Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.45

Sydämen tahdistimen laitto ja kotiutuminen samana päivänä

Yleistä

Sydämentahdistin asennetaan, kun sydämen hidas syke aiheuttaa oireita, potilaalla on ollut henkeä uhkaava nopea rytmihäiriö tai sydämen vajaatoimintapotilaalla on oireita asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta.

Tahdistinjärjestelmään kuuluu tahdistingeneraattori ja 1–3 ohutta johtoa eli elektrodia, jotka uitetaan verisuonta pitkin sydämeen. Tahdistingeneraattorissa on tahdistimen virtalähde ja ohjauspiiri.

Hidasta sykettä hoitavat bradykardiatahdistimet ovat kooltaan noin 5 cm x 5 cm.

Rytmihäiriöitä ja sydämenvajaatoimintaa hoitavat tahdistimet ovat kooltaan hieman bradykardiatahdistimia isompia.

Sydämen sykkeen laskiessa alle tahdistimeen säädetyn rajan tahdistin antaa heikkoja sähkösignaaleja, jotka kulkevat elektrodeja pitkin sydämeen ja saavat aikaan sydämen supistumisen. Kun sydämen oma syke nousee taas riittävän nopeaksi, tahdistin palaa lepotilaan.

Useista eri tahdistinmalleista valitaan yksilöllisesti sinulle sopivin. Tahdistimen säätöjä voidaan tarvittaessa muuttaa ihon pinnalle asetettavan ohjelmointilaitteen avulla. Tahdistingeneraattorin virtalähde kestää yleensä 7–10 vuotta. Ennen virtalähteen ehtymistä tahdistingeneraattori vaihdetaan.

Valmistautuminen sydämentahdistimen laittoon

Sydämen tahdistimen laittoa varten tulet sairaalaan toimenpidepäivän aamuna. Toimenpiteen tarkka alkamisajankohta määrittyy toimenpidepäivän aikana. Ota sairaalaan mukaan omat lääkkeesi.

Toimenpidettä edeltävästi pitää olla vähintään kuusi tuntia syömättä ja juomatta.

Käy suihkussa sairaalaan tuloa edeltävänä iltana ja pese itsesi huolellisesti, myös hiukset, sekä aja tai siisti parta. Suosittelemme, että jätät korut kotiin tullessasi toimenpiteeseen. Sairaalaan voi ottaa mukaan kuulokojeen ja silmälasit.

Ennen toimenpidettä voit ottaa normaalisti sinulle määrätyt lääkkeet pienen vesitilkan kanssa. Jos sinulla on käytössä Marevan® (varfariini) lääkitys, käy INR-verikokeessa kolme päivää ennen toimenpidettä. Jos toimenpidepäiväksi on suunniteltu maanantai tai tiistai, käy INR-verikokeessa edellisen viikon perjantaina.

Jos INR-arvo on 2–2.5, jatka Marevan®-hoitoa kotiannoksella. Muussa tapauksessa soita kardiologiseen yksikköön arkisin kello 8–13.30, puh. 050 461 5577. Jos sinulla on sydämen keinoläppä, soita INR-arvo samaan numeroon arkisin kello 8–13.30.

Pradaxaa® (dabigatriini), Eliquis® (apiksabaani), Lixianaa® (Edoksabaani) tai Xareltoa® (rivaroksabaani) käyttävien potilaiden kohdalla toistaiseksi suosittelemme, että tauotat Pradaxan® yksi vuorokausi toimenpidettä edeltävästi. Xareltoa®, Eliquisia® ja Lixianaa® ei oteta toimenpideaamuna.

Toimenpidettä ei tehdä flunssaiselle tai kuumeiselle potilaalle.

Jos sinulla on kysyttävää toimenpiteeseen valmistautumiseen liittyen, ole ystävällisesti yhteydessä alla mainittuun puhelinnumeroon.

Toimenpiteen kulku

Tahdistin asennetaan paikallispuudutuksessa vasemman tai oikean solisluun alapuolelle ihon alle. Tahdistinjohto viedään solisluun lähellä sijaitsevan laskimon kautta sydämeen. Samasta kohdasta laitetaan myös tahdistin ihon alle sitä varten tehtyyn taskuun. Toimenpiteessä käytetään apuna röntgenläpivalaisua. Kun tahdistin on laitettu paikoilleen, lopuksi haava suljetaan sulavilla tai sulamattomilla ompeleilla. Voit tutustua toimenpiteen kulkuun katsomalla animaatiovideon verkkosivuiltamme sydansairaala.fi/potilaana/tahdistimen_asennus.

Jälkihoito

Vuorokauden kuluttua toimenpiteestä voit poistaa haavalle laitetun taitoksen. Haavaa voi suihkuttaa sen jälkeen puhtaalla vedellä päivittäin. Vältä kiristävien ja hankaavien vaatteiden käyttöä, kunnes haava-alue on parantunut. Saunomista ja uimista ei suositella, sillä löylyn lämpö lisää haava-alueen turvotusta, ja uidessa saattaa vedestä joutua epäpuhtauksia haavaan.

Ompeleet poistetaan noin 10 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa tai terveydenhoitajalla. Siihen saat toimenpiteen jälkeen erillisen lähetteen. Vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta voit halutessasi saunoa ja uida.

