Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.59

Sepelvaltimon kroonisen totaalitukoksen pallolaajennus

Sepelvaltimot ovat sydämen pinnalla kulkevia verisuonia, jotka huolehtivat sydänlihaksen verenkierrosta. Sinulle on suunniteltu tehtäväksi sepelvaltimon kroonisen totaalitukoksen pallolaajennustoimenpide. Kroonisella totaalitukoksella tarkoitetaan ahtaumaa, joka on tukkinut suonen täysin ja on vähintään kolme kuukautta vanha. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, jolloin olet hereillä toimenpiteen ajan. Toimenpidereittejä tarvitaan yleensä kaksi. Yleisimmin käytetään ranne- ja reisivaltimoa. Käytettävät toimenpidereitit valitaan potilaskohtaisesti ja ne päätetään toimenpidepäivänä. Sepelvaltimon suuaukolle laitetun katetrin kautta pyritään viemään ohjainvaijeri tukoksen läpi, jotta pallolaajennus voidaan suorittaa. Pallolaajennettuun kohtaan laitetaan yleensä metallinen tukiverkko eli stentti tukemaan laajennettua kohtaa. Toimenpide on tavanomaista pallolaajennusta haastavampi ja kestoltaan pidempi. Toimenpiteesi alkamisajankohta tarkentuu päivän aikana.

Halutessasi voit käydä tutustumassa palveluihimme osoitteessa http://www.sydansairaala.fi/potilaana

Toimenpiteeseen valmistautuminen

  • Ole syömättä vähintään neljä tuntia ennen sairaalaan tuloa.
  • Ota lääkkeesi normaalisti pienen vesimäärän kanssa, lukuun ottamatta diabetes- ja nesteenpoistolääkkeitä. Älä ota lyhytvaikutteista insuliinia.
  • Mikäli sinulla on varfariini (Marevan®) käytössä, tulisi INR-verikoe olla hoitotasolla 2–3.
  • Ota mukaan käytössäsi olevat lääkkeet kahden päivän ajaksi ja täytä lääkitys huolellisesti esitietokaavakkeeseen.
  • Laita päällesi helposti puettavat vaatteet ja jätä käytössä olevat korut kotiin.
  • Huomioi jo sairaalaan saapuessasi, että autolla ajaminen on kielletty vuorokauden ajan toimenpiteestä.

Mikäli olet yliherkkä jodille, epäilet olevasi raskaana tai sairastut ennen toimenpiteeseen tuloa, ota yhteyttä arkena Sydänsairaalaan takaisinsoittopalveluun, puhelin 050 408 7311.

Jatkohoito

Tutkimuksen jälkeen olet vuodelevossa 2–6 tunnin ajan. Tarkkailemme sydämen rytmiäsi, verenpainettasi ja pistospaikkojen paranemista. Toimenpiteen jälkeen olet sairaalassa seuraavan yön. Pistospaikkojen ja voinnin ollessa kunnossa pääset kotiutumaan seuraavana päivänä. Kirjalliset kotihoito-ohjeet, lääkelistan ja sairauslomatodistuksen saat lähtiessäsi osastolta.

Kotiuduttuasi vältä raskaita ruumiillisia ponnistuksia, saunomista tai pitkiä kävelymatkoja kahden vuorokauden ajan. Tämän jälkeen voit hiljalleen lisätä rasitusta. Jos pistospaikassa ilmenee jotakin erityistä kotiuduttuasi, ota yhteys lähimpään terveyskeskuspäivystykseen.

Jos toimenpide on ollut pitkäkestoinen, voivat siinä käytetyt röntgensäteet aiheuttaa selkään ihomuutoksia. Selän ihon kuntoa on hyvä seurata muutaman viikon ajan toimenpiteestä. Mikäli havaitset ihomuutoksia, ilmoita asiasta Sydänsairaalaan.