Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.56

Sydämen tahdistimen laitto (johdoton tahdistin)

Sydämentahdistin asennetaan, kun sydämen hidas syke aiheuttaa oireita, potilaalla on ollut henkeä uhkaava nopea rytmihäiriö tai sydämen vajaatoimintapotilaalla on oireita asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta.

Micra on maailman pienin tahdistin, joka on kooltaan vain kymmenesosa perinteisestä sydämen tahdistimesta vastaten suuren vitamiinitabletin kokoa.

Sydämen sykkeen laskiessa alle tahdistimeen säädetyn rajan tahdistin antaa heikkoja sähkösignaaleja, jotka kulkevat elektrodeja pitkin sydämeen ja saavat aikaan sydämen supistumisen. Kun sydämen oma syke nousee taas riittävän nopeaksi, tahdistin palaa lepotilaan.

Useista eri tahdistinmalleista valitaan yksilöllisesti sinulle sopivin. Tahdistimen säätöjä voidaan tarvittaessa muuttaa ihon pinnalle asetettavan ohjelmointilaitteen avulla. Tahdistin-generaattorin virtalähde kestää yleensä 7–10 vuotta. Ennen virtalähteen ehtymistä tahdistingeneraattori vaihdetaan.

Valmistautuminen sydämentahdistimen laittoon

Sydämen tahdistimen laittoa varten tulet sairaalaan toimenpidepäivän aamuna. Toimenpiteen tarkka alkamisajankohta määrittyy toimenpidepäivän aikana. Ota sairaalaan mukaan omat lääkkeesi.

Toimenpidettä edeltävästi pitää olla vähintään kuusi tuntia syömättä ja juomatta.

Käy suihkussa sairaalaan tuloa edeltävänä iltana ja pese itsesi huolellisesti, myös hiukset. Aja tai siisti parta. Jätä korut kotiin tullessasi toimenpiteeseen. Sairaalaan voi ottaa mukaan kuulukojeen ja silmälasit.

Ennen toimenpidettä voit ottaa normaalisti sinulle määrätyt lääkkeet pienen vesitilkan kanssa. Jos sinulla on käytössä Marevan® (varfariini)-lääkitys, käy INR-verikokeessa kolme päivää ennen toimenpidettä. Jos toimenpidepäiväksi on suunniteltu maanantai tai tiistai, käy INR-verikokeessa edellisen viikon perjantaina.

Jos INR-arvo on 2–2.5, jatka Marevan®-hoitoa kotiannoksella. Muussa tapauksessa soita kardiologiseen yksikköön arkisin kello 10–11 tai 13.30–14.30, puh. 050 461 5577. Jos sinulla on sydämen keinoläppä, soita INR-arvo samaan numeroon.

Pradaxaa® (dabigatriini), Eliquis® (apiksabaani), Lixianaa® (Edoksabaani) tai Xareltoa® (rivaroksabaani) käyttävien potilaiden kohdalla toistaiseksi suosittelemme, että lääkettä ei oteta toimenpideaamuna.

Toimenpidettä ei tehdä flunssaiselle tai kuumeiselle potilaalle.

Jos sinulla on kysyttävää toimenpiteeseen valmistautumiseen liittyen, voit soittaa alla mainittuun numeroon.

Toimenpiteen kulku

Micra viedään suoraan sydämen oikeaan kammioon reisilaskimoon sijoitetun katetrin kautta. Paikalleen sijoittamisen jälkeen tahdistin kiinnittyy tiukasti sydämen seinämään pienten kiinnikkeiden avulla. Tahdistin voidaan tarvittaessa myös sijoittaa uudelleen. Pienoislaite ei edellytä johtimien käyttöä saadakseen yhteyden sydämeen ja välittääkseen sähköimpulsseja. Micra tahdistaa sydäntä laitteen päässä olevan elektrodin kautta.

Nykyisten tahdistimien implantointitoimenpiteisiin verrattuna Micran implantoiminen ei vaadi rintaan tehtävää kirurgista viiltoa eikä tahdistintaskua. Näin taskuun liittyviä komplikaatioita ei ole, eikä laitteen asettamisesta jää näkyviä merkkejä.

Jatkohoito ja kontrollit

Kotiin pääset toimenpidettä seuraavana päivänä, kunhan lääkäri on käynyt mittaamassa tahdistimen osastolla. Ota yhteyttä tahdistinpoliklinikalle, jos huomaat kotona samankaltaisia oireita kuin ennen tahdistimen laittoa.

Sinulle lähetetään tahdistinkortti, johon on merkitty tärkeimmät tiedot tahdistimesta. Pidä kortti aina mukanasi.

Tahdistimen toimintaa tarkkaillaan mittauksilla. Ensimmäinen mittaus tehdään yleensä kolmen kuukauden kuluttua ja sen jälkeen määräajoin. Tahdistimen mittaus ja ohjelmointi on täysin kivutonta. Mittauksia ja ohjelmointia varten saat kotiin postitse erillisen kutsun 15–30 minuuttia kestävälle poliklinikkakäynnille.

Osaan tahdistimista voidaan liittää etäseurantalaite. Etäseurantalaite on kotiin mukaan tuleva laite, joka on noin kelloradion kokoinen. Lääkäri katsoo etälähetykset joka arkiaamu, ja tarvittaessa tahdistinpoliklinikalta ollaan yhteydessä potilaaseen. Etäseuranta siis lisää potilasturvallisuutta. Etälähetin on sinulle maksuton.

Muuta huomioitavaa

Työ ja harrastukset: Kun reiden pistoskohta on parantunut, voit jatkaa elämääsi täysin normaalisti.

Autolla ajaminen: Autolla ajon rajoitus toimenpiteen jälkeen katsotaan tapauskohtaisesti. Yksityisautoilijalla ajokielto on kahdesta viikosta muutamaan kuukauteen.

Matkustaminen: Voit matkustaa täysin vapaasti. Lentokentän turvatarkastuksen yhteydessä näytä tarkastajalle tahdistinkorttisi. Kulkeminen turvaportin läpi aiheuttaa hälytyksen, mutta ei vahingoita tahdistinta.

Sairaudet ja lääkkeet: Tahdistin ei aiheuta rajoituksia muiden sairauksien lääkehoitoon. Muista kuitenkin kertoa sydäntahdistimestasi käydessäsi lääkärillä, hammaslääkärillä, fysikaalisessa hoidossa tai kosmeettisessa hoidossa, jotta sinulle voidaan valita sopivat hoito-muodot.

Sähköiset laitteet: Voit käyttää arkielämään kuuluvia ehjiä sähkölaitteita normaalisti. Ongelmia voi ilmetä, jos olet tekemisissä korkeajännitteisen sähkön tai voimakkaan magneettikentän kanssa. Auton moottorin korjaaminen ei ole suositeltavaa. Sähkö- ja kaasukäyttöisiä laitteita tai työkaluja ei saa korjata tai huoltaa.

Matkapuhelimen käyttö: Matkapuhelinta voit käyttää entiseen tapaan.

Yhteystiedot

Jos sinulle tulee tahdistimeen liittyviä ongelmia tai haluat lisätietoja, voit soittaa kardiologiseen yksikköön tahdistinhoitajalle arkisin kello 10–11 ja 13.30–14.30, puh. 050 461 5577.