippuen. Jälkitarkastuksen yhteydessä otetaan yleensä myös keuhkokuva.

Muuta huomioitavaa

Lisätietoja saat osaston hoitajilta, puhelin 03 311 63367 tai osaston hoidonsuunnittelijalta, puhelin 041 731 1106 arkisin kello 9‒14.