Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.18

Sydämen rytmivalvurin asennus

Tulosta ohje tästä

Sinulle on tarkoitus asentaa sydämen rytmivalvuri sydänperäiseksi epäiltyjen oireiden tarkempaa tutkimista varten. Tyypillisiä tutkittavia oireita ovat rytmihäiriön aiheuttamaksi epäilty pyörtyminen, hankala huimaus tai epäselväksi jääneet rytmihäiriöoireet.

Rytmivalvuri on ihon alle asetettava pieni (1cm x 5cm tai pienempi) tarkkailulaite, joka seuraa jatkuvasti sydämen rytmiä ja tallentaa muistiinsa sydämen sähköistä toimintaa myöhempää analysointia varten. Laite ohjelmoidaan yksilöllisesti. Laitteeseen kuuluu aktivaattori, jonka avulla potilas voi itsekin käynnistää tallennuksen. Aktivaattorin käyttö opetetaan sairaalassa. Rytmivalvurin kanssa voi elää normaalia elämää.

Valmistautuminen rytmivalvurin asennukseen

Rytmivalvuri asennetaan Sydänsairaalan ensimmäisen kerroksen toimenpidehuoneessa. Toimenpidettä varten on hyvä varata aikaa noin 1,5 tuntia.

Ennen toimenpidettä voit ottaa normaalisti sinulle määrätyt lääkkeet pienen vesitilkan kanssa. Jos sinulla on käytössä Marevan® (varfariini) -lääkitys, käy INR-verikokeessa kutsukirjeessä tulevien ohjeiden mukaan. Jos INR-arvo on 2–2.5, jatka Marevan®-hoitoa kotiannoksella. Muussa tapauksessa soita kardiologiseen yksikköön arkisin kello 8–13.30, puh. 050 461 5577. Jos sinulla on sydämen keinoläppä, soita INR-arvo samaan numeroon arkisin kello 8–13.30.

Pradaxaa® (dabigatriini), Eliquisia® (apiksabaani), Lixianaa® (Edoksabaani) tai Xareltoa® (rivaroksabaani) käyttävien potilaiden kohdalla suosittelemme, että tauotat Pradaxan® yksi vuorokausi toimenpidettä edeltävästi. Xareltoa®, Eliquisia® ja Lixianaa® ei oteta toimenpideaamuna.

Rytmivalvurin asennustoimenpiteen kulku

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Rytmivalvuri asetetaan rintakehälle ihon alle rintalastan vasemmalle puolelle. Kun rytmivalvuri on saatu paikoilleen, haava suljetaan sulavilla ihonalaisilla tai sulamattomilla ompeleilla. Haavan hoidosta saat erillisen ohjeen.

Jälkihoito ja kontrollit

Ensimmäinen kontrolli rytmivalvurin asennuksen jälkeen on noin kuukauden kuluttua hoitajapoliklinikalla. Sen jälkeen kontrollit ovat kuuden kuukauden välein tai aikaisemmin, jos olet aktivoinut laitteen. Osa jatkoseurannoista toteutetaan etäseurannan avulla.

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysyttävää toimenpiteestä, voit olla yhteydessä kardiologiseen yksikköön tahdistinhoitajaan arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577.