Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.48

Sydämen rytmivalvurin poisto

Sinulta on tarkoitus poistaa sydämen rytmivalvuri. Ota laitteeseen kuuluva aktivaattori ja etäseurantalaite mukaan sairaalaan tullessasi.

Valmistautuminen rytmivalvurin poistoon

Rytmivalvuri poistetaan Sydänsairaalan ensimmäisen kerroksen toimenpidehuoneessa. Toimenpidettä varten on hyvä varata aikaa noin 1,5 tuntia.

Ennen toimenpidettä voit ottaa normaalisti sinulle määrätyt lääkkeet. Jos sinulla on käytössä Marevan® (varfariini) -lääkitys, käy INR-verikokeessa kutsukirjeessä tulevien ohjeiden mukaan. Jos INR-arvo on 2–2.5, jatka Marevan®-hoitoa kotiannoksella. Muussa tapauksessa soita kardiologiseen yksikköön arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577. Jos sinulla on sydämen keinoläppä, soita INR-arvo samaan numeroon arkisin kello 8–13.30.

Pradaxaa® (dabigatriini), Eliquis® (apiksabaani), Lixianaa® (Edoksabaani) tai Xareltoa® (rivaroksabaani) käyttävien potilaiden kohdalla toistaiseksi suosittelemme, että tauotat Pradaxan ® yksi vuorokausi toimenpidettä edeltävästi. Xareltoa®, Eliquisia® ja Lixianaa® ei oteta toimenpideaamuna.

Rytmivalvurin poistotoimenpiteen kulku

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Kun rytmivalvuri on poistettu, haava suljetaan joko sulavilla tai sulamattomilla ompeleilla. Haavan hoidosta saat erillisen ohjeen.

Jälkihoito ja kontrollit

Jatkokontrollit rytmivalvurin suhteen päättyvät Sydänsairaalassa.

Muuta huomioitavaa

Jos sinulla on kysyttävää toimenpiteestä, voit olla yhteydessä kardiologiseen yksikköön tahdistinhoitajaan arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577.