Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.43

Sydämen tahdistimen generaattorin vaihto

Yleistä

Tahdistinjärjestelmään kuuluu tahdistingeneraattori ja 1–3 ohutta johtoa eli elektrodia. Tahdistingeneraattorissa on tahdistimen virtalähde eli patteri ja ohjauspiiri.

Sydämen tahdistimen generaattori kestää yksilöllisesti noin 7–10 vuotta. Mitä enemmän tahdistin tekee töitä, sitä enemmän se myös käyttää virtalähdettä. Ennen virtalähteen ehtymistä tahdistingeneraattori vaihdetaan.

Yleensä toimenpiteen jälkeen voi kotiutua jo samana päivänä. Kotiutumiseen vaikuttavat sinun yksilöllinen vointisi ja toimenpiteessä käytettävät lääkeaineet.

Valmistautuminen tahdistimen generaattorin vaihtoon

Tahdistingeneraattorin vaihtoa varten tulet sairaalaan toimenpidepäivän aamuna. Toimenpiteen tarkka alkamisajankohta määrittyy toimenpidepäivän aikana. Ota sairaalaan mukaan omat lääkkeesi.

Toimenpidettä edeltävästi pitää olla vähintään kuusi tuntia syömättä ja juomatta.

Käy suihkussa sairaalaan tuloa edeltävänä iltana ja pese itsesi huolellisesti, myös hiukset, sekä aja tai siisti parta. Suosittelemme, että jätät korut kotiin tullessasi toimenpiteeseen. Sairaalaan voi ottaa mukaan kuulukojeen ja silmälasit.

Ennen toimenpidettä voit ottaa normaalisti sinulle määrätyt lääkkeet pienen vesitilkan kanssa. Jos sinulla on käytössä Marevan® (varfariini) -lääkitys, käy INR-verikokeessa kolme päivää ennen toimenpidettä. Jos toimenpidepäiväksi on suunniteltu maanantai tai tiistai, käy INR-verikokeessa edellisen viikon perjantaina.

Jos INR-arvo on 2–2.5, jatka Marevan®-hoitoa kotiannoksella. Muussa tapauksessa soita kardiologiseen yksikköön arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577. Jos sinulla on sydämen keinoläppä, soita INR-arvo samaan numeroon arkisin kello 8–13.30.

Pradaxaa® (dabigatriini), Eliquis® (apiksabaani), Lixianaa® (Edoksabaani) tai Xareltoa® (rivaroksabaani) käyttävien potilaiden kohdalla toistaiseksi suosittelemme, että tauotat Pradaxan® yksi vuorokausi toimenpidettä edeltävästi. Xareltoa®, Eliquisia® ja Lixianaa® ei oteta toimenpideaamuna.

Toimenpidettä ei tehdä flunssaiselle tai kuumeiselle potilaalle.

Jos sinulla on kysyttävää toimenpiteeseen valmistautumiseen liittyen, ota ystävällisesti yhteyttä meihin, yllä mainittuun puhelinnumeroon.

Toimenpiteen kulku

Tahdistimen generaattori vaihdetaan paikallispuudutuksessa. Ihoviilto tehdään vanhan tahdistinhaava-arven viereen.

On mahdollista, että tahdistingeneraattorin vaihdon ajaksi tarvitset väliaikaisen tahdistimen. Väliaikainen tahdistin laitetaan toimenpiteen alussa nivuslaskimon kautta sydämen oikeaan kammioon. Tällä turvataan turvallinen hoito ja sydämen toiminta toimenpiteen ajaksi. Toimenpiteen lopuksi väliaikainen tahdistin poistetaan toimenpidesalissa.

Toimenpiteessä käytetään apuna röntgenläpivalaisua. Kun uusi generaattori on paikoillaan, haava suljetetaan sulavilla tai sulamattomilla ompeleilla.

Jälkihoito

Vuorokauden kuluttua toimenpiteestä voit poistaa haavalle laitetun taitoksen. Haavaa voi suihkuttaa sen jälkeen puhtaalla vedellä päivittäin. Vältä kiristävien ja hankaavien vaatteiden käyttöä, kunnes haava-alue on parantunut. Saunomista ja uimista ei suositella, sillä löylyn lämpö lisää haava-alueen turvotusta, ja uidessa saattaa vedestä joutua epäpuhtauksia haavaan.

