Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje FM1AD

Sydämen tietokonetomografiatutkimukset (TT)

Tulosta tästä:

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa sinusta otetaan tutkittavalta alueelta poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena. Tutkimus on kivuton.

Tutkimus tehdään Kuvantamisyksikössä. Tutkimus kestää noin 15 minuuttia, joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluun. Varaa tutkimukseen aikaa noin 30-90 minuuttia.

Valmistautuminen

Ennen tutkimusta voit syödä kevyesti ja juoda nestettä normaalisti. Tutkimuksessa mahdollisesti käytettävän suonensisäisen varjoaineen takia sinulla on oltava kahden viikon sisällä ennen tutkimusta otettu kreatiniiniarvo. Kreatiniiniarvo kertoo toimivatko munuaiset normaalisti.

Ota tutkimukseen mukaan käyttämiesi lääkkeiden nimet. Voit ottaa lääkärin sinulle määräämät lääkkeet ohjeen mukaan.

Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi kuvantamisen henkilökunnalle.

Tutkimus

Ennen tutkimusta sinulta mitataan verenpaine ja pulssi. Tarvittaessa korkeaa pulssitasoa alennetaan lääkkeellä ja lääkkeen vaikutusta odotetaan noin 60 minuuttia. Tutkimuksen ajan sinun tulee maata liikkumatta paikallaan. Varjoainetta varten laitamme sinulle käteen laskimokanyylin. Varjoaine parantaa verisuonten sekä kudosten näkyvyyttä, saattaa aiheuttaa ohimenevän lämmöntunteen vartalolla ja metallin maun suussa. Juuri ennen kuvausta sinulle saatetaan antaa sepelvaltimoita laajentavaa lääkettä. Röntgenhoitajalla on sinuun koko ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Tutkimuksen jälkeen

Jos olet saanut varjoainetta laskimoon, suosittelemme juomaan runsaasti vettä tutkimuspäivänä. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana. Varjoaine ei estä autolla ajoa tai työhön palaamista.

Tutkimuksen tuloksen kuulet sinua hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla on kysyttävää tai tiedossasi ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.