Sulavat ihonalaiset ompeleet häviävät haavalta noin kahden viikon kuluessa. Saunomista ja uimista ei suositella tänä aikana. Sulavia ihonalaisia ompeleita ei tarvitse poistaa.

Vältä toimenpidealueen liiallista rasitusta ja venytystä yhden kuukauden ajan. Tahdistimen puoleista kättä ei saa kohottaa hartiatason yläpuolelle kuukauteen toimenpiteestä, jotta tahdistinjohdot ehtivät kiinnittyä sydänlihaskudokseen.

Jatkohoito ja kontrollit

Yleensä toimenpiteen jälkeen voi kotiutua jo samana päivänä. Kotiutumiseen vaikuttavat sinun yksilöllinen vointisi ja toimenpiteessä käytettävät lääkeaineet. Kotona pitää olla aikuinen henkilö auttamassa toimenpiteen jälkeen yhden vuorokauden ajan. Teemme varalta ennakkovarauksen potilashotelliin, voit yöpyä siellä tarvittaessa toimenpiteen jälkeisen yön. Potilashotellista veloitetaan hoitopäivämaksu. Jos sinulla on jokin syy, joka estää sinua olemasta polikliininen potilas, ota yhteyttä tahdistinhoitajaan mahdollisimman pian, arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577.

Seuraa kotona ihon kuntoa tahdistimen kohdalta. Jos iho alkaa punoittaa, iholle tulee turvotusta tai iho alkaa tuntua pingottuneelta tai jos tahdistimen kohta aristaa, ota viipymättä yhteyttä kardiologiseen yksikköön. Ota myös yhteyttä kardiologiseen yksikköön, jos huomaat kotona samankaltaisia oireita kuin ennen tahdistimen laittoa.

Sinulle lähetetään tahdistinkortti, johon on merkitty tärkeimmät tiedot tahdistimesta. Pidä kortti aina mukanasi.

Tahdistimen toimintaa tarkkaillaan mittauksilla. Ensimmäinen mittaus tehdään yleensä kolmen kuukauden kuluttua ja sen jälkeen määräajoin. Tahdistimen mittaus ja ohjelmointi on täysin kivutonta. Mittauksia ja ohjelmointia varten saat kotiin postitse erillisen kutsun 15–30 minuuttia kestävälle poliklinikkakäynnille.

Osaan tahdistimista voidaan liittää etäseurantalaite. Etäseurantalaite on kotiin mukaan tuleva laite, joka on noin kelloradion kokoinen. Etäseurantalaite on päivittäin yhteydessä tahdistimeesi, ja jos sinulla on esiintynyt esimerkiksi merkittäviä sydämen rytmihäiriöitä, tai ilmaantuu tahdistimen toimintahäiriöön viittaavia seikkoja, lähettää laite siitä välittömästi tiedon hoitavalle lääkärillesi. Lääkäri katsoo etälähetykset joka arkiaamu, ja tarvittaessa tahdistinpoliklinikalta ollaan yhteydessä potilaaseen. Etäseuranta siis lisää potilasturvallisuutta. Saatuasi ohjauksen laitteen toiminnasta tahdistinpoliklinikalla sinun tarvitsee kotona vain laittaa laite yöpöydälle ja kytkeä laitteen virtajohto pistorasiaan. Etälähetin on sinulle maksuton.

Muuta huomioitavaa

Työ ja harrastukset: Kun haava on parantunut ja tahdistinjohdot ehtineet kiinnittyä sydänlihaskudokseen noin neljän viikon kuluttua toimenpiteestä, voit jatkaa elämääsi täysin normaalisti.

Autolla ajaminen: Jos sinulle on tarkoitus asentaa rytmihäiriöitä hoitava iskun antava tahdistin (defibrilloiva sydämentahdistin), autolla ajo rajoitus toimenpiteen jälkeen katsotaan tapauskohtaisesti. Yksityisautoilijalla ajokielto on kahdesta viikosta muutamaan kuukauteen. Jos potilaalle on asennettu iskun antava tahdistin, ei hän voi toimia ammattiautoilijana lainkaan.

Matkustaminen: Voit matkustaa täysin vapaasti. Lentokentän turvatarkastuksen yhteydessä näytä tarkastajalle tahdistinkorttisi. Kulkeminen turvaportin läpi aiheuttaa hälytyksen, mutta ei vahingoita tahdistinta.

Sairaudet ja lääkkeet: Tahdistin ei aiheuta rajoituksia muiden sairauksien lääkehoitoon. Muista kuitenkin kertoa sydäntahdistimestasi käydessäsi lääkärillä, hammaslääkärillä, fysikaalisessa hoidossa tai kosmeettisessa hoidossa, jotta sinulle voidaan valita sopivat hoitomuodot.

Sähköiset laitteet: Voit käyttää arkielämään kuuluvia ehjiä sähkölaitteita normaalisti. Ongelmia voi ilmetä, jos olet tekemisissä korkeajännitteisen sähkön tai voimakkaan magneettikentän kanssa. Auton moottorin korjaaminen ei ole suositeltavaa. Sähkö- ja kaasukäyttöisiä laitteita tai työkaluja ei saa korjata tai huoltaa.

Matkapuhelimen käyttö: Matkapuhelinta voit käyttää entiseen tapaan.

Jos sinulle tulee tahdistimeen liittyviä ongelmia tai haluat lisätietoja, voit soittaa kardiologiseen yksikköön tahdistinhoitajalle arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577.