Ompeleet poistetaan noin 10 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa tai terveydenhoitajalla. Siihen saat toimenpiteen jälkeen erillisen lähetteen. Vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta voit halutessasi saunoa ja uida.

Sulavat ihonalaiset ompeleet häviävät haavalta noin kahden viikon kuluessa. Saunomista ja uimista ei suositella tänä aikana. Sulavia ihonalaisia ompeleita ei tarvitse poistaa.

Jatkohoito ja kontrollit

Kotiin päästyäsi seuraa ihon kuntoa tahdistimen kohdalta. Jos iho alkaa punoittaa, iholle tulee turvotusta tai iho alkaa tuntua pingottuneelta, tai jos tahdistimen kohta aristaa, ota viipymättä yhteyttä kardiologiseen yksikköön. Ota myös yhteyttä kardiologiseen yksikköön, jos huomaat kotona samankaltaisia oireita kuin ennen tahdistingeneraattorin vaihtoa.

Tahdistimen toimintaa tarkkaillaan jatkossakin mittauksilla. Kutsumme sinut tahdistinpoliklinikalle tahdistimen mittaukseen tulevaisuudessa määräajoin. Tahdistimen mittaus ja ohjelmointi on täysin kivutonta. Mittauksia ja ohjelmointia varten saat kotiin postitse erillisen kutsun 15–30 minuuttia kestävälle poliklinikkakäynnille.

Osaan tahdistimista voidaan liittää etäseurantalaite. Etäseurantalaite on kotiin mukaan tuleva laite, joka on noin kelloradion kokoinen. Etäseurantalaite on päivittäin yhteydessä tahdistimeesi, ja jos sinulla on esiintynyt esimerkiksi merkittäviä sydämen rytmihäiriöitä, tai ilmaantuu tahdistimen toimintahäiriöön viittaavia seikkoja, lähettää laite siitä välittömästi tiedon hoitavalle lääkärillesi. Lääkäri katsoo etälähetykset joka arkiaamu, ja tarvittaessa tahdistinpoliklinikalta ollaan yhteydessä potilaaseen. Etäseuranta siis lisää potilasturvallisuutta. Saatuasi ohjauksen laitteen toiminnasta tahdistinpoliklinikalla, sinun ei tarvitse kotona kuin laittaa laite yöpöydälle ja kytkeä laitteen virtajohto pistorasiaan. Etälähetin on sinulle maksuton.

Muuta huomioitavaa

Työ ja harrastukset: Kun haava on parantunut noin kahden viikon kuluttua toimenpiteestä, voit jatkaa elämääsi täysin normaalisti.

Matkustaminen: Voit matkustaa täysin vapaasti. Lentokentän turvatarkastuksen yhteydessä näytä tarkastajalle tahdistinkorttisi. Kulkeminen turvaportin läpi aiheuttaa hälytyksen, mutta ei vahingoita tahdistinta.

Sairaudet ja lääkkeet: Tahdistin ei aiheuta rajoituksia muiden sairauksien lääkehoitoon. Muista kuitenkin kertoa sydäntahdistimestasi käydessäsi lääkärillä, hammaslääkärillä, fysikaalisessa hoidossa tai kosmeettisessa hoidossa, jotta sinulle voidaan valita sopivat hoitomuodot.

Sähköiset laitteet: Voit käyttää arkielämään kuuluvia ehjiä sähkölaitteita normaalisti. Ongelmia voi ilmetä, jos olet tekemisissä korkeajännitteisen sähkön tai voimakkaan magneettikentän kanssa. Auton moottorin korjaaminen ei ole suositeltavaa. Sähkö- ja kaasukäyttöisiä laitteita tai työkaluja ei saa korjata tai huoltaa.

Matkapuhelimen käyttö: Matkapuhelinta voit käyttää entiseen tapaan.

Jos sinulle tulee tahdistimeen liittyviä ongelmia tai haluat lisätietoja, voit soittaa kardiologiseen yksikköön tahdistinhoitajalle arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577.